Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

?Να προχωρήσουμε μερικά βήματα μπροστά?

Κύριε διευθυντά,

είμαστε άνθρωποι που, σα να ξυπνάμε από έναν κακό όνειρο, έχουμε τρομάξει με τα αποτελέσματα της διαχείρισης των κοινών από τους εκπρόσωπους του δικομματισμού.
Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η οικολογία δεν είναι προεκλογική εξαγγελία αλλά διέξοδος για την αειφόρο αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας και λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σα κοινωνία.
Είμαστε άνθρωποι που μας χωρίζουν πολλά πράγματα αλλά μας ενώνει η αγωνία για την ποιότητα της παιδείας των παιδιών μας, την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης των γονιών μας, μας ενώνει η αγωνία για το υποθηκευμένο στις τράπεζες μέλλον μας.
Είμαστε άνθρωποι που συμφωνούμε ότι θα αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν για να αναζητήσουμε τους συνδετικούς κρίκους που θα κρατήσουν τη συνοχή του ιστού της κοινωνίας μας, του ιστού που στην εποχή του ΔΝΤ και του Μνημονίου κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τα Χανιά και παρόλο που δεν διεκδικούμε αυτή την ιδιότητα μόνο για τους εαυτούς μας, μας λείπει πολύ η μυρωδιά του χανιώτικου γιασεμιού και διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η πόλη μας είναι μια ανοχύρωτη πόλη. Μια ανοχύρωτη πόλη απέναντι στον εχθρό που λέγεται ανοησία, ανικανότητα, παραγοντισμός, παρασιτισμός.
Δεν πιστεύουμε ότι στις ζοφερές αυτές μέρες έχει χρησιμότητα να ξοδέψουμε την ενέργειά μας σε διαμάχες για το αν η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να είναι σοσιαλιστική, φιλελεύθερη ή νεοφιλελεύθερη για τον απλό λόγο ότι δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να διασφαλίσουμε αυτή καθεαυτή τη δημοκρατία! Διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία ως μια διαδικασία λήψης αποφάσεων με τις πόρτες διάπλατα ανοιχτές κι όχι ως μια διαδικασία που διαμορφώνεται σε σκοτεινά κομματικά γραφεία που παράγει αποτελέσματα υπέρ των λιγότερων, σε βάρος των περισσότερων.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλωθούμε σε κριτική κατά του «Καλλικράτη» που προβλέπει κυβερνητικό παιδονόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε ότι εμείς μπορούμε να είμαστε αποδοτικότεροι απ? αυτόν τον παιδονόμο. Πιστεύουμε ότι όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και απαιτούμε από τους εαυτούς μας, έχοντας επίγνωση πόσο ψηλός είναι ο στόχος μας, να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα χωρίς τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα.
Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια μας αυτή δεν πρέπει να σκαλώσει σε αναχώματα της πολιτικής ταυτότητας του καθενός από μας διότι θεωρούμε ότι έχει μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία των Πολιτών ένας φοιτητής που δε συμμετέχει στο φοιτητικό κίνημα, από ένα «αγωνιστή» φοιτητή που περνάει τα μαθήματα με αντάλλαγμα την ψήφο του στις εκλογές της συγκλήτου του πανεπιστημίου του, έχει μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία των Πολιτών ένας γιατρός που ψηφίζει «συντηρητικά» αλλά δεν παίρνει φακελάκι, από έναν «προοδευτικό» που στριμώχνει στη σκοτεινή γωνία τον παππού ή τη γιαγιά πριν τους προγραμματίσει για το χειρουργείο, έχει μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία των Πολιτών, ένας «συντηρητικός» δημόσιος υπάλληλος που βρίσκεται στη θέση του και προσπαθεί να συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών του από έναν «προοδευτικό» που πηγαίνει στο γραφείο του το πρωί, κρεμνάει το σακάκι του στην καρέκλα κι επιστρέφει ξανά την ώρα που σχολάει για να το πάρει και να πάει σπίτι του.
Συμφωνούμε ότι είμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που στο όνομα της «ανάπτυξης», πράσινου ή άλλου χρώματος, όλα αυτά τα χρόνια χτίζουν αυθαίρετες πισίνες πάνω στις παραλίες και τις γεμίζουν με το νερό που όλο και λιγοστεύει, πετάνε τα απορρίμματα τους στα ρέματα, κατασκευάζουν έργα αμφίβολης βιωσιμότητας, με αστείες περιβαλλοντικές μελέτες, στη βάση ή ανύπαρκτων ή εξωφρενικών προϋπολογισμών και με το «διάφορο», αντί να κάνουν τουλάχιστον κάποιες παραγωγικές επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας, αγοράζουν διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, κουβανέζικα πούρα και χλιδάτα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο διπλά! Δεν πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε ρόλους αυτόκλητων εισαγγελέων. Αυτή είναι θεσμοθετημένη υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης, των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και τη ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Πιστεύουμε όμως ότι είναι υποχρέωσή μας, αυτούς τους ανθρώπους να τους απομονώσουμε, να τους εξοστρακίσουμε, να μην τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν την αντικοινωνική τους δράση.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αξίζει στο νέο δήμο των Χανίων μας μια καλύτερη τύχη απ? αυτή που όλα αυτά τα χρόνια μας έχει «εξασφαλίσει» με τις πολιτικές και τις πρακτικές της η χανιώτικη τρόικα των κ.κ. Αρχοντάκη, Βιρβιδάκη και Σκουλάκη.
Έτσι σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε σ? όλους εκείνους που μοιράζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας και σ? εκείνους που πιστεύουν ότι αν όλοι, ο καθένας μας από μόνος του, αποφασίσουμε να σβήσουμε τις τηλεοράσεις μας και να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, μπορούμε να μαζευτούμε, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τα οράματά μας. Να συναποφασίσουμε όχι απλώς άλλο ένα πρόγραμμα αρχών, αλλά επειδή «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται κιόλας», να εκπονήσουμε ένα διαχειριστικό μοντέλο με όλες τις δικλίδες ελέγχου που θα εγγυάται τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων που θα είναι όλο και λιγότεροι στις μέρες που έρχονται.
Θέλομε να προχωρήσουμε, επιτέλους, μερικά βήματα μπροστά, να ξανακερδίσουμε λίγο από τον χαμένο χρόνο. Γι? αυτό διαλέξαμε να πλαισιώσουμε τον Δήμο Ενεργών Πολιτών με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά οι ελπίδες μας δε θα αποδειχθούν φρούδες.
Αναστασάκη Ευγενία
Ανδρέου Γιάννης
Αρνέλλος Γιάννης
Βλοντάκης Γιώργος
Δασκαλάκης Γιάννης
Δαφνομήλης Παντελής, φίλος Παντοτινός των Χανίων και των Παλαιών Ρουμάτων συμπεριλαμβανόμενων
Δημητρουλάκη Σοφία
Έφη Αγγελάκη
Ζερβάκης Κωστής από τη Σητεία
Καλαϊτζάκη Σοφία
Κανδύλας Σεραφείμ
Καραπούλιος Θανάσης
Καστρινάκη Ρούλα
Κατσανεβάκη Μάρω
Κατσανεβάκης Αλέξανδρος
Μαίρη Φραγκάκη-Δαμβόγλου
Μαρία Κουβίδη
Μαρκάκη Άργυ, με καταγωγή από τον Αλικιανό Χανίων
Μαροπουλάκη Εβελίνα
Μπαξεβάνη Πόπη
Μπαχντάνοβα Σβιατλάνα
Παπαδάκης Αριστείδης,
φίλος των Χανιών
Πρωτοπαπαδάκη Άννα
Ραμπαλάκου Σταυρούλα
Ρασκόλνικ Αλέξανδρος
Σάντος Μπάρμπαρα
Σκουλάς Γιώργος
Τσαντάκης Μανώλης
Τσέκος Γιώργος
Χελιδώνης Ν. Αντώνης
Χρυσουλάκη Αγγέλα
Ψαρράς Δημητρης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες