Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Μια τελευταία απάντηση

Κύριε διευθυντά,
για τέταρτη φορά δια του Τύπου ο κ. Γ. Ξενάκης επιμένει ότι οι Εμπροσνερίτες μαζί με τους Σφακιανούς εξουδετέρωσαν τον Αληδάκη. Δεν μας παραπέμπει όμως σε καμιά ιστορία μα επειδή ο πύργος του Αληδάκη είναι στον Εμπρόσνερο, επικαλούμενος και την ´ιστορική φαντασία´ γράφει ότι ´…δεν είναι ανακατεμένοι και ντόπιοι…´ (´Χ.Ν.´ 16/10/10). Για τους Σφακιανούς και ειδικά για τους Ασκυφιώτες που ξέρανε όλα τα σοκάκια, δεν ήτανε ξένος τόπος και όταν αποφάσισαν να χτυπήσουνε προηγήθηκε επισταμένη αναγνώριση του εδάφους. Έδρασαν λοιπόν σαν ΛΟΚατζήδες, από μόνοι τους. Αν ζητούσανε συμπαράσταση θα την είχανε, δεν ζήτησαν όμως συνδρομή, φοβούμενοι διαρροή του μυστικού.
Τον παραπέμπω σε όλες τις ιστορίες και αν αποδείξει με ντοκουμέντα αυτά που υποστηρίζει θα του ζητήσω 100 φορές συγγνώμη.
Ας διαβάσει ο κ. Ξενάκης:
α) Ο αείμνηστος ερευνητής της ιστορίας, ο Εμπροσνερίτης Μάρκος Ντουκάκης σε εργασία του για τον Αληδάκη στα ´Χ.Ν.´ την 29-4-1977 δεν γράφει για συμμετοχή Εμπροσνεριτών.
β) Στην ´Ιστορία των Επαναστάσεων της Κρήτης´ σ. 282, ο Αποκορωνιώτης Κριτοβουλίδης γράφει για τον Αληδάκη: ´… ηνώχλει τους ποιμένας των Σφακίων ποικιλοτρόπως, κατελθόντες οι Σφακιανοί επολιόρκησαν αυτόν εν τω πύργω του και τον κατέκαυσαν μετά των ανθρώπων του…´.
γ) Ο Εμπροσνερίτης κ. Μίνως Σοφούλης γράφει στα ´Χ.Ν.´ της 4/10/2010 για τον Αληδάκη: ´…θα ήτανε κουτό να ζητήσουνε (οι Σφακιανοί) βοήθεια από τους Εμπροσνερίτες, ακόμα και αν ήτανε ετοιμοπόλεμοι, διότι οι πιθανότητες διαρροής του μυστικού θα ήτανε μεγάλες…´.
Ο αρχαιότερος νομοθέτης, ηγεμόνας της Βαβυλωνίας Χαμουραμπί, σχεδόν τρεις χιλιετίες π.Χ. Γράφει ότι, άμα καταθέτει κανείς κάτι σε βάρος άλλου, αν δεν μπορεί να το αποδείξει, τιμωρείται αυτός.
Απαιτούμε από τον κ. Ξενάκη να αποδείξει με ντοκουμέντα αυτά που υποστηρίζει, γιατί έχει απέναντί του τις ιστορίες που επιχειρεί να αλλοιώσει.
Γράφει ο κ. Ξενάκης ότι ´απορεί τι έχω με τους Εμπροσνερίτες´. Ξέρω την ιστορία του Εμπρόσνερου και τα ιστορικά πρόσωπα και μου εμπνέουνε σεβασμό και θαυμασμό και ποτέ δεν έγραψα κάτι αρνητικό. Σέβομαι και την προσωπικότητα του κ. Ξενάκη. Θα τρίζουνε όμως τα κόκαλα της Ασφενδιώτισσας Μπουρμπαχοκατσουλής και της Νιμπριώτισσας Σγουραφυλλιάς, αν δεν αντιδράσουμε την ώρα που επιχειρείται σφετερισμός του ιερού τους αγώνα και του ιερού αίματος που εχύσανε στον πύργο του Αληδάκη.
Η εξολόθρευση του Αληδάκη είχε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από όση φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Όχι μόνο απάλλαξε τον Αποκόρωνα από τον σκληρό δυνάστη και τα Σφακιά από μόνιμη απειλή, μα αποτέλεσε μήνυμα προς τους γιανιτσαραγάδες ´προς γνώση και συμμόρφωση´ και μήνυμα για τους ραγιάδες για τόνωση ηθικού και αναπτέρωση ελπίδας, ενώ ευρίσκετο ο λαός της Κρήτης στο ναδίρ, 4 χρόνια μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη.
Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες