Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η γιορτή του Ορειβατικού

Κύριε διευθυντά,

ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων σε μια ωραία εκδήλωση εόρτασε τα 80 χρόνια ζωής του. Η εκδήλωση έγινε στο Αρσενάλι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, παλαιά μέλη και νέα του Συλλόγου. Ο αντινομάρχης Χανίων κ. Φραγκάκης εκπρόσωπος του νομάρχη Χανίων, ο κ. Τσουλάκης εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Βιρβιδάκη, η διευθύντρια των ΕΛΤΑ Χανίων κα Γεωργία Καλλιγέρη, η οποία είχε αναλάβει την έκδοση του γραμματοσήμου για τα 80 χρόνια του Ορειβατικού Συλλόγου.
Στην έκθεση φωτογραφίας ήταν φωτογραφίες από διάφορες κορφές των βουνών μας και από τη δράση των ορειβατών παλαιών και νέων μελών του ΕΟΣ Χανίων.
Απενεμήθησαν αναμνηστικά στον εκπρόσωπο της Νομαρχίας και του Δήμου και στον Χουλιόπουλο για τις πολλαπλές υπηρεσίες που πρόσφερε στον Σύλλογο.
Αφού οι ανωτέρω ευχαρίστησαν τον Ορειβατικό Χανίων, τον λόγο πήρε η κα Γεωργία Καλλιγέρη, διευθύντρια ΕΛΤΑ Χανίων και είπε τα κάτωθι στον χαιρετισμό της:
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων στα 80 χρόνια ζωής και δράσης του αποτέλεσε και αποτελεί ένα πολύ ζωντανό κύτταρο της ζωής αυτού του τόπου. Η ανάδειξη των Λευκών Ορέων, η ανακήρυξη του φαραγγιού της Σαμαριάς σε Εθνικό Δρυμό, η προστασία της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας των κρητικών βουνών, η ανάδειξη των κρητικών σπηλαίων, είναι λίγα από αυτά που στα 80 χρόνια που πέρασαν ο Ορειβατικός κατάφερε. Από τις τάξεις του πέρασαν σημαντικοί Χανιώτες που το όνομα τους συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία αυτού του τόπου.
Για όλους αυτούς τους λόγους, όταν ζητήθηκε από τα ΕΛΤΑ να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις μέσω της έκδοσης επετειακού γραμματοσήμου, η Διεύθυνση Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ αποδέχθηκε την τιμητική αυτή πρόσκληση με ιδιαίτερη χαρά. Άλλωστε στόχος μας είναι μέσα από τα ελληνικά γραμματόσημα να προβάλουμε όλα εκείνα τα σημαντικά γεγονότα και επετείους που αφορούν τις τοπικές κοινότητες και την Ελλάδα γενικότερα. Το γραμματόσημο είναι ένα μαγικό χαρτάκι που κάνει άπειρα ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο μέχρι να καταλήξει στη θαλπωρή μιας φιλόξενης συλλογής προστατευμένο από τη σκόνη και την υγρασία.
Στο ταξίδι αυτό αναπτύσσει έναν ισχυρό δυναμισμό, αφού λειτουργεί ως μέσο προβολής αλλά και επηρεασμού της κοινής γνώμης. Πάμπολλες φορές δε χρησιμοποιείται από τα κράτη ως μέσο εθνικών διεκδικήσεων. Χαρακτηριστικό τέτοιο ελληνικό γραμματόσημο είναι η περίφημη μουντζαλιά του 1954, ένα γραμματόσημο που απεικόνιζε τη χάρτα των δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως αυτά διατυπώθηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση κηλιδωμένα από μία σταγόνα μελάνι και σκοπό είχε να προβάλλει το δικαίωμα της Κύπρου για αυτοδιάθεση. Ήταν τέτοια δε η θύελλα διπλωματικών αντιδράσεων που προκάλεσε που η ελληνική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να το αποσύρει 3 μήνες μετά την κυκλοφορία του.
Για κάθε κράτος το γραμματόσημο αποτελεί ένα από τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Όσο δε αφορά τα κράτη μέλη της EE, όπως η Ελλάδα, είναι η μοναδική αξία που εκδίδεται αυτόνομα από κάθε κράτος.
Το γραμματόσημο του Ορειβατικού που σήμερα ξεκινάει το μακρύ ταξίδι του από τα Χανιά, απεικονίζει τις πανέμορφες κορφές των Λευκών Ορέων, κορφές που εκφράζουν τη λεβεντιά της κρητικής ψυχής και πάνω τους σκαρφαλωμένο το λογότυπο του Ορειβατικού, του Συλλόγου εκείνου που είναι υπεύθυνος για την παγκόσμια προβολή τους.
Τα γραμματόσημα κυκλοφορούν σε τιράζ 3.000 τεμαχίων, γεγονός που μεγαλώνει τη συλλεκτική τους αξία. Στόχος των ΕΛΤΑ μέσα από αυτό το γραμματόσημο είναι να επικοινωνήσουν το μήνυμα που ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων δίνει όλα αυτά τα 80 χρόνια δράσης, την αγάπη και την προσφορά στη φύση, την κρητική ύπαιθρο αλλά και τον άνθρωπο.
Εκ μέρους των ΕΛΤΑ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων για την τιμή που μας έκανε να συμμετάσχουμε και εμείς στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια ζωής του και να ευχηθώ να συνεχίσει τη δράση και την προσφορά του σε αυτό τον τόπο για πολλές ογδονταετίες ακόμη.

Σας ευχαριστώ.
Μετά τιμής
Ελένη – Ελευθερία Γεωργακάκη,
παλαιό μέλος του ΕΟΣ Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα