Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πεθαίνουν από τροπικές ασθένειες

Γενεύη
Οι τροπικές ασθένειες που πλήττουν κυρίως φτωχούς ανθρώπους κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε μειωμένη παραγωγικότητα και οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να αρχίσουν να παρασκευάζουν φάρμακα για την αντιμετώπισή τους, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ΠΟΥ, στην πρώτη του έκθεση για τις παραμελημένες τροπικές ασθένειες (NTDs), προτρέπει τις κυβερνήσεις και τους δωρητές να επενδύσουν στην έρευνα για περισσότερες από 17 διαφορετικές μολυσματικές νόσους, που συχνά οι ερευνητές ηθελημένα παραμελούν και μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση, βλάβες στην καρδιά ακόμα και θάνατο.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι συχνά οι θεραπείες των ασθενειών αυτών στοιχίζουν ελάχιστα, όπως η αμερικανική τρυπανοσωμίαση (νόσος του Chagas) που πλήττει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και ο δάγκειος πυρετός, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και αποτελεί πλέον κίνδυνο και για τις αναπτυγμένες χώρες.
“Οι παραμελημένες τροπικές ασθένειες προκαλούν τον θάνατο ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και απειλούν την υγεία εκατομμυρίων άλλων”, επισημαίνει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.
“Οι ανάγκες για την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών αυτών είναι τεράστιες, όμως οι ασθενείς είναι φτωχοί και δεν έχουν πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες”, υπογράμμισε η κ. Τσαν.
Πολλές από τις ασθένειες αυτές προκαλούν μολύνσεις που σκοτώνουν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, εβδομάδων ή ημερών”, όπως ο αιμορραγικός δάγκειος πυρετός, το έλκος του Μπουρούλι και η ασθένεια του ύπνου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι προσβάλλονται ταυτόχρονα από 5 ως επτά παρασιτικές ασθένειες, όπως η λύσσα, το τράχωμα, η λέπρα, η λεϊσμανίαση ακόμα και η ελεφαντίαση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει πως οι ασθένειες αυτές θα έχουν περιοριστεί ως το 2015 και ορισμένες από αυτές θα έχουν εκλείψει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα