Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου επιστρέφει στο Πατριαρχείο

Κωνσταντινούπολη
Η υπόσχεση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, υλοποιήθηκε χθες καθώς το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων αποφάσισε ομόφωνα την επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμμορφούμενο με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Η απόφαση ανατρέπει “πληροφορίες” που υποστήριζαν ότι το Συμβούλιο θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ. Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα.
Η απόφαση για το Ορφανοτροφείο ανοίγει επίσης τον δρόμο για την επιστροφή στο Πατριαρχείο 23 ακόμα Ιδρυμάτων στα Πριγκηπόννησα (Πρίγκηπος, Χάλκη, Αντιγόνη, Πρώτη). Η εγγραφή του τίτλου στο όνομα του Πατριαρχείου αναμένεται να γίνει στο Κτηματολόγιο την επόμενη εβδομάδα. Το κτήριο του Ορφανοτροφείου, το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο της Ευρώπης, πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.
Το Ορφανοτροφείο, στον Λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο, είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο ξύλινο κτήριο. Είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρεία, που λειτουργούσε το Orient Express ως ξενοδοχείο το 1898. Το 1902 αγοράστηκε από οικογένεια Ελλήνων τραπεζιτών και το 1903 μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο που το λειτούργησε ως Ορφανοτροφείο. Εκκενώθηκε το 1964 με την κρίση στο Κυπριακό και, έκτοτε, δεν ξαναλειτούργησε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα