Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Επεισόδια στο Βελιγράδι

Βελιγράδι
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Βελιγράδι μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την Πορεία Υπερηφάνειας – Belgrade Pride της οργάνωσης LGBT, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Σερβικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές, μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων, προσπάθησαν να σπάσουν τους κλοιούς ασφαλείας και να εισβάλουν στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν η πορεία Belgrade Pride.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποιώντας πέτρες και σιδερολοστούς επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών σε διάφορα σημεία, γύρω από το κέντρο της πόλης. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κατάφερε να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη της Πορείας Υπερηφάνειας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις συμπλοκές τραυματίστηκαν 58 άτομα, εκ των οποίων 48 αστυνομικοί. Μεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές. Κατεστραμμένα αυτοκίνητα, λεωφορεία, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, αναποδογυρισμένοι κάδοι απορριμμάτων, κατεστραμμένοι οδικοί σηματοδότες συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το κέντρο του Βελιγραδίου.
Ομάδα νεαρών ακροδεξιών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS), με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο του κτηρίου. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και έτσι δεν επεκτάθηκε στους επάνω ορόφους, όπου βρισκόταν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι του Κόμματος. Επιθέσεις δέχθηκαν και τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος(LDP)
Η Πορεία Υπερηφάνειας ξεκίνησε χθες στις 11 τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα, με πάρτι που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό πάρκο της πόλης. Εκατοντάδες ομοφυλόφιλοι αλλά και υποστηρικτές, όπως πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι διεθνών Οργανισμών διαδήλωσαν κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Στην Πορεία Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Athens Pride.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα