Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ενας διαγωνισμός αλλιώτικος από τους άλλους

Κύριε διευθυντά,

σε  άρθρο, μου που δημοσιεύθηκε στα  ´Χανιώτικα  νέα´ την 25-2-2010, είχα επισημάνει  με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Απαράδεκτοι και Απαράδεκτα» ότι κατά κοινή διαπίστωση των δημοσιογράφων και ειδικών «κυρίαρχος στη σάτιρα» ήταν και παραμένει ο ανατρεπτικός συγγραφέας Παυλής Πολυχρονάκης.
Δέκα μήνες αργότερα ο ανήσυχος Παυλής πέτυχε μια ακόμα ανατροπή.
Η διεθνής Ακαδημία Λογοτεχνών «Θεά Αθηνά» του απένειμε το πρώτο βραβείο για το παραπάνω βιβλίο του, διάκριση που δίνεται για πρώτη φορά σε σατιρικό συγγραφέα.
Τέλος του 2010 ο Παυλής συνέλαβε την ιδέα να χρηματοδοτήσει έναν «διεθνή διαγωνισμό έμμετρης σάτιρας» με το ποσό των 2.000 ευρώ για τον πρώτο  νικητή, 1.000 ευρώ για τον δεύτερο και 500 ευρώ για τον τρίτο.
Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων και χάρη στον δραστήριο πρόεδρό του Νικολακάκη Δημήτρη έφτασε και στο τελευταίο σημείο του Ελληνισμού, με μια ανταπόκριση Ελλαδιτών, Κυπρίων  αλλά ιδιαιτέρα Ελλήνων της διασποράς πρωτοφανή.
Πάνω από 200 οι συμμετοχές  εξαιρετικές παρουσίες και παρουσιάσεις.
Ο Τύπος έγραψε χαρακτηριστικά: Τα Χανιά χάρη σ? αυτόν τον διαγωνισμό γίνανε  διεθνές κέντρο έμμετρης σάτιρας και τον χαρακτήρισε σαν μέγα πολιτιστικό γεγονός.
Ο διαγωνισμός έληξε την 1 Σεπτεμβρίου και 5 καταξιωμένοι βαθμολογητές  σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν αναλάβει τον έργο αυτό.
Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2010 στο Πολιτιστικό κέντρο Χανίων (Δεσποτικό) στις 7.30 μ.μ. σε μια λαμπρή τελετή, μια γιορτή σάτιρας που θα μας επιφυλάξει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.
Κατά την άποψή μου τα Πνευματικά Χανιά, η πόλη μας, είναι ωφελημένα από τέτοιες δράσεις αλλά και όσοι παραβρεθούμε σ? αυτήν τη γιορτή.
Όσο για τον φίλο μας τον Παυλή να του ευχηθώ πάντα να μας εκπλήσσει ευχάριστα και σατιρικά.
Ίσως θα ταίριαζε γι? αυτόν  και η ρήση «τέθνηκε? ουκ εις Όλυμπον ανέβεις?» γιατί έχει ήδη ανεβεί.

Χρύσα Χαριτάκη –  
Μακράκη,
δημοτική
σύμβουλος Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα