Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απάντηση για το σχολείο του Ναυστάθμου

Κύριε διευθυντά,
εντυπωσιακή «έξοδο» προς τη δημοσιότητα πραγματοποίησε το νεοπαγές Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ιδιωτικού σχολείου του Ναυστάθμου την επομένη της συγκρότησής του σε σώμα με την επιστολή του που δημοσιεύεται στο χθεσινό (27-9-2010) φύλλο των «Χανιώτικων νέων» (σ. 25). Αξίζει να σχολιάσουμε τα διαλαμβανόμενα και να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα αίτια αυτής της «καινοτομίας» που κανένα από τα προηγούμενα Δ.Σ. δεν επιχείρησε.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ισχυρίζεται ότι ήταν «αιφνίδια» η απεργία των εκπαιδευτικών του σχολείου και «αδικαιολόγητος ο θόρυβος των ΜΜΕ εξαιτίας τυπικής διαδικασίας λήξης σύμβασης μέλους του διδακτικού προσωπικού, διαδικασία η οποία εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Και οι δύο ισχυρισμοί είναι ανακριβείς και, ίσως, οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης του Δ.Σ. του Συλλόγου, παρόλο που δύο φορές εγγράφως του προτάθηκε ενημερωτική συνάντηση από τη διοίκηση της ΟΙΕΛΕ, χωρίς να υπάρξει απάντησή του.
Μόνο αιφνίδια δεν ήταν η κήρυξη απεργίας του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, ύστερα από το πλήθος των προειδοποιητικών επιστολών που στάλθηκαν από την ΟΙΕΛΕ προς τον διοικητή του Ναυστάθμου από την 26-8-2010 κ.ε.
Εξάλλου το γεγονός ότι τα ΜΜΕ, αντανακλώντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας, «θορυβούν», κατά το Δ.Σ. του Συλλόγου, επιβεβαιώνει ακριβώς ότι δεν πρόκειται για «τυπική», αλλά για «παράτυπη» απόπειρα λήξης σύμβασης εκ μέρους του ιδιοκτήτη του σχολείου, η οποία δεν «εξετάζεται» αλλά εξετάστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την έκριναν παράνομη.
Ο Σύλλογος των διδασκόντων του σχολείου λειτουργεί αυστηρά στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Το ίδιο δεν ισχύει και για τον εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας διοικητή του Ναυστάθμου, ο οποίος με υπηρεσιακά του σημειώματα διατάσσει τον διευθυντή του σχολείου να παρανομήσει μη εκτελώντας τις αποφάσεις των διοικητικών οργάνων και τα προβλεπόμενα από τον νόμο.
Αφού το Δ.Σ. του Συλλόγου εγκαλεί τους διδάσκοντες και την ΟΙΕΛΕ θέτοντας θέμα παιδαγωγικών κριτηρίων και σεβασμού του εκπαιδευτικού κλίματος, ας εξηγήσει ποιος σέβεται περισσότερο την «ψυχολογία των παιδιών»: οι εκπαιδευτικοί που απήργησαν ή η διοίκηση του Ναυστάθμου που επέδωσε, στη διάρκεια του μαθήματός του, εξώδικο απόλυσης σε εκπαιδευτικό παρουσία των μαθητών του; Ενδέχεται το Δ.Σ. του Συλλόγου να μη γνωρίζει το γεγονός, αλλά η ενημέρωση είναι βασικό καθήκον όποιου διατυπώνει δημόσια την απόψή του.
Είναι γνωστό ότι τόσο η ΟΙΕΛΕ όσο και ο ΣΙΕΛ Χανίων στηρίζουν επί 12 χρόνια το σχολείο του Ναυστάθμου και το προβάλλουν ως πρότυπο αποτελεσματικής και συνεργατικής εκπαιδευτικής πράξης. Είναι αντιφατική η διαπίστωση του Δ.Σ. του Συλλόγου ότι αιφνίδια ρατσιστική παράκρουση ωθεί την ΟΙΕΛΕ στη διατάραξη της λειτουργίας του σχολείου. Γι? αυτό και δεν πείθει ο χαρακτηρισμός του σχολείου ως «αρένα συνδικαλιστικών αγώνων», όταν, επί δώδεκα χρόνια, επί όλων των προηγούμενων διοικήσεων του Ναυστάθμου, το σχολείο λειτούργησε με αρμονική συνεργασία της ιδιοκτησίας και των εκπαιδευτικών. Δεν εξηγείται λογικά ο αιφνίδιος συνδικαλιστικός οίστρος.
Θεωρούμε εκ του πονηρού τη διακήρυξη ότι «ο Σύλλογος σε καμιά των περιπτώσεων δεν τάσσεται κατά των δασκάλων και των δικαιωμάτων τους. Οι δάσκαλοι αποτελούν την ελπίδα για την όποια διαπαιδαγώγηση έξω από τα κλειστά όρια της οικογένειας. Θα είμαστε αρωγοί στο έργο που επιτελούν και θα τους στηρίξουμε σε κάθε μη νόμιμη ? άδικη συμπεριφορά και ενέργεια που τελείται εις βάρος τους από οποιοδήποτε φορέα και αν προέρχεται».
Γιατί ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μια «μη νόμιμη ? άδικη συμπεριφορά και ενέργεια που τελείται εις βάρος μας» και, αντίθετα από τη διακήρυξή του, το Δ.Σ. του Συλλόγου όχι μόνον δε μας στηρίζει, αλλά, αντίθετα, παίρνει θέση απέναντί μας και συμπαρατάσσεται με την πλευρά που παραβιάζει εις βάρος μας τη νομιμότητα.

Με εκτίμηση
Ο Σύλλογος Διδασκόντων
του Ιδ. Δημ. Σχολ.
Δ.Δ.Μ.Ν. Ν.Κ.
Γιώτα Γκίζα
Γιάννης Ρωμανιάς
Ευαγγελία Μυλωνάκη
Άννα Νικολακάκη
Αγλαΐα Μελιδονιώτη
Αριστόκριτος Τομαζινάκης
Μαρία Πλασάκη
Μαρία Σατουνάκη
Εύα Φαντάκη
Έλενα Μαστοράκη
Νίκη Τσακίρη
Ειρήνη (Ράνια) Κοπανάκη
Ελένη Μπραουδάκη
Αθηνά Χατζηδάκη
Γεωργία Κτιστάκη
Χρυσόστομος Μπέκος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα