Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πεπραγμένα Δήμου Κισάμου

Το 1998 στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού εφαρμόστηκε ο ´Καποδίστριας´. Στην Κίσαμο εφαρμόστηκε κουτσουρεμένα και λειτούργησε υποτονικά. Στην ίδια πορεία και τώρα. Όταν το 2006 ανέλαβε η σημερινή δήμαρχος κ. Ε. Σκουλάκη αναλάμβανε όχι στην καλύτερη εποχή ούτε για τον Δήμο ούτε για τη διακυβέρνηση της χώρας. Επί πλέον η ίδια δεν διέθετε εμπειρία αυτοδιοικητική και υπήρχε αρκετή επιφύλαξη ως προς τις δυνατότητες της νέας Δημοτικής Αρχής. Παρά ταύτα αμέσως η νέα δήμαρχος με διάθεση για έργο κατέβαλε κάθε φιλότιμη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των βασικών καθημερινών αναγκών λειτουργίας του Δήμου, ενώ με εργατικότητα επιμελούς σπουδαστή ασχολήθηκε με τη μελέτη των έργων υποδομής και ανάπτυξης. Με την ιδιότητα του πολεοδόμου μηχανικού γρήγορα κατάφερε να δρομολογήσει μελέτες και έργα που χρόνιζαν λιμνάζοντα.
Στον απολογισμό πεπραγμένων 2008 ήδη εφαίνετο να κινείται σε πορεία θετική και με επίγνωση στο τι και πως το επεδίωκε. Αυτό το τι και το πώς -η μεθοδολογία- ήταν πάντοτε ζητούμενο για τον Δήμο μας.
Όσοι -όχι πολλοί- παρευρέθηκαν στον απολογισμό πεπραγμένων 2009 – 10 άκουσαν με προσοχή τη μακρά αναφορά – απολογία μιας Δημοτικής Αρχής, που αν μη τι άλλο είναι αισιόδοξη σαν πορεία και προοπτική του Δήμου μας.
Θέματα όπως η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, η έγκριση εφαρμογής χωροταξικών μελετών, τα ιδιοκτησιακά καθεστώτα Γραμπούσας – Μπάλου είναι έργα υποδομής και ανάπτυξης στη μελλοντική τους προοπτική. Η ύδρευση, η άρδευση, η οδοποιία κ.λπ. αντιμετωπίσθηκαν ύστερα από μακρά δύσκολη ασαφή και χρονοβόρο διαδικασία. Το κυριότερο δε ο βιολογικός καθαρισμός βρίσκεται αποπερατωμένος και στην αρχή της πλήρους εφαρμογής του.
Παρά την ύπαρξη πολλών προβλημάτων, αρκετά που κατά τη γνώμη μου οφείλονται και στη νοοτροπία των κατοίκων και όχι μόνο, γενική είναι η αίσθηση ότι ο Δήμος πέρασε στη φάση νοικοκυρέματος.
Δεν αναφέρθηκε στον απολογισμό αλλά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζουν τον Δήμο μας με ελάχιστο χρέος εν αντιθέσει με άλλους Δήμους, στοιχεία που βεβαίως θα γίνουν γνωστότερα στην πορεία προς τις εκλογές.
Όσοι εκ των συνδημοτών μας έχουν και δικαιολογημένα επιφύλαξη για το τι έργο επιτελέσθηκε ας φροντίσουν να πληροφορηθούν.
Στη συζήτηση που επακολούθησε «η αντιπολίτευση» με καλοπροαίρετο τρόπο εξέφρασε την ίδια αγωνία και φάνηκε να έχει συνεργασθεί θετικά για το όποιο έργο έχει επιτελεσθεί.
Στη δύσκολη πορεία προς τον «Καλλικράτη»είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ανάγκη συνεργασίας σε πολλά επίπεδα.
Είναι ανάγκη η δραστηριοποίηση φορέων και ενεργών πολιτών.
Γιώργος Πευκιανάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα