Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Παιδιά και γυναίκες θύματα σωματεμπόρων

Περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα βρώμικα κέρδη της βιομηχανίας των σωματεμπόρων στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του διεθνούς δικτύου οργανώσεων ECPAT, σύμφωνα με την οποία 40.000 γυναίκες και παιδιά ηλικίας 12 – 25 ετών, εξωθούνται στην πορνεία κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την έκθεση του ECPAT International (Δίκτυο για τον τερματισμό της παιδικής πορνείας, πορνογραφίας και εκμετάλλευσης), το σύγχρονο δουλεμπόριο αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο διεθνές έγκλημα μετά το εμπόριο ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο όπλων. Η βρώμικη αυτή βιομηχανία αποφέρει ετησίως 27 δισ. δολάρια.
Αντίστοιχα ο αριθμός των παιδιών που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή μαύρης εργασίας παγκοσμίως υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια.
Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευση ή μαύρης εργασίας, υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια παγκοσμίων, ενώ στην Ελλάδα τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν ότι μόνο 100 με 200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα εμπορίας, με τη χώρα μας να αποτελεί και χώρα προορισμού και χώρα μετάβασης για γυναίκες και παιδιά – θύματα. Το διάστημα 2003 – 2007 συνελήφθησαν στην Ελλάδα για εμπορία ανθρώπων περίπου 1.100 άτομα και εντοπίστηκαν μόνο 24 παιδιά – θύματα, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο πόσα από τα παιδιά αυτά ήταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Ο δρόμος του μαρτυρίου
Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από τα Βαλκάνια, τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Αφρική. Φτάνουν στην Ελλάδα ως τουρίστες ή λαθρομετανάστες και με την απειλή της απέλασης, τα παράνομα κυκλώματα τα παρασύρουν στην πορνεία και την παράνομη εργασία. Σύμφωνα με την έκθεση της ECPAT τα παιδιά απομακρύνονται από το σπίτι τους και στρατολογούνται δια της βίας ή της εξαπάτησης ή πωλούνται απευθείας από τους γονείς και τους οικείους τους στους εμπόρους.
Οι σωματέμποροι μπορεί να είναι άγνωστοι αλλά και συγγενείς ή φίλοι των παιδιών, ενώ σύμφωνα πάντα με την έκθεση, μπορεί να παρουσιαστούν ως ερωτικοί σύντροφοι για να τα δελεάσουν και να τα πάρουν μαζί τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που επικαλείται η έκθεση, οι σωματέμποροι αρέσκονται να ασκούν περισσότερο ψυχολογική και όχι σωματική βία στα θύματά τους. Έτσι, ο φόβος της σκληρής τιμωρίας τα αποτρέπει από την απόδραση, με αποτέλεσμα να υπομένουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τους ξυλοδαρμούς, τους βιασμούς και τον κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Τα αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας στις τρίτες χώρες αλλά και η μείωση των κρατικών κονδυλίων για κοινωνικές δαπάνες στις χώρες προέλευσης των παιδιών δημιουργούν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εμπορίας, αφού τα παιδιά αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις διαβίωσης και τελικά παγιδεύονται στην παράνομη και επικίνδυνη μετανάστευση.
Ανάγκη λήψης μέτρων
Η έκθεση, καλεί την Ελληνική Πολιτεία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ζητώντας μεγαλύτερη συνεργασία των Αρχών με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Παράλληλα προτείνεται η δημιουργία ενός δίκτυο, το οποίο θα αναλάβει να αναγνωρίζει και να βοηθά τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παρέχοντάς τους τις αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες.
Προτείνεται επίσης να γίνουν αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και να συσταθεί ειδική μονάδα δίωξης που θα ασχολείται με το ζήτημα της παιδικής πορνείας. Παράλληλα, θεωρείται απαραίτητη η συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και η επικοινωνία με τις ξένες χώρες ώστε να ενισχυθεί η διασυνοριακή φύλαξη και να κλείσουν οι δρόμοι του δουλεμπορίου.
Βοηθήστε τα παιδιά
Σημαντική κρίνεται και η συνεισφορά των πολιτών στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στη χώρα μας υπάρχουν φορείς και οργανώσεις, που δέχονται καταγγελίες για παιδική εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με:
– Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Κ.Β.) στον αριθμό 197 ή στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα στο 2132039706.
– Το Χαμόγελο του παιδιού, στο 1056 ή στα 2103306140, 2107609550.
– Την οργάνωση ´STOP NOW´, στο 210 7757121.
– Τον ξενώνα ´Στοργή´, στο 8001137777.
Π.Περ.

Η ιστορία της Αλίσια
Η 16χρονη Αλίσια ζούσε με την οικογένειά της στην Αφρική. Οι γονείς της είχαν μια μικρή επιχείρηση, ο μεγάλος της αδερφός ήταν άνεργος και η μικρή της αδερφή πήγαινε ακόμα σχολείο. Ήρθε στην Ελλάδα με τη βοήθεια ενός οικογενειακού φίλου για να ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.
Με το που έφτασε, ένας άντρας της πήρε την ταυτότητα και το διαβατήριο και την κλείδωσε σε ένα διαμέρισμα το οποίο ανήκε σε μια γυναίκα από την Αφρική. Όταν η Αλίσια ζήτησε να πάει σε νοσοκομείο για τους πόνους που είχε, η γυναίκα τη χτύπησε. Τότε, το 16χρονο κορίτσι, έμαθε ότι ´πουλήθηκε´ για 45.000 ευρώ και πλέον ήταν υποχρεωμένη να βγει στην πορνεία για να ´ξεχρεώσει´.
Ένα πρωί, η πόρτα του διαμερίσματος έμεινε ξεκλείδωτη και η Αλίσια κατάφερε να βγει έξω και να σπεύσει στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα. Από εκεί οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα υγείας της και στη συνέχεια έμεινε στον ξενώνα ´Στοργή´ για περισσότερο από ένα χρόνο, όπου έμαθε να μιλάει ελληνικά, πήρε την Ελληνική υπηκοότητα και βρήκε δουλειά. Σήμερα, ζει και εργάζεται ακόμα στη χώρα μας, ζει  στο δικό της χώρο και ανήκει? μόνο στον εαυτό της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες