Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλα τα προβλήματα στην Παιδεία

´Τα προβλήματα και οι ελλείψεις στη δημόσια δωρεάν Παιδεία δεν είναι μικρά´, υποστηρίζει σε απόφασή της η έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο 16ο Δημοτικό Σχολείο. Και μεταξύ άλλων προσθέτει
´Δεν είναι μικροπρόβλημα οι περικοπές των μισθών των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων με το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, δεν είναι μικροπρόβλημα τα νηπιαγωγεία στα υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών και τα σχολεία χωρίς αυλές, δεν είναι μικροπρόβλημα η περικοπή πάνω από 50% των επιχορηγήσεων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, δεν είναι μικροπρόβλημα το κλειστό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βάμο πρώτη φορά εδώ και 18 χρόνια (!), ούτε οι συγχωνεύσεις σχολείων και συμπτύξεις τμημάτων που είχαν αποτέλεσμα μόνο στον Νομό μας την απώλεια πάνω από 40 θέσεων δασκάλων (40 δάσκαλοι λιγότεροι για τους μαθητές των Χανίων!) και συνέπεια τη δημιουργία πληθωρικών τμημάτων με 27 μαθητές (π.χ. στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων). Δεν είναι μικροπρόβλημα η έλλειψη τμημάτων υποδοχής για τους μετανάστες και τμημάτων ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, η κατάργηση των δωρεάν φροντιστηριακών τμημάτων για τους αδύνατους μαθητές, οι απλήρωτες από το 2009 υπερωρίες´.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ζητούν: ´Αυξήσεις στους μισθούς κι όχι ενιαίο φτωχολόγιο.
Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία κι όχι περικοπές.
Πρόσθετους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Τα κενά να υπολογίζονται με βάση τις θέσεις του κλάδου για τμήματα έως 20 μαθητών κι όχι με βάση τις προτεραιότητες της Διοίκησης και του Υπουργείου.
Να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις κι οι συμπτύξεις.
Να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης με δημόσιες επενδύσεις, εύρεση οικοπέδων για να χτιστούν νέα σχολεία κι όχι με συγχωνεύσεις σχολείων ή παραχώρηση σχολείων στους ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ.
Ζητάμε από τη ΔΟΕ να μη δεχτεί το θεσμό του Σχολείου Αναμορφωμένου Ωραρίου και να καλύψει τα σχολεία που έχουν αρνηθεί την εφαρμογή του. Οχι μετακίνηση εκπαιδευτικών από την Β/θμια Εκπ/ση στην Α/θμια. Μόνιμη κάλυψη των αναγκών των σχολείων με μόνιμο προσωπικό κι όχι προσωρινές «λύσεις».
Ως Σύλλογος καλύπτουμε τη στάση των σχολείων που έχουν υιοθετήσει την άρνηση συμμετοχής τους, γιατί έρχεται σε συμφωνία με τις γενικότερες ψηφισμένες θέσεις μας. Δε φτιάχνουμε προγράμματα που βασίζονται σε υπερωρίες. Δε λειτουργούμε αναμορφωμένο πρόγραμμα, αν δεν έρθουν όλοι οι συνάδελφοι που χρειάζεται το σχολείο για τη λειτουργία του. Καμία αναγκαστική υπερωρία.
Οχι στην αυτοξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στην αξιολόγηση των νέων συναδέλφων που επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των γονέων, ότι για όλα τα προβλήματα του σχολείου φταίνε οι δάσκαλοι. Κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί να γίνει «μέντορας». Δράση συναδέλφων αντίθετη προς τις συλλογικές θέσεις του σωματείου μας θα θεωρηθεί αντισυναδελφική συμπεριφορά κι ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από τον Σύλλογο, με ό,τι συνέπειες αυτό έχει.
Νέα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα.
οχι χορηγοί και ιδιώτες στα σχολεία. Να μην πληρώνουν οι γονείς.
Η Γ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων προτείνει στη ΔΟΕ να προχωρήσουμε σε 3ήμερη απεργία στο τέλος Σεπτέμβρη (28, 29, 30) σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα που καλούν σε πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης και απεργία στις 29 του Σεπτέμβρη. Πανεργατικός συντονισμός και απεργία διάρκειας για την ανατροπή του Μνημονίου´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα