Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Απολογία πρώην δημάρχου

ΡΕΘΥΜΝΟ
Με την απολογία του πρώην δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η διαδικασία της ανάκρισης για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος ύψους 963.360,85 ευρώ.
Μετά την τετράωρη κατάθεσή του στον ανακριτή, ο πρώην δήμαρχος, η κατηγορία σε βάρος του οποίου είναι απιστία μετά παραλείψεως, κρίθηκε ελεύθερος με την υποχρέωση της καταβολής χρηματικής εγγύησης 10 χιλιάδων ευρώ εντός του επόμενου διμήνου και χωρίς άλλους περιοριστικούς όρους.
Ο κ. Αρχοντάκης αρνήθηκε την κατηγορία και ενώπιον του ανακριτή, όπως άλλωστε το κάνει από την πρώτη στιγμή που αυτή η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Ο πρώην δήμαρχος κατηγορείται ότι δεν προχώρησε σε έλεγχο για τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού ταμείου, στο οποίο παρουσιάστηκε η ´μαύρη τρύπα´ των 963 χιλιάδων ευρώ. Φέρεται, δε, να υποστήριξε πως ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ελέγξει τον ειδικό ταμία, καθώς ούτως ή άλλως ο έλεγχος διασφαλίζεται από τη διάρθρωση της Οικονομικής Υπηρεσίας στην οποία υπαγόταν, αλλά και για τον αντικειμενικό λόγο του ότι ο πρώην δήμαρχος είναι φιλόλογος και άρα δεν είχε τις γνώσεις που θα του επέτρεπαν έναν τέτοιον έλεγχο. Μάλιστα, προέβαλε ως επιχείρημα το γεγονός ότι ακόμα και οι δύο ορκωτοί ελεγκτές που ορίστηκαν για τη διενέργεια του ελέγχου χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.
Στο μεταξύ, προχθές, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους είχε αφεθεί μετά την απολογία του στον ανακριτή ο πρώην ειδικός ταμίας του Δήμου Ρεθύμνου, με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι του έθεσαν τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και του επέβαλαν χρηματική εγγύηση 15 χιλιάδων ευρώ. Ο πρώην ειδικός ταμίας κατηγορείται για απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία και απιστία, που είναι όλες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Ρεθύμνου δύο ακόμα υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας και δύο υπάλληλοι του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ολοι κατηγορούνται για απιστία μετά παραλείψεως και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη διαδικασία.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, ο ανακριτής παραπέμπει την υπόθεση στον Εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του θα την παραπέμψει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο θα κρίνει εάν θα παύσει την ποινική δίωξη για κάποιους από τους κατηγορουμένους ή αν θα τους παραπέμψει στο αρμόδιο δικαστήριο, εξειδικεύοντας την κατηγορία για καθέναν από αυτούς.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΑΛΛΕΡΓΗ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα