Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διαξιφισμοί

Αντιπαράθεση, με εκτόξευση «διασταυρούμενων πυρών» ξέσπασε χθες μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη και Μανώλη Σκουλάκη. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης κατέθεσε πρόταση για δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσουν οι πολίτες να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα τόσο για τις προγραμματικές θέσεις κάθε υποψηφίου όσο και για το αν η κριτική που ασκεί έχει βάση ή όχι. Παράλληλα, απάντησε στην κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τον κ. Σκουλάκη. Αναλυτικότερα:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ
Πρόταση για τηλεοπτικό δημόσιο διάλογο
Πρόταση για δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα τόσο για τις προγραμματικές θέσεις κάθε υποψηφίου όσο και για το αν η κριτική που ασκεί έχει βάση ή όχι, απηύθυνε χθες στον κ. Μανώλη Σκουλάκη, αλλά και στους υπολοίπους υποψηφίους δημάρχους ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Παράλληλα, ο κ. Αρχοντάκης έδωσε απαντήσεις στην κριτική που του άσκησε δημόσια το τελευταίο διάστημα ο κ. Σκουλάκης.
«Επειδή ο κ. Σκουλάκης επικαλείται συνεχώς ότι από την ερχόμενη Τρίτη δεν θα έχουμε ευκαιρία να τα λέμε, να συζητάμε, κ.λπ., για όλα αυτά που είπα και για όλα αυτά που θέλει να μου καταλογίσει, να με κατηγορήσει ο κ. Σκουλάκης ή οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος δήμαρχος, εγώ είμαι ανοιχτός
-και θα το ήθελα και πάρα πολύ- να κάνουμε ως την ερχόμενη Τρίτη, που ξεκινάνε οι περιορισμοί, όσες συζητήσεις δημόσιες θέλουν στα τηλεοπτικά κανάλια», δήλωσε χθες ο κ. Αρχοντάκης στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε πως «ο κ. Σκουλάκης λέει ότι του ζητώ να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Αυτό που είπα εγώ είναι ότι δεν μπορεί να δηλώνουμε αυτοδιοικητικοί ευκαιριακά και αν μας βγει. Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ό,τι και να συμβεί στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, θα υπηρετεί την Αυτοδιοίκηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν εκλεγώ δήμαρχος Χανίων, από τη θέση του δημάρχου, αν δεν εκλεγώ δήμαρχος, από τη θέση της μειοψηφίας θα μείνω για τέσσερα χρόνια, υπηρετώντας την Αυτοδιοίκηση. Η ένστασή μου είναι ότι ο κ. Σκουλάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει: εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος, θα παραμείνει ως δημοτικός σύμβουλος να υπηρετεί από τη θέση της μειοψηφίας την Αυτοδιοίκηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια; Αν το ξεκαθαρίσει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΩΝ
Ο κ. Αρχοντάκης επισήμανε ότι «ο κ. Σκουλάκης λέει επίσης πολύ συχνά -προφανώς δεν το ξέρει γι? αυτό το λέει- ότι το πρόβλημα λειψυδρίας στην περιοχή των Χανίων δημιουργήθηκε επειδή τσακώνεται ο δήμαρχος με τον νομάρχη. Ουδέποτε τσακώθηκα για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και δεν έχω τσακωθεί για τον πολύ απλό λόγο ότι ο νομάρχης Χανίων δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Την αρμοδιότητα την έχει η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας δηλαδή, ο οποίος ασκεί την αρμοδιότητά του. Ο γενικός γραμματέας κάνει συσκέψεις για τα νερά και πιστεύω ότι η διαδικασία που τηρεί είναι σωστή και συμφωνώ και με τις απόψεις του σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΑΚ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε, επίσης, ότι «ένα άλλο θέμα, στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές ο κ. Σκουλάκης, έχει να κάνει με τη γνωστή μελέτη ΒΟΑΚ – αεροδρόμιο. Τι έχει κάνει ο νομάρχης σε σχέση με αυτή τη μελέτη, κ.λπ.. Πράγματι, όπως έχει πει ο κ. Σκουλάκης πολλές φορές, η μελέτη ανατέθηκε στον μελετητή το 2001, η διαδικασία έχει ξεκινήσει το 1998, σήμερα, 2010, δεν έχει ολοκληρωθεί. Η αρμοδιότητα και η ευθύνη και του δρόμου -μιας που είναι συνδετήριος του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο- ανήκει αποκλειστικά στο κράτος. Ανήκει, δηλαδή, στη διορισμένη Περιφέρεια. Σε σχέση με το τι κάναμε εμείς, ως Νομαρχιακή Αρχή, αυτά τα 3,5 χρόνια προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, θα σας δείξω τι παρεμβάσεις κάναμε. Δυστυχώς, δεν είχαμε την εξουσία να κάνουμε κάτι παραπάνω, αλλά ό,τι μπορούσαμε στα πλαίσια της παρέμβασης το κάναμε. Νομίζω, όμως, πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση θα μπορούσε να κάνει ο βουλευτής από το 1998 έως το 2010, μια που η αρμοδιότητα και η ευθύνη του συγκεκριμένου δρόμου ανήκει και άνηκε όλα αυτά τα χρόνια στο ίδιο το κράτος και αυτό ευθύνεται που δεν έχει προχωρήσει».
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο κ. Αρχοντάκης επισήμανε, επίσης, ότι «ο κ. Σκουλάκης αναφέρει συνεχώς ότι τσακώνεται ο δήμαρχος με τον νομάρχη για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και γι? αυτό δεν έχει προχωρήσει. Είμαι πολύ περήφανος για το πώς διαχειρίστηκα το θέμα αυτό, όχι μόνο εγώ, αλλά το σύνολο του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Oλες οι παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου στήριξαν την πρόταση τη δικιά μου, ως προς την αξιοποίηση του στρατοπέδου ως χώρου πρασίνου και για τη δημιουργία ενός, μόνο, σχολείου και τίποτε άλλου. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ήταν ο μόνος επίσημος φορέας, αρχικά, που αντέδρασε σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η λογική που είχε και τότε αλλά έχει και τώρα ο κ. Σκουλάκης, ότι ´ξέρεις, βρείτε τα, να προχωρήσει κ.λπ.´ είναι μια λογική υπέρ, κατά την άποψή μου, της πολεοδόμησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Αν, δηλαδή, είχαμε κάνει τότε κάποιες υποχωρήσεις είναι βέβαιο ότι η κατάσταση δεν θα ήταν αυτή που είναι. Βεβαίως είναι στρατόπεδο ακόμα, αλλά καλύτερα να είναι στρατόπεδο με μια διαδικασία δημιουργίας χώρου πρασίνου μελλοντικά στο σύνολό του, παρά να έχει πολεοδομηθεί ένα κομμάτι. Και ο κ. Σκουλάκης, ως κοινοβουλευτικός, θα μπορούσε και μπορεί και τώρα, νομίζω πολύ πιο εύκολα ως κυβερνητικός βουλευτής, να κάνει παρεμβάσεις στο Υπουργείο Εθνικής Aμυνας προκειμένου να παραχωρηθεί το σύνολο του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, όπως έχει αποφασίσει ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων», κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης.

Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:
´Απλός διαχειριστής ο νυν δήμαρχος Χανίων´

«Απλό διαχειριστή», «χωρίς όραμα και δίχως ίχνος διεκδικητικής διάθεσης» χαρακτηρίζει τον κ. Βιρβιδάκη ο βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.
Απαντώντας σε όσα αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Βιρβιδάκης (βλ. κάτω), ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει ότι «μετά από 7.000 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη δημαρχιακή θητεία του κ. Βιρβιδάκη -σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος- θα ανέμενε κάθε καλοπροαίρετος πολίτης, ο Δήμος Χανίων να αποτελεί σήμερα έναν Δήμο πρότυπο, με επιλυμένα τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, της στάθμευσης, της καθαριότητας, της ύδρευσης και άρδευσης, της έλλειψης ελεύθερων χώρων και πρασίνου, της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών υπηρεσιών κ.α.. Θα ανέμενε, επίσης, η οκτάχρονη αυτή θητεία του νυν δημάρχου, να έχει συνδεθεί μ? ένα τουλάχιστον μεγάλο έργο, που ο ίδιος θα είχε οραματιστεί, σχεδιάσει και υλοποιήσει. Αντί αυτού, οι πολίτες των Χανίων, διαπιστώνουν -κάθε μέρα όλο και περισσότερο- ότι ο σημερινός δήμαρχος, χωρίς όραμα και δίχως ίχνος διεκδικητικής διάθεσης, δεν υπήρξε τίποτα άλλο από ένας απλός διαχειριστής στον Δήμο Χανίων, κάτι που θα μπορούσε να το είχε κάνει ο οποιοσδήποτε δήμαρχος και ίσως με μεγαλύτερη επιτυχία», σημειώνει ο κ. Σκουλάκης.
Όσον αφορά τις αιτιάσεις περί παραίτησής του από τη βουλευτική ιδιότητα, ο κ. Σκουλάκης ευχαριστεί «άπαντες τους ενδιαφερόμενους για το ´ζωηρό´ και ´ανιδιοτελές´ ενδιαφέρον τους και τους πληροφορεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ότι αυτή (τη βουλευτική ιδιότητα) τη χορηγεί και την αλλάζει η λαϊκή εντολή και μόνο».
Και ο κ. Σκουλάκης προσθέτει: «Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, η απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα για τον νέο Δήμο Χανίων υπήρξε μια συνειδητή απόφαση. Είμαι εδώ για να υπηρετήσω αποκλειστικά τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου, για να συνθέσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο για κάθε πολίτη του νέου Δήμου. Δεν κατεβαίνω στον αυτοδιοικητικό στίβο ως υποψήφιος για να πάρω ούτε για να χρησιμοποιήσω το Δήμο ως εφαλτήριο ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών ή ως ´οχυρό´ πολιτικών διεργασιών», σημειώνει ο κ. Σκουλάκης.
Σχολιάζοντας «τα ερωτήματα που ο νυν δήμαρχος θέτει σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ο κ. Σκουλάκης σημειώνει πως «γίνεται ξεκάθαρο ότι στόχος ορισμένων αιρετών δεν είναι η πραγματική επίλυση των υπαρκτών οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά η δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων και πυροτεχνημάτων, με απώτερο σκοπό τη μετατροπή του διαλόγου γύρω από τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών σε μια γενική πολιτική αντιπαράθεση, στην οποία δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε, αν και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα σε αυτό».
Τέλος, ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει ότι «πίστεψα και πιστεύω στον ´Καλλικράτη´, απεναντίας με άλλους συνυποψηφίους μου και γι? αυτό σκοπεύω να αγωνιστώ σκληρά για να πετύχει. Δεν νιώθω επομένως καμία ανάγκη να αποδείξω ότι δεν πρόκειται να είμαι περαστικός από τον Δήμο. Ούτε η διαδρομή μου, ούτε το ήθος μου, το επιτρέπουν. Αν νιώθει ο κ. Βιρβιδάκης ή οποιοσδήποτε άλλος αιρετός, την ανάγκη να αποδείξει ότι ο Δήμος δεν θα αποτελέσει απλά ένα σκαλοπάτι γι? αυτούς ή ένα κλειστό κλαμπ ´ολίγων και εκλεκτών´, ας το πράξουν οι ίδιοι. Είναι δικαίωμά τους», καταλήγει ο κ. Σκουλάκης.

Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ:
´Οψιμο το ενδιαφέρον Σκουλάκη για τον Δήμο´

«Oψιμο» χαρακτηρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης το «ενδιαφέρον» του βουλευτή και υποψήφιου δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι αυτό αποδεικνύεται κυρίως από την άρνησή του να παραιτηθεί από βουλευτής πριν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Ο κ. Βιρβιδάκης, σε χθεσινή του γραπτή δήλωση, απαντά σε όσα ανέφερε ο κ. Σκουλάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του συνδυασμού του και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, εκδήλωση την οποία χαρακτηρίζει «ρετρό σόου», ενώ υπογραμμίζει ότι «σίγουρα, τα Χανιά αλλάζουν. Από ποίους όμως, είναι το ερώτημα».
Ο κ. Βιρβιδάκης, αφού τονίζει ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος διαλόγου, θέσεων και επιχειρημάτων και όχι μονολόγου και συνθημάτων», υπενθυμίζει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που «νοικοκύρεψαν», σύμφωνα με τον ίδιο, τα οικονομικά του Δήμου και τη διοικητική του λειτουργία, παράλληλα με τα έργα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του.
«Μόνο για τα δάνεια που έλαβαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για τον Δήμο Χανίων και τη ΔΕΥΑΧ πληρώσαμε κατά τη διάρκεια της οκταετίας και μέχρι σήμερα περισσότερο από 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουμε ταμειακά αποθέματα περισσότερο από 6 εκατ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Βιρβιδάκης, τονίζοντας ότι «τα όποια οικονομικά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα, οφείλονται στις δραματικές περικοπές που έχει κάνει στη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης η σημερινή κυβέρνηση και τα οποία ανέρχονται στο ποσό του 1 δισ. 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, αφορούν δε μεταξύ άλλων και περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 35% περίπου.
Απαντώντας στις αιχμές περί μη δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου, ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «από το 2003 το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων πραγματοποιεί υπερδιπλάσιες έως και τριπλάσιες συνεδριάσεις ετησίως, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει εκδώσει περισσότερες από 7.000 αποφάσεις, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι ομόφωνες. Oλες δε οι αποφάσεις αναρτώνται στο διαδίκτυο για την ενημέρωση των πολιτών.
Ο κ. Βιρβιδάκης επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι αρμόδια Υπηρεσία για το θέμα της διαχείρισης των νερών είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, στην οποία και επιρρίπτει ευθύνες για το φετινό πρόβλημα λειψυδρίας.
Τέλος, ο κ. Βιρβιδάκης καλεί τον κ. Σκουλάκη να παρουσιάσει τις θέσεις του αναφορικά με τα «μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Μεταξύ άλλων, ρωτά τον κ. Σκουλάκη:
? «Ποια είναι η θέση του σχετικά με την περικοπή του 1 δισ. 400 εκ. ευρώ από τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2010;
? Ποια είναι η θέση του σχετικά με την περικοπή 3 δισ. ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής και του μνημονίου συνεννόησης;
? Ποια είναι η θέση του αναφορικά με τις περίπου 50 ομόφωνες  προτάσεις της ΚΕΔΚΕ σχετικά με τον ´Καλλικράτη´, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές;
? Ποια είναι η θέση του σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων της περιοχής μας αλλά και την εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιελήφθη και παράγραφος σύμφωνα με την οποία διερευνάται και η συμμετοχή των φορέων διαχείρισης του νερού;»
ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΚΟΥΛΑΚΗ
Απαντώντας, χθες το βράδυ, στην ανακοίνωση του κ. Σκουλάκη (βλ. πάνω), ο κ. Βιρβιδάκης επισημαίνει, σε γραπτή του δήλωση, τα εξής: «Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή τη ´μη απάντηση´ του κ. Σκουλάκη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν έναν άνθρωπος, ο οποίος επιθυμεί να είναι αυτοδιοικητικός να δίνει αυτού του είδους τις απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος τρόπος να υπερασπιστεί αυτά που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε, είναι να ανταποκριθεί άμεσα στην πρόταση του νομάρχη Χανίων κ. Αρχοντάκη για δημόσιο διάλογο, ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πως εννοεί ο καθένας από εμάς την Αυτοδιοίκηση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Η Προσπάθεια του κ, Βιρβιδάκη να δικαιολογήσει την οκταετή απραξία του, στρέφοντας την προσοχή μας στις περικοπές πόρων λόγω της εφαρμογής του μνημονίου, είναι χαρακτητιστική και ξεκάθαρη, από τις ρητορικές ερωτήσεις που θέτει προς τον κ. Σκουλάκη!!! Εντάσεται βέβαια στη γενικότερη προσπάθεια της Ν.Δ. να προσδώσει στην ψήφο για την τοπική αυτοδιοίκηση χαρακτήρα αποδοκιμασίας προς τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης, λόγω μνημονίου. Θα έπρεπε όμως να μη λησμονεί ότι η κατάσταση της οικονομίας που είχε σαν αποτέλεσμα την προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ είναι αποτέλεσμα, κυρίως, της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της παράταξης που υπηρετεί και τον στηρίζει!!! Αν μή τι άλλο, λίγος σεβασμός στη νοημοσύνη των συμπολιτών μας, δεν θα έβλαπτε.

  2. Για τον κ Βιρβιδάκη
    Nαι είμαστε ρετρό. Αν ρετρό θεωρείται η συνεργασία και η συναπόφαση.
    Ναι είμαστε ρετρό. Αν οι συνεργάτες του συνδυασμού μας αποτελούν ισότιμους συνδυαμορφωτές της πολιτικής μας.
    Ναι είμαστε ρετρό. Αν ρετρό είναι οι προτάσεις μας για να πάεει ο τόπος μας μπροστά
    Ναι είμαστε ρετρό. Αν αναγνωρίζουμε αυτό που επιβεβαιώνουν όλοι ότι τα τελευταία χρόνια ήταν για τον Τόπο μας Χαμένα(αναπτυξιακά) Χρόνια.
    Για τον κ Αρχοντάκη
    Καλύτερα είναι για τον κ Αρχοντάκη να κάνει μια δημόσια συζήτηση με τους πολίτες αυτού του τόπου , να απολογηθεί για την αναπτυξιακή υστέρηση των Χανίων .
    ο Μανώλης Σκουλάκης, αντί το μονόλογο και τον διάλογο μεταξύ δύο , ΕΠΕΛΕΞΕ ( όπως αναφέρθηκε στη διακήρυξη Αρχών) το δρόμο της δημόσιας συζήτησης με τους πολίτες αυτού του τόπου για την ανάπτυξη, τις πρωτοβουλίες και προγραμματισμό δράσης που πρέπει να λάβουμε ..,( δημοτικά αρχή και πολίτες , μαζί) ώστε ο τόπος να κερδίσει αυτά τα χαμένα χρόνια…Ώστε ο τόπος να αλλάξει σελίδα με πρωτοβουλίες, πολιτικές και πραγματικό έργο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα