Το μεγάλο ´σαφάρι´ για έσοδα 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ξεκινάει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη υπό τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τη συμμετοχή του υφυπουργού Φίλιππου Σαχινίδη, του προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Ζανιά και όλων των γενικών γραμματέων του υπουργείου, εξετάστηκε η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσης του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού. Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε σαφείς κατευθύνσεις με στόχο να επιτευχθεί πάση θυσία ο φετινός στόχος των εσόδων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, καθώς και περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπου διαπιστώθηκε ότι η αύξησή τους τον Αύγουστο κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τους στόχους που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Για να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάθε μήνα θα πρέπει να μπαίνουν στα ταμεία του κράτους περίπου 5 δισ. ευρώ σε μέσο όρο, όταν στο επτάμηνο έμπαιναν 4 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Χειρότερος μήνας για τα έσοδα ήταν ο Ιούλιος. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 9% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 13,7%. Δηλαδή, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων θα πρέπει να ´πιάσει´ το 19% για να μην σημειωθεί
υστέρηση.
Στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν συγκυριακή την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα και προσδοκούν σε βελτίωση με τις εισπράξεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εν αναμονή και του νέου ενδιάμεσου ελέγχου από την ´τρόικα´ προς τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και την επανεργοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με ειδικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Στο επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα επικεντρωθούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη, την τακτοποίηση όλων των εκκρεμών
φορολογικών υποθέσεων, το
ΕΤΑΚ, το ΦΜΑΠ, την έκτακτη εισφορά, ενώ ειδικά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το ΣΔΟΕ θα επικεντρωθούν στα υψηλά εισοδήματα, την επώνυμη φοροδιαφυγή, τη μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου, το αμέσως προσεχές διάστημα θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν στις διευθύνσεις των εφοριών, έτσι ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των εσόδων.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, η ενίσχυση των εσόδων θα προέλθει:
– Από τον έλεγχο των υποθέσεων για τις οποίες παρατάθηκαν μέχρι 31/12/2010 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών.
Πρόκειται για υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003 και 2004, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης για τις οποίες προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής).
Η ανωτέρω παράταση δεν καταλαμβάνει τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, κερδών από λαχεία, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) και ειδικού φόρου επί των ακινήτων.
– Από τον έλεγχο ανέλεγκτων υποθέσεων 2000-2006 για τις οποίες εκδόθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα στο πλαίσιο της ρύθμισης της περαίωσης αλλά οι φορολογούμενοι δεν αποδέχθηκαν τελικά την περαίωση. Σε έλεγχο υπόκεινται και οι φορολογούμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση κατέβαλαν κανονικά τις αρχικές δόσεις για να λάβουν την πολυπόθητη φορολογική ενημερότητα και μετά διέκοψαν.
Ακόμη τα έσοδα θα ενισχυθούν από: το ΕΤΑΚ, την έκτακτη εισφορά (όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία που η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ θα κληθούν να πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν μέχρι 0,9% επί της αξίας των ακινήτων), το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, το φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά στο εισόδημα (1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν όσοι δήλωσαν φέτος καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ).
?Συναγερμός? για τα έσοδα
