Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Με μουσικές του Haydn, του Pachelbell, του Κυπουργού και του Anderson η Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Χανίων Sinfonietta, υποδέχεται σήμερα στις 9:30μ.μ. στον Προφήτη Ηλία (Τάφοι Βενιζέλων), την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Την ορχήστρα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ, ενώ στο σόλο βιολοντσέλο θα είναι ο Michael Heupel.
Τη συναυλία διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χανίων (ΚΕΔΗΧ) και η γενική είσοδος για το κοινό θα είναι 10 ευρώ.
“Για μια ακόμα φορά η Sinfonietta – Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Χανίων θα μαγέψει τους Χανιώτες την ημέρα της πανσελήνου”, σημείωσε χθες ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Μυράτ και τους μουσικούς για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας, αφού, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι μουσικοί θα αμοιφθούν από τα έσοδα που θα προκύψουν από τη συναυλία.
Παράλληλα ο κ. Βιρβιδάκης υποστήριξε ότι σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο “δεν πρέπει να περικόπτεται ο ελληνικός πολιτισμός” καθώς “η Ελλάδα διαχρονικά στέλνει πολιτισμό σε όλο τον κόσμο”.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΧ Γιώργος Βούρβαχης ανέφερε ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, “μέσα από αμοιβαίες παραχωρήσεις καταφέραμε να μη μείνει πίσω σε επίπεδο πολιτισμού η πόλη και τα Χανιά και καταφέραμε να γίνει η συναυλία”, ενώ αφού ευχαρίστησε τους μουσικούς και τους χορηγούς της εκδήλωσης κάλεσε όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να δώσουν το “παρών” στο αποψινό μουσικό γεγονός.
Ο διευθυντής ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι συναυλίες τής Sinfonietta έγιναν θεσμός και το κοινό στήριξε με ενθουσιασμό και αγάπη την ορχήστρα: “Γι’ αυτό πιστέψαμε ότι δεν θα έπρεπε να χαθεί αυτή η πανσέληνος, διότι χάνεται η συνέχεια του θεσμού στη μνήμη των ανθρώπων”, είπε ο κ. Μυράτ και πρόσθεσε ότι “είναι λάθος να κόβουμε τον πολιτισμό”.
Επίσης, ο κ. Μυράτ χαρακτήρισε το σύγχρονο πολιτισμό ως “περιουσία και κεφάλαιο για την Ελλάδα και συμπλήρωσε ότι η κρίση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη αν γίνει αφορμή για να διακρίνουμε πραγματικά τι χρειαζόμαστε από εδώ και πέρα: “Ο πολιτισμός είναι σίγουρα όπλο ανάπτυξης. Είναι ανάπτυξη”, επεσήμανε.
Ο μουσικός Michael Heupel δήλωσε ευτυχισμένος, που του δίνεται η δυνατότητα να συμπράξει με τη Sinfonietta και τον κ. Μυράτ τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα “από τους πιο σημαντικούς διευθυντές ορχήστρας που έχουμε αυτό τον καιρό στην Ελλάδα”.
“Η τέχνη ψυχαγωγεί δηλαδή καθοδηγεί και εκπαιδεύει την ψυχή ώστε και η ψυχή να μπορεί να γνωρίζει ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε ιδιαίτερα σε καιρούς όπως οι σημερινοί”, ανέφερε ο κ. Heupel και καταλήγοντας κάλεσε τους νέους των Χανίων να παρακολουθήσουν τη συναυλία.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ΚΕΔΗΧ Νίκος Περάκης αφού μίλησε για την πολύτιμη συμβολή των χορηγών, ώστε να γίνει πραγματικότητα η αποψινή συναυλία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή τού Michael Heupel: “Πριν από ένα χρόνιο περίπου ο Michael Heupel έδωσε μια συναυλία με ένα συνεργάτη του πιανίστα στο Βενιζέλειο Ωδείο. Τον άκουσα για πρώτη φορά και έπαιξε ένα καταπληκτικό έργο, το οποίο τυχαίνει να είναι από τα αγαπημένα μου, τη σονάτα για τσέλο και πιάνο του Φρανκ. Η σπουδαιότητα της ορχήστρας και μια από τις βασικές διαστάσεις της είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε νέους να συμπράττουν με αυτή και να ανοίγουν τα φτερά τους. Ο Michael Heupel δεν είναι Χανιώτης, έχει επιλέξει να μένει στα Χανιά ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Εγώ, όμως, θεωρώ ότι από τη στιγμή που έπαιξε με την ορχήστρα μας είναι, πλέον, Χανιώτης και αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για την πόλη και την Κρήτη”, είπε ο κ. Περάκης ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε όλους τους μουσικούς και κάλεσε το κοινό των Χανίων να δώσει το “παρών” απόψε το βράδυ στον Προφήτη Ηλία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα