ΚαρAκας
Την εθνικοποίηση μιας εκ των σημαντικότερων ασφαλιστικών εταιριών στη χώρα, της Seguros La Previsora, ενέκρινε την Τετάρτη το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.
Η συγκεκριμένη εταιρεία παρέμενε ανενεργή από τις αρχές Δεκεμβρίου καθώς την βάρυναν κατηγορέις για παράνομες δραστηριότητες.
Ο πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες είχε δηλώσει τότε ότι η ασφαλιστική εταιρία επρόκειτο να εθνικοποιηθεί, αλλά το κοινοβούλιο δεν είχε ψηφίσει για το θέμα μέχρι την Τετάρτη.
Η Πρεβισόρα έκλεισε το ίδιο διάστημα κατά το οποίο μια τράπεζα η οποία της ανήκε, η Confederado, και άλλες έξι τράπεζες έκλεισαν λόγω προβλημάτων κεφαλαιοποίησης και του ότι κατείχαν κεφάλαια την προέλευση των οποίων δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.
Έξι άνθρωποι που συνδέονται με αυτές τις τράπεζες είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο, περιλαμβανομένων και ανθρώπων που διατηρούσαν σχέσεις με αξιωματούχους.
Ο Τσάβες προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, προωθώντας εθνικοποιήσεις σε πολλές βιομηχανίες και καταρτίζοντας νόμους σχετικά με την δημόσια ιδιοκτησία.
Ακόμα, έχει μεγεθύνει το ρόλο της κυβέρνησής του στον τραπεζικό τομέα, και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιμετωπίζει μια “παρασιτική μπουρζουαζία”, καθώς η χώρα οδεύει στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Η βουλή της Βενεζουέλας ενέκρινε επίσης μέρος του νόμου περί τραπεζικής που απαγορεύει σε τραπεζικά ιδρύματα να διαθέτουν εταιρίες στον τομέα των ΜΜΕ.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ανάληψη του ελέγχου της μεσαίου μεγέθους Banco Federal τον Ιούνιο από το κράτος λόγω προβλημάτων ρευστότητας και κινδύνου απάτης. Η τράπεζα ανήκε σε έναν από τους συνιδρυτές και διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού της αντιπολίτευσης Globovisi?n, που αντιμετωπίζει εχθρικά την κυβέρνηση Τσάβες.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.