Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΚΥΔΩΝΕΣ”
Πολιτισμική – χορευτική εκδήλωση

Πολιτισμική – χορευτική εκδήλωση με θέμα “Ο επιβλητικός αυτοσχεδιασμός και η τεχνική του παραδοσιακού χορού στην Κρήτη” διοργανώνει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών (τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός – Τομέας Επισκόπησης της Μουσικής και του Χορού στην Ελλάδα) και οι “Κύδωνες” (Εθνικός Επιστημονικός Εκπαιδευτικός Οργανισμός Πολιτισμικών Ερευνών και Μελετών) την Κυριακή 22 Αυγούστου στις 9μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ SABBIONARA
Εκθεση φωτογραφίας
για το φάρο των Χανίων

Εκθεση φωτογραφίας με θέμα το φάρο των Χανίων θα πραγματοποιηθεί στην Πύλη Sabbionara από τη Δευτέρα 23 έως την Κυριακή 29 Αυγούστου 2010.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, ώρα 8 μ.μ. και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά 10π.μ. – 2μ.μ. και 6μ.μ. – 11μ.μ.
Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΔΗΧ σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων (ΛΕΦΚΙ) και συμμετέχουν τα μέλη της ΛΕΦΚΙ: Βαρδή Ρία, Βενετούλιας Γεώργιος, Δασκαλάκης Παναγιώτης, Ζερβουδάκης Σπύρος, Κλαπάκης Μιχάλης, Κλεοπάτρα Μανωλιού, Κλουβιδάκης Ιωάννης, Μαρία Καλογεράκη, Μαρινάκης Σταύρος, Μαυρογένης Χάρης, Μπαλαδάκης Γεώργιος, Παΐζη Μαρία, Πολάκης Παντελής, Σάββας Κόης, Σκορδύλης Γεώργιος, Τάσος Πρωτοψάλτης, Μανωλικάκης Λεωνίδας, Σκουλάς Γεώργιος.
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΝΟ
Γιορτή Καλιτσουνιού

Μία μοναδική Αυγουστιάτικη βραδιά με καλή κρητική μουσική -από το συγκρότημα του Ανδρέα Λιλικάκη- νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα, άφθονα καλιτσούνια και πλούσια δώρα υπόσχεται και φέτος ο Σύλλογος Γυναικών Καντάνου. Η καθιερωμένη Γιορτή Καλιτσουνιού, που διοργανώνει με ιδιαίτερη επιτυχία κάθε χρόνο τον Αύγουστο ο Σύλλογος Γυναικών Καντάνου, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Καντάνου, με ώρα έναρξης τις 9 το βράδυ. Κέφι, με πολύ χορό και τραγούδι, εξαιρετική τοπική κουζίνα και άψογη φιλοξενία υπόσχονται και φέτος στο κάλεσμά τους οι γυναίκες της Καντάνου, οι οποίες κάθε χρόνο φροντίζουν με αγάπη και μεράκι, να περάσουν μία αξέχαστη βραδιά όλοι όσοι συμμετέχουν στη Γιορτή Καλιτσουνιού.

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Προβολή ταινίας με νέο soundtrack

Η ταινία “Το εργαστήριο του Δόκτορος Καλιγκάρι”, με νέα μουσική την οποία συνέθεσε και θα παρουσιάσει -πολλά μέρη των κομματιών ζωντανά με ηλεκτρική κιθάρα και software synthesizers, ο Χρήστος Γαρμπιδάκης- θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή στις 9μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο “Κήπο”.
Ο αλλόκοτος Dr. Caligari και ο πιστός του υπνοβάτης Cesare συνδέονται με μια σειρά από δολοφονίες στο γερμανικό χωριό Holstenwall. Ο Francis και ο φίλος του Alan επισκέπτονται το πανηγύρι, όπου o Dr. Caligari επιδεικνύει τον Cesare, καυχώμενος ότι εκείνος μπορεί να απαντήσει σε κάθε ερώτηση και να προβλέψει το μέλλον… Στην πραγματικότητα ο Caligari επιβάλλει στον υπνωτισμένο Cesare να διαπράξει τους φόνους…
Ο συμβολισμός είναι εμφανής και δεν πρέπει να είναι τυχαίο ότι η ταινία υπήρξε και εκείνη «θύμα» της ναζιστικής Γερμανίας, ως «εκφυλισμένη τέχνη».
Ο Χρήστος Γαρμπιδάκης δημιούργησε τη νέα μουσική για την ταινία από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο του 2010, στο στούντιο που διατηρεί στο σπίτι του. Η ταινία υπήρξε σημαντική πηγή έμπνευσης, λόγω της εξπρεσιονιστικής της αισθητικής και της ανοικτής, σε κοινωνιολογικού τύπου ερμηνείες, θεματολογίας της.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 19/8 – 25/8
Εκδηλώσεις
? Αποκαλυπτήρια προτομής του Πτεράρχου Εμμανουήλ Π. Κελαϊδή στις 22/8 στις 11π.μ. στον οικισμό Μετόχι Απτέρων του Δήμου Σούδας.
? Παρουσίαση τραγουδιών του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με την Κορίνα Λεγάκη, στις 22/8 στις 9μ.μ. στο ανοιχτό θέατρο του Εμπρόσνερου.
? Πνευματική εκδήλωση “Ειρηναία 2010” στις 22 Αυγούστου στο Νεροχώρι.
? Αναβίωση παιχνιδιών που χάνονται στις 23/8 στις 8:30 μ.μ. στο τελωνείο Κισάμου, από τη θεατρική ομάδα των Βουκολιών.
? Συναυλία με τον Βασίλη Σκουλά στο Αλσος των Αγίων Αποστόλων στις 23/8 στις 9:30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη
? Συναυλία με τη Sinfonietta στις 24/8 στις 9:30 μ.μ. στους Τάφους των Βενιζέλων.
? Συναυλία με τον Λεωνίδα Λαϊνάκη και την παρέα του στις 24/8 στις 8:30μ.μ. στο τελωνείο Κισάμου. Εισιτήριο 10 ευρώ.
? Βραδιά καντάδας στο Γαλατά με τη Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου “Φίλοι της Μουσικής” στις 24/8 στις 9:30 μ.μ.
? Συναυλία με το σχήμα του Δημήτρη Θραψανιώτη στις 24/8 στις 9μ.μ. στη Χρυσοσκαλίτισσα.
? Εκδηλώσεις “Φάρος πολιτισμού 2010” στις 25/8 στο Παλιό Λιμάνι, έξω από το Φρούριο Φιρκά, στις 9 το βράδι.

Εκθέσεις
? Εκθεση φωτογραφιών του Περικλή Διαμαντόπουλου “Τόποι, πρόσωπα και γεγονότα της Κρήτης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα” στον “Χρυσόστομο” έως και 25 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: 10:30π.μ. – 1μ.μ. και 7μ.μ. – 9:30μ.μ., καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας.
? Αφιέρωμα στον γλύπτη Apel-les Fenosa και την εποχή του στην μπουτίκ Bettina (Αντώνη Γαμπά και Αγγέλου) στην Παλιά Πόλη μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας 11π.μ. – 1μ.μ. και 6μ.μ. με 10 μ.μ..
? Εκθεση του Στηβ Γιανάκος στη Δημοτική Πινακοθήκη έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10π.μ. – 2μ.μ και 7μ.μ.
– 10 μ.μ., Σάββατο: 10π.μ. – 2μ.μ.. Κυριακή κλειστά.
? “Τέχνη και τεχνολογία, Άνθρωπος και Μηχανή” έως 3 Οκτώβρη στο “Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης”. Από Τετάρτη μέχρι Κυριακή 2μ.μ.
– 9μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη.
? Έκθεση φωτογραφίας του Γεωργίου Austen στην αίθουσα “Ξόμπλι” στο Βάμο. Ανοικτά όλη τη μέρα.
? Εκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Ζερβουδάκη στο καφέ “Αρωμα” στο παλιό λιμάνι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
? Ομαδική έκθεση “Επίσκεψη στο ατελιέ” στο Γιαλί Τζαμισί έως 23/8
? 6η Εκθεση Παλιάς Μοτοσικλέτας από 24 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου στο Παλιό Τελωνείο.

Παραστάσεις
? Ο “Αρχοντοχωριάτης” από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σήμερα Παρασκευή στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κισάμου. Είσοδος 15 ευρώ. Αύριο Σάββατο στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Παλαιόχωρας. Είσοδος 10 ευρώ. Την Κυριακή 22/8 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αρωνίου. Είσοδος ελεύθερη. Τη Δευτέρα 23/8 στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Καντάνου. Είσοδος 15 ευρώ. Ωρα έναρξης: 9:30μ.μ.
? Παιδική παράσταση “Παιχνίδια με το Σαρλώ” σήμερα στις 9μ.μ. στην πλατεία Καθιανών και αύριο Σάββατο στις 9μ.μ. στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορακιών.
? Παράσταση για παιδιά “Ο Αυγερινός και η Πούλια”, αύριο Σάββατο στις 9μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Χρυσοπηγής. Είσοδος ελεύθερη.
? “Ρουτζάντε: ο άνθρωπος που γύρισε απ? τον πόλεμο” στο Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης αύριο Σάββατο στις 9:30μ.μ..
? “Υπάρχει και φιλότιμο” από τη θεατρική ομάδα της Παλαιόχωρας “Ηλεκτρικός Θησέας”. Ωρα έναρξης 9μ.μ. Τα έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κυριακή: Χρυσοσκαλίτισσα, μοναστήρι, Δευτέρα: Κολυμπάρι, θέατρο Μουσείου Αλιείας, 24 – 25/8: Παλαιόχωρα, αίθουσα του Δήμου, 29/8: Παλαιόχωρα, αίθουσα του Δήμου.
? “Του Ερωτα τα Πάθη”, στο πλαίσιο του Αγροτικού Αυγούστου 2010 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Σήμερα στον Εμπρόσνερο, 22/8 Άγιοι Απόστολοι, 23/8 Σούδα, 24/8 Πεμόνια, 25/8 Μουρνιές, 26/8 Φραγκοκάστελλο, 27/8 Νωπήγεια, 28/8 Σταυρός, 29/8 Δημαρχείο Καντάνου.
? “Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης” τη Δευτέρα 23/8 στις 9 μ.μ. στο Θέατρο Αν. Τάφρου. Τιμές εισιτηρίων: 22 ευρώ, φοιτητικό 17 ευρώ, παιδικό 12 ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα