Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αθήνα
Στο πένθος βυθίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τον θάνατο δύο χειριστών ελικοπτέρου,
το οποίο πραγματοποίησε «βαριά αναγκαστική προσγείωση» χθες, στις 11.49,
στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες.
Το επιθετικό ελικόπτερο τύπου “Απάτσι”, είναι ένα από τα 12 που παρελήφθησαν τον Αύγουστο του 2009 και εντάχθηκαν επισήμως στις τάξεις του Αεροπορίας Στρατού τον περασμένο Φεβρουάριο, και εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το δυστύχημα προκλήθηκε από σοβαρό μηχανικό πρόβλημα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα ενώ πετούσε στα 3.000 πόδια πάνω από το αεροδρόμιο. Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διερευνά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΓΕΣ.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Την οδύνη του και τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο των δύο χειριστών του ελικοπτέρου που συνετρίβη στα Μέγαρα, εκφράζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.
«Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος», αναφέρει ο κ. Παπούλιας.
Τη βαθιά του οδύνη για «τον τραγικό θάνατο δύο επίλεκτων στελεχών της Αεροπορίας Στρατού που χάθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους στο σημερινό μείζον αεροπορικό ατύχημα του ελικοπτέρου Apache» εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια προανάκρισης από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου και έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διερεύνησης των αιτίων του συμβάντος.
Η έρευνα θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος και θα επεκταθεί σε όλες τις πτυχές ενώ παράλληλα έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ΝΔ στις οικογένειες των πιλότων επισημαίνοντας πως «δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδος» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ερευνήσει σε βάθος το τραγικό γεγονός, ώστε να προκύψουν τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου, που παρελήφθη εντελώς πρόσφατα».
Συλλυπητήρια για το θάνατο των δύο χειριστών εκφράζει με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
«Δεν μπορεί οι ευθύνες για μια ακόμα φορά να αποδοθούν αόριστα σε κάποια μηχανική βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε «ανθρώπινο λάθος», σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο, αμερικανικής κατασκευής που προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου και που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρέμειναν για δύο χρόνια σε αχρησία, εντάχθηκε πρόσφατα στην αεροπορία στρατού.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε:
«Η άνθιση του χρηματιστήριου πριν μια δεκαετία, έφερε στην Ελλάδα πολλά ιδιωτικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα έμπειροι μηχανικοί, τεχνικοί, καθώς και πιλότοι της αεροπορίας στρατού, να παραιτούνται διαβλέποντας ένα πιο προσοδοφόρο ορίζοντα δράσης. Η πολιτεία από την άλλη πλευρά, επένδυε όλο και σε πιο ακριβά πολεμικά ελικόπτερα, πιο εξελιγμένα και πολύπλοκα, αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο, την απολύτως αναγκαία, όσο και επαρκή εκπαίδευση των μηχανικών, τεχνικών, και λοιπών στελεχών της αεροπορίας στρατού. Θύματα προφανώς αυτής της πολιτικής είναι οι δυο νεκροί αξιωματικοί χειριστές. Συνιστώ στον Υπουργό να καλέσει όλους τους έμπειρους μηχανικούς, τεχνικούς, πιλότους και τα άλλα στελέχη της αεροπορίας στρατού να επιστρέψουν στην υπηρεσία, τοποθετούμενοι σε μια παράλληλη ιεραρχία. Το απαιτούν οι καιροί».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος για θέματα Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε: «Μας προκαλεί βαθιά οδύνη η τραγική απώλεια της ζωής των 2 χειριστών του στρατιωτικού ελικοπτέρου, ενώ εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση. Συλλυπούμαστε τις οικογένειες τους. Τα ερωτηματικά για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχτηκε το τραγικό αυτό συμβάν, απαιτούν σοβαρές και σε βάθος απαντήσεις. Τις περιμένουμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα