Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

5 συστάσεις για τη Σαμαριά από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Στην ανανέωση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Προστατευόμενων Περιοχών για τα Λευκά Oρη και τη Σαμαριά προχώρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η απόφαση για την ανανέωση πάρθηκε πριν από λίγες ημέρες και είναι για 10 χρόνια (μέχρι το 2029). Παράλληλα όμως το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει και 5 συστάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
«Προφανώς αναγνώρισαν τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για αυτό και έγινε η ανανέωση του διπλώματος. Hταν κάτι που αναμέναμε καθώς η εισήγηση του αξιολογητή του Συμβουλίου που είχε έλθει στα Χανιά για το σκοπό αυτό ήταν πολύ θετική» τόνισε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του “Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς” κ. Πέτρος Λυμπεράκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Λευκά Όρη και η Σαμαριά είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που έχει αυτό το δίπλωμα. «Πρόκειται για ένα δίπλωμα με πολύ μεγάλη αξία. Δεν απονέμεται όπου να είναι, δεν είναι τυχαίο ότι μόνο μια περιοχή της χώρας μας έχει αυτή τη διάκριση» σημείωσε ο κ. Λυμπεράκης.

ΠΕΝΤΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Στην απόφαση ανανέωσης του διπλώματος το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει πέντε συστάσεις στους Ελληνικούς φορείς που σχετίζονται με τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς.
• Να προχωρήσει γρήγορα το προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί και που αναγνωρίζεται τα νέα όρια του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, να προσαρμοστεί ανάλογα η χρηματοδότηση, να συνεχιστεί η παρακολούθηση των οικοσυστημάτων και ειδικά του φαινομένου της ξήρανσης πεύκων.
• Να ανοιχτούν πλευρικές διαδρομές κατά μήκος της κύριας διαδρομής του φαραγγιού για διάφορους σκοπούς (ορειβασία, επιστημονική έρευνα, για επιχειρήσεις διάσωσης και δασοπυρόσβεσης). Η πρόσβαση στα μονοπάτια αυτά να απαγορευτεί στους επισκέπτες.
•Να εφαρμοστούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η “εισβολή” πεύκων σε παλαιούς ελαιώνες δίπλα στο χωριό της Σαμαριάς.
• Να διατηρηθεί η σημερινή έκταση της άγριας φύσης και να μην γίνουν νέοι δρόμοι εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού και να διατηρηθεί η κατάσταση αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο και για τις γύρω περιοχές.
• Να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο εθνικό πάρκο για άτομα με ειδικές (από τη νότια είσοδο του φαραγγιού και για μια απόσταση 2,5 χλμ.)
«Είναι συστάσεις πολύ σοβαρές που πρέπει να τηρηθούν π.χ. Να μην ανοίξουν νέοι δρόμοι εντός του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς ή να ανοίξουν κάποια μονοπάτια για λόγους ασφαλείας Είναι πράγματα που συζητήσαμε με τον αξιολογητή των περιοχών του Συμβουλίου της Ευρώπης όταν είχε έλθει στα Χανιά» τόνισε ο κ. Λυμπεράκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα