Τις πρώτες δεκαετίες µετά το ΙΙ Παγκόσµιο Πόλεµο την 5η του Μάη γιορταζόταν η ‘‘Ηµέρα της Ευρώπης’’ γιατί εκείνη την ηµέρα το 1949 ιδρυόταν ο πρώτος πανευρωπαικός οργανισµός χωρίς τη συµµετοχή της ηττηµένης Γερµανίας.
Η αλλαγή της ηµεροµηνίας θα γίνει αργότερα για να θυµόµαστε τη διακήρυξη του Γαλλολουξεµβούργιου Robert Schumann µέλος και στέλεχος της χριστιανοδηµοκρατικής οµάδας. Κι όταν µιλάµε για Χριστιανοδηµοκρατία θα πρέπει να τη διαχωρίζοµε από εκείνη της πριν και της µετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Πριν η Χριστιανοδηµοκρατία εργαζόταν για η συµφιλίωση και στο βάθος για την ενοποίηση της Γερµανίας. Έως τότε η Ευρώπη ήταν υπεράνω όλων και η Γερµανία ήταν κατ’ εξοχήνχώρα που εργαζόταν για την ευρωπαϊκή οικοδόµηση και ενοποίηση. Έως τότε έλεγε σε όλα ναι ως ένα πολύ καλό παιδί µου είχε πει ο αείµνηστος Θεόδωρος Πάγκαλος. Μετά την πτώση του Τείχους σιγά-σιγά η Γερµανία έαιρνε τη θέση της Ευρώπης αντιστρέφοντας τους όρους. Η Χριστιανοδηµοκρατική οµάδα γινόταν η µηχανή για την επίτευξη του στόχου. Η Ευρώπη σιγά και σταθερά γινόταν γερµανική. Σε ορισµένους ίσως, για διάφορους λόγους, να µη θυµίζει τίποτε αλλά σε εµένα θυµίζει τα Μνηµόνια και κυρίως την αρπαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισµού για την Ασφάλεια των ∆ικτύων και των Πληροφοριών από το Ηράκλειο και την ευρωπαϊκή νησιωτική Περιφέρεια που λέγεται Κρήτη.
Κι όµως χάρις στη κυβέρνηση του Κώστα Σηµίτη και του αρµόδιου τότε υπουργού Μανώλη Στρατάκη, η έδρα του ΕΝΙΣΑ οριζόταν η Κρήτη µε πολιτική απόφαση. Τι σηµαίνει αυτό; Ότι για να την πάρουν από την Κρήτη χρειαζόταν Οµοφωνία. ∆ηλ. Ποτέ. ΑΝ. Αν η χώρα µας δεν συµφωνούσε.
Καθόλου δυσκολο, απ’ ό,τι φάνηκε για τον Γερµανό τότε διευθυντή του ΕΝΙΣΑ. Είχαµε τη µνηµονιακή κυβέρνηση Σαµαρά – Βενιζέλου µε αρµόδιο υπουργό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, επί σειρά ετών αντιπρόεδρο της χριστιανοδηµοκρατικής οµάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ετσι ένας από τους σοβαρότερους και µε θαυµάσιο µέλλον ευρωπαϊκούς οργανισµούς αρπαζόταν από τη Κρήτη, την ευρωπαϊκή νησιωτική Ευρώπη ακυρώνοντας την Οµοφωνία µε τη συναίνεση και την υπογραφή του κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Τότε ορισµένοι Χανιώτες αδιαφορούσαν αφού αυτό συνέβαινε στο Ηράκλειο. Τώρα όµως τι έχουν να πουν για την ισχύ των Γερµανών και τους µηχανισµούς τους;