» ∆ιαπίστευση Erasmus + 2024
Το σχολείο µας ολοκλήρωσε το τέταρτο έτος ∆ιαπίστευσης “ERASMUS 2021-2027” έχοντας ήδη κατακτήσει µια πολύ υψηλή βαθµολογία αξιολόγησης 96/100 από το Ίδρυµα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για τις κινητικότητες που πραγµατοποιήθηκαν κατά το πρώτο έτος της .
Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την παροχή υψηλής ποιότητας έργου και την επίτευξη των στόχων υλοποίησης του προγράµµατος ενώ παράλληλα µας ενθαρρύνει να συνεχίσουµε ακόµη πιο δυναµικά την προσπάθεια µας για την επίτευξη των µεγαλόπνοων σχεδίων υλοποίησής του.
Αυτήν τη σχολική χρονιά 23 µαθητές και 11 καθηγητές συµµετείχαν σε κινητικότητες και δράσεις του προγράµµατος. Πιο συγκεκριµένα πραγµατοποιήθηκαν τρεις κινητικότητες µαθητών στην Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβακία και τέσσερις εκπαιδευτικοί του σχολείου µας συµµετείχαν σε job shadowing στη Σουηδία και στη Σλοβακία αντίστοιχα ενώ άλλοι δύο παρακολούθησαν επιµορφωτικά σεµινάρια στο Βερολίνο και στην Βαρκελώνη.
Παράλληλα φιλοξενήσαµε µαθητές και καθηγητές από τις παραπάνω χώρες και επτά καθηγητές από Ουγγαρία, Ιταλία, Γερµανία και Σλοβακία υλοποίησαν job shadowing (παρακολούθηση µαθηµάτων) στο σχολείο µας στο πλαίσιο της ανταλλαγής καλών πρακτικών και καινοτόµων σχεδίων διδασκαλίας.
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Μαθητική κινητικότητα στην πόλη Roermond της Ολλανδίας
Στο σχολείο B.C. Broekhim, φιλοξενήθηκαν πέντε µαθήτριες και δύο µαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολείου µας µε δύο συνοδούς καθηγήτριες κατά το χρονικό διάστηµα 18 – 22 Νοεµβρίου 2024 και συµµετείχαν σε δράσεις επικεντρωµένες στον θεµατικό άξονα “Together for tomorrow–students uniting for Democracy and Sustainability”.
Μαθητική κινητικότητα στη Στοκχόλµη της Σουηδίας
Τη Στοκχόλµη της Σουηδίας και πιο συγκεκριµένα το σχολείο Ava Gymnasium – στο προάστιο Taby – επισκέφθηκαν επτά µαθήτριες και ένας µαθητής της Β΄ Λυκείου µε δύο συνοδούς καθηγητές το χρονικό διάστηµα 9 – 16 Φεβρουαρίου 2025. Η κινητικότητα είχε ως θεµατική “Together for tomorrow – students uniting for European Union and Democracy”.
Μαθητική κινητικότητα στην πόλη Sered της Σλοβακίας
Στο πλαίσιο κινητικότητας µαθητών Erasmus+ (∆ιαπίστευση ΚΑ1) µε τίτλο « Democracy – Remember the Past» τέσσερις µαθητές και τέσσερις µαθήτριες του σχολείου µας µε τη συνοδεία δύο καθηγητριών επισκέφθηκαν το Gymnezium Vojtecha Mihalika στην πόλη Sered της Σλοβακίας κατά το χρονικό διάστηµα 7-11 Απριλίου 2025.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ – JOB SHADOWING ACTIVITIES Åva Gymnasium στο προάστιο της Στοκχόλµης Täby στη Σουηδία
Ο ∆ιευθυντής του σχολείου µας, µαθηµατικός, Μιλτιάδης Παπαγρηγοράκης και η φιλόλογος Παρασκευή Βλαχάκη, το διάστηµα 10 µε 14 Φεβρουαρίου 2025, επισκέφτηκαν το Åva Gymnasium στο προάστιο της Στοκχόλµης, Täby στη Σουηδία. Υλοποίησαν εργαστήρια συναφή µε την ειδικότητά τους και εξοικειώθηκαν µε νέες τεχνικές διδασκαλίας, βασισµένες σε οµαδοσυνεργατικές µεθόδους, παιχνίδια µάθησης, ψηφιακά εργαλεία, εκπαιδευτικές πλατφόρµες και µοντέρνα περιβάλλοντα µάθησης.
Gymnezium Vojtecha Mihalika στην πόλη Sered της Σλοβακίας
Η φιλόλογος Γεωργία Τσαχάκη και η Οικονοµολόγος Κατερίνα Λακιωτάκη φιλοξενήθηκαν στο Gymnezium Vojtecha Mihalika . Παρακολούθησαν µαθήµατα της ειδικότητας τους και ενηµερώθηκαν για θέµατα οργάνωσης και λειτουργίας του σλοβακικού εκπαιδευτικού συστήµατος, όπως και για θέµατα αξιολόγησης. Ακόµη συζήτησαν και συνεργάστηκαν µε τους εκπαιδευτικούς του σλοβακικού σχολείου ως προς την αξιοποίηση καλών διδακτικών πρακτικών όπως κινητοποίηση µαθητών µέσω της διερευνητικής και βιωµατικής µάθησης, δραµατοποίηση κειµένου, χρήση ψηφιακών πόρων, οµαδοσυνεργατική µέθοδος διδασκαλίας και τεχνικές αξιολόγησης.
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Βερολίνο- Γερµανία
Σχέδια µάθησης που συνδέουν τη γνώση µε την πραγµατική ζωή
Η φιλόλογος του σχολείου µας Στέλλα Καραγιαννάκη συµµετείχε σε επιµορφωτικό σεµινάριο στο Βερολίνο της Γερµανίας (5/5/2025 – 10/5/2025) µε τίτλο “Project Based Learning in the Classroom: Make Students’ Learning Real and Effective! ” που υλοποιήθηκε από τον οργανισµό Europass Teacher’s Academy . Το περιεχόµενο του επικεντρωνόταν στην οργάνωση σχεδίων µάθησης που ανανεώνουν το ενδιαφέρον των µαθητών και αναδεικνύουν τη γνώση ως αναγκαιότητα για την πραγµατική ζωή. Οι συµµετέχοντες ( 13 εκπαιδευτικοί από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες) εκπαιδεύτηκαν σε σχέδια µαθηµάτων και σχολικών δραστηριοτήτων που βοηθούν τους µαθητές να αναλαµβάνουν real tasks και να µαθαίνουν µέσα από την πρακτική γνώση. Παράλληλα τους ενισχύουν µε soft skills όπως επικοινωνία, ενσυναίσθηση, ικανότητα προσαρµογής και διαπραγµάτευσης, ανάληψη ρόλων και επίλυση συγκρούσεων αλλά και hard skills όπως σχεδιασµός, λύση προβληµάτων, προγραµµατισµός και διαχείριση χρόνου.
Βαρκελώνη – Ισπανία Η Τεχνητή Νοηµοσύνη στην εκπαίδευση
Η µαθηµατικός Ελένη Μενιουδάκη το χρονικό διάστηµα 6-12 Ιουλίου παρακολούθησε στην Βαρκελώνη επιµορφωτικό σεµινάριο µε θέµα « Integrating AI in the Classroom With Critical Thinking » το οποίο εστιάζει στην χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης για την επίλυση προβληµάτων και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης µε στόχο την ενδυνάµωση της µάθησης µε τη χρήση εργαλείων ΑΙ.
Την επόµενη σχολική χρονιά σχεδιάζουµε να ταξιδέψουν 24 µαθητές και 12 καθηγητές σε ευρωπαϊκές χώρες µε κινητικότητες που θα έχουν ως κύριο θεµατικό άξονα το περιβάλλον και την βιωσιµότητα και ως επιµέρους την ενδυνάµωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας , τον ενεργό πολίτη, τη συµπερίληψη και την αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και την ανάπτυξη γλωσσικών και ψηφιακών δεξιοτήτων.