Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ Λ. ΑΜΕΡΙΚΗ

Καράκας
Την ενίσχυση των στρατευμάτων της στα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσε η Βενεζουέλα, την ώρα που ο νέος υπουργός Oικονομικών στην Μπογκοτά, Χουάν Κάρλος Ετσεβερί, αναλάμβανε τη δέσμευση να αποκαταστήσει το εμπόριο μεταξύ των αντιμαχομένων χωρών των Άνδεων «στο συντομότερο δυνατό χρόνο».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία την προηγούμενη εβδομάδα, σε απάντηση των ισχυρισμών της Μπογκοτά ότι η κυβέρνηση του επέτρεψε σε αριστερούς κολομβιανούς αντάρτες να λειτουργούν βάσεις στο έδαφος της.
Ο πρώην στρατιωτικός με τις αριστερές πεποιθήσεις, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητα του να υποχωρεί εν όψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα, έχει χαρακτηρίσει τις καταγγελίες «απάτη» και δικαιολογία για να ξεκινήσει η Κολομβία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, μία εισβολή, η οποία θα προκαλέσει έναν «εκατονταετή πόλεμο».
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Βενεζουέλας, η οποία ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν για τις θέσεις της, αλλά απέρριψε την προσφορά του να μεσολαβήσει λέγοντας ότι το θέμα είναι διμερές.
Περίπου 1000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς έφτασαν στην περιοχή των συνόρων το σαββατοκύριακο και ενίσχυσαν θέσεις κατά μήκος της μεθορίου των 2200 χιλιομέτρων.
«Είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε ο περιφερειακός διοικητής της Εθνοφρουράς, Φράνκλιν Μάρκεζ ενώ οι αναλυτές θεωρούν απίθανη μία στρατιωτική σύγκρουση χωρίς όμως να αποκλείουν αψιμαχίες σε μία ασταθή περιοχή που μαστίζεται από συγκρουόμενες ιδεολογίες και διακίνηση ναρκωτικών.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Βενεζουέλα να απαντήσει στις κατηγορίες της Κολομβίας, ότι περίπου 1500 κολομβιανοί αντάρτες, στρατοπεδεύουν στο έδαφος της.
Ο Τσάβεζ απάντησε με την απειλή ότι θα επιβάλει εμπάργκο στην τροφοδοσία της αμερικανικής αγοράς με πετρέλαιο αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της Βενεζουέλας, που συρρικνώνεται και έχει πληθωρισμό 30% ενώ το διμερές εμπόριο με την Κολομβία που έφτανε τα 7 δισ. δολάρια το χρόνο έχει παγώσει μετά από διαταγή του Τσάβεζ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Κολομβία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματικών κύκλων, το διασυνοριακό εμπόριο σε αρκετές μεθοριακές πόλεις έχει πέσει κατά 60% τις τελευταίες τρείς ημέρες ενώ περίπου 20.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μετά από τη διακοπή των σχέσεων με την Κολομβία.
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Χόρχε Βαλέρο εξέφρασε την ελπίδα, ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, Μανουέλ Σάντος, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 7 Αυγούστου, να μην δεχθεί να συμμετάσχει στα πολεμοκάπηλα σχέδια του απερχόμενου προκατόχου του, Αλβάρο Ουρίμπε και των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, ο Σάντος δεν έχει σχολιάσει το ρήγμα με το Καράκας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα