Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΟΒΕ
Οφελος από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Αθήνα
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες με την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου σημειώνει ότι η κατάσταση έχει μεν ομαλοποιηθεί για την ελληνική οικονομία αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο αξιολογεί ως θετικές τις πολιτικές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, λέγοντας πως περιλαμβάνει αρκετές από τις προτάσεις περυσινής μελέτης του Ινστιτούτου για το ελληνικό αναπτυξιακό πρότυπο.
Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 13% με την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών και εκτιμά σε άλλες 3,5 μονάδες το κέρδος από την ευελιξία στην αγορά εργασίας, ενώ ο νέος ασφαλιστικός νόμος περιορίζει τη δαπάνη για συντάξεις στο 15% του ΑΕΠ το 2060, έναντι 24% που θα έφτανε χωρίς τις αλλαγές.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ανέφερε ότι η απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών μπορεί να αποφέρει κέρδος 10 μονάδων του ΑΕΠ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, την επόμενη πενταετία που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικονομία.
Σχετικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης είπε ότι η απελευθέρωση στους τομείς μεταφορών και ενέργειας πρέπει να είναι πλήρης λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν μικρές μειοψηφίες να πιέζουν για διατήρηση προνομίων».

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δικογραφία για παραποιημένα στατιστικά στοιχεία
Αθήνα
Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία, που αφορά τα παραποιημένα στοιχεία για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Η δικαιοσύνη ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση, μετά την κατάθεση, από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, των δύο πορισμάτων για την οικονομία, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ειδικών εμπειρογνωμόνων. Η διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράντου, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, έστειλε τη σχετική δικογραφία στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη.
Ο τελευταίος σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε διαβίβασαν το φάκελο στη Βουλή, η οποία και θα αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αύξηση πληθυσμού στην Ελλάδα

Βρυξέλλες
Ανάσα στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας δίνουν οι μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον πληθυσμό της Ελλάδας, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με στοιχεία, την 1η Ιανουαρίου 2010, ο πληθυσμός της Ελλάδας έφτασε 11.295.000 κατοίκους, σημειώνοντας αύξηση κατά 35.000 κατοίκους σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2009.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει ότι η αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας οφείλεται κατά 77% στη μετανάστευση ( 62 % για τους «27»), η οποία έφτασε στη χώρα μας τις 27.000 και λιγότερο στη φυσική αύξηση του πληθυσμού , η οποία ήταν 8.000. Οι γεννήσεις έφτασαν τις 118.000 και οι θάνατοι τους 110.000.
Το 2009 στην Ελλάδα, ο δείκτης γεννήσεων διαμορφώθηκε σε 10,5 ανά 1.000 κατοίκους (10,7 ανά 1000 στους «27») και ο δείκτης θνησιμότητας σε 9,8 ανά 1.000 κατοίκους (9,7 ανά 1000 κατοίκους στην ΕΕ). Ο δείκτης φυσικής αύξησης του πληθυσμού διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 0,7 ανά 1.000 κατοίκους (1, 0 στους «27»), ενώ ο δείκτης μετανάστευσης διαμορφώθηκε σε 2,4 ανά 1.000 κατοίκους (1,7 ανά 1.000 στους «27»).
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Στους «27» ο πληθυσμός έφτασε την 1η Ιανουαρίου 2010 τα 501 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 1,36 εκατ. σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2009. Στους «27» η μετανάστευση έφτασε τις 857.000 και η φυσική αύξηση του πληθυσμού ήταν 509.000: Οι γεννήσεις έφτασαν τα 5,35 εκατ. και οι θάνατοι τα 4,84 εκατ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, μείωση του πληθυσμού παρατηρήθηκε σε επτά κράτη μέλη: Τη Γερμανία -203.000, τη Βουλγαρία -43.000, τη Ρουμανία -36.000, τη Λιθουανία -21.000, την Ουγγαρία -18.000, τη Λετονία -13.000 και τη Μάλτα -1.000.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΚΙΟΛΙΑ
Ανέλαβε την ευθύνη
η “Σέχτα Επαναστατών”

Αθήνα
Την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, ανέλαβε με προκήρυξή της, η οργάνωση “Σέχτα Επαναστατών”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στις 2.30 το μεσημέρι, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην εφημερίδα “Τα Νέα” και υπέδειξε το συγκεκριμένο σημείο όπου είχε αφεθεί η προκήρυξη.
Δύο συντάκτες της εφημερίδας πήγαν στο σημείο, όπου βρήκαν ένα cd, που, όπως διαπιστώθηκε, περιέχει εφτασέλιδο κείμενο, που αναφέρεται στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.
Οι συντάκτες του κειμένου, όπως αναφέρουν τα “Νέα”, επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη δολοφονία Γκιόλια, ενώ χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για μία σειρά δημοσιογράφων και εκδοτών, όπως οι Π. Κωστόπουλος, Θ.Αναστασιάδης, Μ. Τριανταφυλλόπουλος, Ν. Χατζηνικολάου, Γ.Κουρής, Δ.Κοντομηνάς.
Παράλληλα, το κείμενο περιέχει και σχόλια κατά αστυνομικών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, διευθυντών φυλακών και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε φυλακές.
Ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης αναμενόταν να δημοσιευτεί σήμερα στην εφημερίδα. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα