Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΓΕ ΧΑΝΙΩΝ

Για την ενημέρωση των παραγωγών τομάτας όσον αφορά στο έντομο Tuta absoluta, εχθρό της τομάτας και άλλων σολανωδών και προκειμένου να διασφαλισθεί η ποιότητα των προϊόντων και να περιοριστεί η έκταση των ζημιών, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων θα πραγματοποιήσει ημερίδα αύριο Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010 και ώρα 10.00 στο Κ.Ε.Γ.Ε. Χανίων. Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
10.00 – 12.00: Χαιρετισμοί και ομιλίες από εκπροσώπους και επιστήμονες του ΥΠ.Α.Α. & Τ. και των εποπτευομένων φορέων.
12.00 -12.30: Διάλειμμα
12.30 – 14.00: Συζήτηση
Στην ημερίδα καλούνται να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί και γεωτεχνικοί των Νομών Χανιών και Ρεθύμνης.
Η ημερίδα, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γίνεται στο πλαίσιο προγράμματος ενημέρωσης το οποίο, με κατεύθυνση του Υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη, εφαρμόζεται στην Κρήτη, από χθες 20 Ιουλίου 2010.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα:
“Η προσβολή του επικίνδυνου εντόμου σε βάρος των καλλιεργειών τομάτας και άλλων κηπευτικών έχει προξενήσει μέχρι σήμερα μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή και η καλή ποιότητα των προϊόντων και να περιοριστεί η έκταση των ζημιών, υπάρχει ανάγκη άμεσης και εξειδικευμένης ενημέρωσης των παραγωγών. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε πρώτη φάση στους Νομούς της Κρήτης όπου εμφανίζεται οξυμμένο το πρόβλημα. Στα κλιμάκια ενημέρωσης μετέχουν επιστήμονες της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου και περιφερειακών υπηρεσιών, που μεταφέρουν την γνώση και τις εμπειρίες τους από τις προσπάθειες αντιμετώπισης του εντόμου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η ενημέρωση των παραγωγών τομάτας γίνεται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
– Χθες 20/7/2010: Ιεράπετρα, για τους παραγωγούς του Νομού Λασιθίου
– Σήμερα 21/7/2010: Μεσαρά και Τυμπάκι, για τους παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου
– Αύριο 22/7/2010: Χανιά, για τους παραγωγούς των Νομών Ρεθύμνης και Χανίων
Στις παραπάνω συσκέψεις θα παρευρεθεί και επιστήμονας του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, καθώς και εκπρόσωπος του ΟΠΕΓΕΠ.
Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποδίδει πρωταρχική σημασία στην εξασφάλιση της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά και στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, τόσο για την ομαλή απορρόφησή τους στην αγορά και στις εξαγωγές, αλλά και για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών».
Σημειώνεται ότι, με εντολή του Υφυπουργού, υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου και άλλων Μεσογειακών χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το καταστροφικό έντομο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα