Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το έλλειμμα σχεδίου για την Κρήτη, καθώς «δεν έχει γίνει ποτέ ένας ουσιαστικός απολογισμός ούτε έχει επιδιωχθεί η σύνταξη ενός συγκεκριμένου, ορθολογικού σχεδίου ανάπτυξης και στρατηγικής με επίκεντρο τον άνθρωπο παρά επικρατεί η αποσπασματικότητα», επισήμανε
ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος συμμετείχε
στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, στις 6 Ιουλίου.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον γενικό γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο, παρουσία και της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, Μαρίας Κασωτάκη, για το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη της Κρήτης.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε περιφερειακή αντίληψη, ούτε περιφερειακή πολιτική, ούτε περιφερειακό σύστημα», τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης.
Παράλληλα, στάθηκε σε όλα τα προβλήματα της περιφέρειας διαχρονικά και σημερινά, μικρά και μεγάλα. Διαχείριση υδάτινων πόρων, απορρίμματα – καύση, πολιτισμός (Μουσείο, Κνωσός), πρωτογενής τομέας, τουρισμός, εργαζόμενοι στον τουρισμό, κρουαζιερόπλοια, ΑΠΕ, ΒΟΑΚ – Κρήτη Α.Ε., ΣΔΙΤ, αεροδρόμιο, Λαφονήσι, ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου, ΤΕΙ Κρήτης – έρευνα, κ.λπ.
«Δεν έχουμε διαχειριστεί τα νερά, έχουμε τα σκουπίδια μας στον δρόμο να τα βλέπουν οι τουρίστες και έχουμε την Κνωσό να μην είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο των μνημείων της Unesco. Διότι εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε κάνει και δυστυχώς δεν απολογούμαστε ή όταν απολογούμαστε επαναλαμβάνουμε τις αιτίες, χωρίς να λέμε τον τρόπο που θα δοθεί μία λύση…», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κριτσωτάκης.

ΓΙΑ ΤΟN ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Κάλεσμα
Ομάδας Πολιτών
“Κόντρα στο ΔΝΤ, την τρόικα και το μνημόνιο, κόντρα στο ξεπούλημα της χώρας, του δημόσιου και του φυσικού πλούτου, ένα κίνημα υπεράσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων, ένα κίνημα αλληλεγγύης, ένα πλατύ μέτωπο πρέπει να αναπτυχθεί και να εκφραστεί και στις ερχόμενες εκλογές για τον Δήμο Χανίων. Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα να συναντηθούμε την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010, στις 8 το βράδυ, στο δημαρχείο Χανίων».
Tα παραπάνω τονίζουν σε κάλεσμά τους εκ μέρους της Ομάδας Πολιτών οι: Βάμβουκας Τάσος, Καλλιτεράκης Γιώργος, Κουρούσης Μπάμπης, Σκουλάς Γιώργος.
Ακόμα σημειώνουν: «Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται σε απλούς πολίτες, σε πολίτες που πλήττονται από την κρίση και περιθωριοποιούνται, εργάτες, άνεργους και μικρομεσαίους, πολίτες που δραστηριοποιούνται σε κινήσεις και πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του πράσινου και των ελεύθερων χώρων, για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία, για την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών, ενάντια στο ρατσισμό κι υπέρ της φροντίδας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων άφησαν ερειπωμένη την Παλιά μας Πόλη και τα μνημεία, προτίμησαν το μαζικό τουρισμό και τον τουρισμό των αεροπλανοφόρων αντί για τον ποιοτικό τουρισμό, εγκατέλειψαν στη μοίρα τους τα σχολεία, αγρότες, φτωχούς, άνεργους και μετανάστες. Αδιαφόρησαν για τους ποδηλάτες και τους πεζούς παραδίδοντας την πόλη στα ΙΧ. Συμβιβάστηκαν με το νέφος της Ξυλοκαμάρας και την άρνηση των δικών τους κυβερνήσεων να αποκεντρώσουν και πόρους εκτός από αρμοδιότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά ζωτικούς χώρους ανάσες για την πόλη όπως οι Άγιοι Απόστολοι και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
Είναι καιρός ν? αλλάξουμε αυτή την πόλη. Μέσα από την ενεργοποίησή μας σε μια πλατιά, ανοιχτή δημοτική κίνηση που δε θα ελέγχεται από κανένα κόμμα, αλλά από τη συνέλευση των μελών της, που θα λειτουργεί συλλογικά και θα προωθεί τη δημοκρατία στο Δήμο με τοπικά δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις, συμμετοχικό προϋπολογισμό, βασικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ο «Καλλικράτης» δεν προωθεί, μιας και φτιάχτηκε στα μέτρα του κυρίαρχου δικομματισμού και στη λογική εξοικονόμησης πόρων στα πλαίσια του Μνημονίου. Ελάτε ν? αλλάξουμε μαζί την πόλη!».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Συμπαράσταση σε εργαζόμενους

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χανίων «χαιρετίζει και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».
Και συνεχίζει: «Η άμεση και μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ως πρώτη απάντηση στην προκλητική πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι έχουν θέληση και μπορούν να εμποδίσουν ένα μεγάλο έγκλημα ενάντια στα συμφέροντα και τον πλούτο του ελληνικού λαού.
Καλεί την κυβέρνηση να αναιρέσει την επίσημη απάντηση της στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς ότι «η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» και να επανέλθει στην προεκλογική της δέσμευση για την στήριξη και τη δημιουργία ενός δημοσίου πυλώνα Τραπεζών που να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ειδικά σήμερα, σε συνθήκες ύφεσης και χρηματοπιστωτικής κρίσης η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας αποτελεί εθνικό καθήκον. Δεν είναι απαίτηση μόνο των εργαζομένων σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΑΤΕ, είναι απαίτηση όλων μας».
ΓΙΑ TON ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Επίσης το Εργατικό Κέντρο Χανίων «θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας περί παγώματος δανείων αγοράς κατοικίας και επιδότησης ενοικίου, απόφαση την οποία προωθεί στο Υπουργείο Εργασίας για επικύρωση. Στη δυσκολότερη κατάσταση της μεταπολιτευτικής περιόδου που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και ειδικά οι χαμηλό-αμειβόμενοι και που η στέγαση, όχι της πολυτέλειας, αλλά των αναγκών τους είναι ένα σοβαρό ζητούμενο για να μη βρεθούν στο δρόμο, η Διοίκηση του Οργανισμού εκθεμελιώνει κάθε παροχή του κοινωνικού κράτους που μάλιστα προέρχεται και από εισφορές σε χρήμα των εργαζομένων. Καλούμε τον Υπουργό να μην επικυρώσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση του Ο.Ε.Κ. και αυτή να ανακληθεί άμεσα από το Δ.Σ. του Οργανισμού».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα