Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ ΧΙΛΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων στα Χανιά να υποβάλλουν αιτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Το δρόμο άνοιξε η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία προβλέπει την έναρξη του προγράμματος: “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στην παρούσα φάση σε 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων εκ των οποίων οι 1.000 υπολογίζεται ότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις στην περιοχή των Χανίων. Μεταξύ άλλων προβλέπει επιχορήγηση έως 30% και άτοκο δάνειο για δαπάνες έως 15.000 ευρώ.
Με αυτά τα χρήματα μπορούν να αντικατασταθούν τζάμια, κουφώματα και καυστήρες, να τοποθετηθούν μονώσεις και ηλιακοί θερμοσίφωνες σε κατοικίες από 100 έως 120 τ.μ..
Ως προυπόθεση τίθενται το σπίτι να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, να έχει κατασκευαστεί πριν από τον Ιανουάριο του 1980 και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να κυμαίνεται μεταξύ 15.000 – 50.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
Τα κτήρια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα ελέγχονται από τους κατά τόπους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι θα αμοίβονται με ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Εξάλλου, οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα ελέγχουν υποχρεωτικά και στα Χανιά από το τέλος του χρόνου, όλα τα ακίνητα τα οποία θα μεταβιβάζονται και από τον Απρίλιο του 2011 και τα ακίνητα άνω των 50 τετραγωνικών τα οποία θα μισθώνονται.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το αρχικό συνολικό κεφάλαιο του «Εξοικονομώ κατ? οίκον» για το 2010 ανέρχεται σε 396 εκ. ?. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκ. ευρώ προέρχονται από τα εξής Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ:
-Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 200 εκ. ?
-Π.Ε.Π. Αττικής 100 εκ. ?
-Π.Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) 35 εκ. ?
-Π.Ε.Π. Θεσσαλίας – Στ.Ελλάδας – Ηπείρου (Περιφέρεια Στ.Ελλάδας) 25 εκ. ?
-Π.Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης  (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) 15 εκ. ?
-Π.Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) 6 εκ. ?
-Ε.Π. Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 15 εκ. ?
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Χανιά οι οποίοι θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση μπορούν ακόμη και να τριπλασιαστούν καθώς εκτός από το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναμένεται να ανοίξει και ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις τράπεζες με την Εθνική να έχει κάνει πρώτη τις σχετικές εξαγγελίες.
Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα υποβάλλονται στις τράπεζες, οι ιδιοκτήτες θα προχωρούν σε παρεμβάσεις αφού εξασφαλίσουν τη σχετική έγκριση και μετά το πέρας των σχετικών εργασιών, τα ακίνητα θα περνούν από δεύτερο ενεργειακό έλεγχο και κατόπιν θα εκταμιεύονται τα χρήματα που δικαιούνται.
(Λεπτομέρειες για τους δικαιούχους των κινήτρων και το πρόγραμμα: “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον” δημοσιεύονται στη σελίδα 19 της Οικονομίας).
ΟΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Οι επιλέξιμες επεμβάσεις θα προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και δύναται να είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:
-Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (δύναται να συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα παντζούρια, ρολά).
-Τοποθέτηση θερμομόνωσης δώματος/ στέγης ? κελύφους.
-Εγκατάσταση νέου ή Αντικατάσταση συστήματος καυστήρα / λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
-Λοιπές προτεινόμενες παρεμβάσεις που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακούς συλλέκτες, κλπ.
Μετά την ενεργειακή επιθεώρηση ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει όποιες και όσες παρεμβάσεις έχουν προταθεί από τον ενεργειακό επιθεωρητή και είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα και παράλληλα οδηγούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του κατά μία τουλάχιστον κατηγορία.
Σημαντικό στοιχείο βέβαια, για την επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα, θα είναι ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα του φέρουν την μεγαλύτερη εξοικονόμηση με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Μετά την προκήρυξη του Προγράμματος καλείται από τον δυνητικά ωφελούμενο ενεργειακός επιθεωρητής για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης με την οποία θα καθορισθεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον κατηγορία, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί ανά προτεινόμενη παρέμβαση και το αντίστοιχο κόστος ανά παρέμβαση. Η διαδικασία θα είναι η εξής : Υποβολή αίτησης συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβαλλόμενη τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας το σύνολο των αιτήσεων υποβάλλονται στο ίδιο υποκατάστημα. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν εργασίες που θα γίνουν μετά την έκδοση του πιστοποιητικού. Υποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα / Έλεγχος δικαιολογητικών φακέλου / Έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης βάσει των κριτηρίων. Μετά το πέρας υποβολής αιτήσεων αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης / Έκδοση Απόφασης έγκρισης αιτήσεων / Κοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα / Ενημέρωση ωφελουμένου.

Ν. ΓΡ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα