Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Την αγωνία τους για το “τι μέλλει γενέσθαι” την ερχόμενη εκπαιδευτική χρονιά όσον αφορά τους υπεράριθμους μαθητές στα τμήματα διδασκαλίας -με τη δημιουργία τμημάτων 30 μαθητών- εξέφρασαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων, η Ένωση Γονέων του Νομού και ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών – Παράρτημα Χανίων.
Παράλληλα, διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για τις δυσλειτουργίες, που πιθανόν θα προκύψουν, από τη μη επαρκή πρόσληψη εκπαιδευτικών αλλά και τη μείωση των κονδυλίων στην εκπαίδευση λόγω “Καλλικράτη”.
Η ΕΛΜΕ
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κ. Παύλος Κοτσιφάκης, “ανησυχούμε για τη σύμπτυξη των τμημάτων. Ήδη στο 3ο Γυμνάσιο Χανίων και στη Σούδα υπάρχουν τέτοιες ενέργειες όχι για τα τμήματα της Α? τάξης που πρόκειται να μπουν τώρα αλλά για τη Β? και Γ? Γυμνασίου. Ανησυχούμε για το πώς θα «φορτωθούν» οι υπερωρίες, λόγω αποστρατειών που αυτό σχετίζεται και με την υποχρηματοδότηση. Λόγω αποστρατειών ανησυχούμε και για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό. Επίσης για την ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας έτσι όπως προτείνεται από το νομοσχέδιο αλλά και όπως μπορεί να γίνει μέσω «Καλλικράτη». Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με το 2ο Λύκειο Χανίων, όπου ο εργολάβος έχει σταματήσει να κάνει εργασίες, διότι δεν έχει πληρωθεί ακόμα για το 2ο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα από τον Σεπτέμβρη να κληθούν να μπουν 25 και 26 μαθητές σε τάξεις – «κλουβιά»”.
Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, κ. Βασίλης Παπαστάμος, αναφέρθηκε στην εικόνα για τα οικονομικά των σχολικών μονάδων, η οποία, όπως τόνισε, φέτος δεν είναι τόσο καλή.
“Είναι ενδεικτικό ότι το 2008 οι σχολικές μονάδες του Δήμου Χανίων επιχορηγήθηκαν με 880.000 ευρώ στο σύνολό τους, το 2009 με 890.000 ευρώ και φέτος, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 125.000 ευρώ. Από αυτά τα ποσά φαίνεται ότι η χρηματοδότηση είναι πάρα πολύ μικρή και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η χρηματοδότηση θα είναι αυτή για όλη τη χρονιά. Αυτή η μείωση δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και ελπίζουμε ότι δεν θα είναι αυτά τα χρήματα που τελικά θα δοθούν”.
Ο ίδιος τόνισε ότι από τη μειωμένη χρηματοδότηση η πρώτη έλλειψη που θα φανεί στις σχολικές μονάδες θα είναι η έλλειψη πετρελαίου. “Με αυτή τη χρηματοδότηση του χρόνου πετρέλαιο δεν θα βάλουμε και αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα Χανιά αλλά σε όλη την Ελλάδα. Και το κρίμα είναι ότι από Οκτώβριο θα μας κατηγορήσουν ότι όλα γίνονται προεκλογικά για «προεκλογικό θάμπωμα». Όμως εμείς τα λέμε από τώρα”, τόνισε ο κ. Παπαστάμος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Παράλληλα ο κ. Παπαστάμος εξέφρασε φόβους για τη λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας του χρόνου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν γίνει οι αποσπάσεις των μονίμων εκπαιδευτικών καθώς τα Σ.Δ.Ε. λειτουργούν με προσωπικό δύο κατηγοριών: μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αποσπώνται για έναν χρόνο στις δομές του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ).
Επίσης ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται για έναν χρόνο από το ΙΔΕΚΕ. Οι αποσπάσεις των μονίμων εκπαιδευτικών δεν έχουν γίνει και δεν υπάρχει προγραμματισμός πότε θα γίνουν. Αυτό μας δημιουργεί φόβο ότι η συγκεκριμένη δομή των Σ.Δ.Ε., που είναι απαραίτητη στην Ελλάδα, οδεύει προς δύσκολες καταστάσεις”.
Στον μειωμένο αριθμό διορισμού εκπαιδευτικών, που πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα σχολεία, αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΕΛΜΕ, κ. Αντώνης Δημητριάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι: “Με τις φετινές προκηρύξεις για μείωση κατά 70% των διορισμών των μονίμων καθηγητών και αναπληρωτών, όπως επίσης και λόγω του αυξημένου κύματος συνταξιοδότησης, το οποίο προήλθε από το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα έχουμε 12.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση μέχρι σήμερα, ενώ πέρυσι ήταν 6.000. Αυτό δείχνει ότι θα υπάρξει ένα τρομερό κενό από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία σε πολλές ειδικότητες και σε συνδυασμό ότι θα έχουμε μειωμένο αριθμό διορισμών, δεν ξέρουμε πώς θα καλυφθούν οι θέσεις στα σχολεία. Κάτι που δείχνει αυτό που θέλει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας με τα 30άρια τμήματα, που σε κάποια σχολεία οι μαθητές μπορεί ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τους 30, αν δεν υπάρχουν υποδομές σε ορισμένα σχολεία της επαρχίας”.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, κ. Αντώνης Ναξάκης, ανέφερε ότι “φαίνεται πώς η κυβέρνηση προχωράει σε μια γενικευμένη στάση πληρωμών και λειτουργιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Θα κλείσουν μια σειρά λειτουργίες της Εκπαίδευσης όπως: οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί, οι Βιβλιοθήκες κ.ά. Παράλληλα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με ευρύτερες λειτουργίες όπως είναι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και μια σειρά από άλλες λειτουργίες που έχουν κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια”.

Η Ενωση Γονέων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χανίων, κ. Γιάννης Βόρδος, επεσήμανε ότι “εκφράζουμε την αγωνία μας δεδομένου ότι βαίνουμε προς 30άρια τμήματα και δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας. Γνωρίζουμε για τις περικοπές και δεν πρόκειται να δεχτούμε 30άρια τμήματα διότι με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται όχι μόνο η ποιότητα της παιδείας αλλά θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις που δεν νομίζουμε ότι θα αρέσουν σε κανένα. Τα Χανιά έχουν μια πρωτιά που δεν τη θέλουνε: έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών ανά σχολική μονάδα. Φανταστείτε λοιπόν, αν αυτά τα μέτρα ισχύσουν τι θα συμβεί. Παρ? ότι η Ένωση Γονέων έχει να υποδείξει θέσεις για σχολεία, δεν βλέπουμε αυτές να προωθούνται αλλά και αυτές που ήδη έχουν εξαγγελθεί έχουν τελματώσει. Όσο για το 2ο Λύκειο, οι πληροφορίες λένε ότι πολύ δύσκολα ο εργολάβος θα παραδώσει έγκαιρα το έργο και επομένως τα όσα αναφέρθηκαν ότι θα πάνε παιδιά σε προκατασκευασμένα και μάλιστα 30άρια τμήματα, είναι αδιανόητο και ειδικά για παιδιά Λυκείου”.
Το μέλος της Ένωσης Γονέων Χανίων κ. Νίκος Τζινευράκης ανέφερε πώς το γεγονός ότι οι νέοι “Καλλικράτειοι” Δήμοι θα επιχορηγούνται με τα 2/3 των χρημάτων που δίνονταν μέχρι σήμερα προοιωνίζει μείωση 30% των δαπανών για την παιδεία και περικοπές που θα έχουν ως αποτέλεσμα στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης. “Δεν μπορούν οι περικοπές του ΔΝΤ να εφαρμοσθούν στη γνώση και τα παιδιά να πληρώσουν την κρίση”, τόνισε.

Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, παράρτημα Χανίων, κ. Θοδωρής Χατζηγρηγοράκης, ανέφερε ότι “το νέο σχολείο που επαγγέλλεται η υπουργός Παιδείας θεωρούμε ότι είναι ένα «παλιό και αναχρονιστικό σχολείο». Συνεχίζουν να εργάζονται εκεί εκπαιδευτικοί με ελαστικές μορφές εργασίας και μόνο ως «απάτη» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη δήλωση για κατάργηση της ωρομισθίας την ίδια στιγμή που εισάγεται ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο”.

ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ
Νέα απολυτήρια σε αποφοίτους

Ομαλοποιείται η κατάσταση, που είχε δημιουργηθεί και στα Χανιά, με τα λανθασμένα απολυτήρια με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να αντιμετωπίσουν αρχικά πρόβλημα στην κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων. Στον Νομό Χανίων τα περισσότερα απολυτήρια με τη λανθασμένη επιγραφή του Υπουργείου Παιδείας έχουν επιστραφεί και έχουν βγει καινούργια. Η διαδικασία αλλαγής έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλα τα σχολεία, πλην του 4ου Λυκείου, όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.
Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Νίκος Βεστάκης “τα περισσότερα απολυτήρια με τη λανθασμένη επιγραφή έχουν επιστραφεί και βγαίνουν καινούργια. Η διαδικασία αλλαγής έχει ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλα τα σχολεία εκτός στο 4ο Λύκειο που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη”.
Υπενθυμίζεται, ότι το λάθος είχε γίνει στη διατύπωση του λογότυπου των απολυτηρίων, τα οποία αντί του τίτλου “ΥΠ.Π.Ε.Θ.” έπρεπε να αναγράφουν Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Πρόβλημα είχε εντοπιστεί στο 1ο Λύκειο, το 2ο Λύκειο, το 4ο Λύκειο, το Λύκειο Νέας Κυδωνίας και το Λύκειο Ακρωτηρίου, καθώς έπρεπε να μπουν στο σύστημα “Νέστορας” και να αλλάξουν τον τίτλο του Υπουργείου από ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κάτι που αμέλησαν να κάνουν.
Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα