Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Αιχμές για την απαγόρευση της μπούργκας στη Γαλλία

Λονδίνο
Αιχμές για το νομοσχέδιο που απαγορεύει την μπούργκα στη Γαλλία, άφησε ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Νταμιάν Γκριν, ο οποίος δήλωσε ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να απαγορεύσει την μπούργκας στις δημόσιες εμφανίσεις, τονίζοντας ότι οι Βρετανοί είναι «μια ανεκτική κοινωνία».
«Είναι μάλλον απίθανο και θα ήταν ανεπιθύμητο για το βρετανικό Κοινοβούλιο να επιχειρηθεί να περάσει νόμος που θα καθορίζει τι θα φορούν οι πολίτες», αναφέρει ο Γκριν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph.
«Προσωπικά πιστεύω ότι το να πεις στους ανθρώπους τι μπορούν και τι δεν μπορούν να φορούν, όταν απλά περπατούν σε έναν δρόμο, είναι μάλλον κάτι που δεν έχει σχέση με τη Βρετανία. Είμαστε μια ανεκτική κοινωνία, με αμοιβαίο σεβασμό», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο Βρετανός υπουργός.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που ο συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Χόλομποουν προωθεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου των πολιτών σε δημόσιους χώρους και δηλώνει ότι θα αρνηθεί να έχει συναντήσεις με μουσουλμάνες εάν δεν βγάζουν τη μαντήλα που καλύπτει το πρόσωπό τους.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της μπούργκας και του νικιάμπ.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ
Ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός
του κόσμου
Μελβούρνη
Ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικής καλλιέργειας ελαιόλαδου στον κόσμο, φιλοδοξεί να γίνει ο ομογενής επιχειρηματίας της Δυτικής Αυστραλίας, Μαρκ Καΐλης και, όπως γράφει το ένθετο περιοδικό «The deal» της εφημερίδας «The Australian», που φιλοξενεί δισέλιδη συνέντευξή του, «βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο». Ο Μαρκ Καΐλης, γόνος μιας από τις γνωστότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Δυτικής Αυστραλίας, με επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων (θαλασσινά) και έως πρόσφατα στην καλλιέργεια μαργαριταριών, μιλά στη μεγάλη αυστραλιανή εφημερίδα για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τομέα των τροφίμων φυσικής καλλιέργειας (με ενδιαφέρον στο ελαιόλαδο), την κληρονομιά του, ως Ελληνο-ιταλού, την οικογένειά του και τα σχέδιά του για το μέλλον.
Ο ίδιος λέει πως, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του είχε στήσει «ολόκληρες αυτοκρατορίες», ο ίδιος από πολύ μικρός εργαζόταν πολύ σκληρά ακόμη και ως καθαριστής στις οικογενειακές επιχειρήσεις, έως ότου στήσει τη δική του επιχείρηση, την «Kailis Organic», που παράγει «καθαρά, φυσικά, υγιεινά τρόφιμα».

ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Φονικό ψύχος
Μπουένος Άιρες
Εννέα άνθρωποι, κυρίως άστεγοι, έχασαν τη ζωή τους στην Αργεντινή, εξαιτίας του κύματος πολικούς ψύχους που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπως ανακοίνωσε χθες η ανθρωπιστική οργάνωση Red Solidaria (Δίκτυο Αλληλεγγύης).
Εκτός από τους θανάτους αυτούς από υποθερμία, στο ψύχος οφείλεται επίσης ο θάνατος 33 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένδεκα ανήλικοι, από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα λόγω της χρήσης επισφαλών μέσων θέρμανσης, διευκρίνισε η οργάνωση.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πέθαναν από υποθερμία ήταν φτωχοί που ζούσαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και σε επτά επαρχίες της Αργεντινής που επλήγησαν από τις πολικές θερμοκρασίες.
Ο Χουάν Καρ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Red Solidaria, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤΝ ότι υπάρχουν σχεδόν 1.400 άστεγοι στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και 20.000 σε όλη τη χώρα, με το 60% να είναι άνδρες ηλικίας 35 έως 55 ετών.
Ο ιδιαίτερα σκληρός φετινός χειμώνας στη Λατινική Αμερική έφερε χιόνι σε άγονες περιοχές στους πρόποδες των Άνδεων στη βορειοδυτική Αργεντινή, όπου δεν είχε χιονίσει τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια ή στην επαρχία Λα Ριόχα αλλά και στις επαρχίες Σάλτα και Τουκουμάν που είχαν να δουν χιόνι εδώ και 50 χρόνια. Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες.

ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
14 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

Τίρανα
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές στη Βόρεια Αλβανία, όταν ένα λεωφορείο κατέπεσε σε χαράδρα 300 μέτρων.
Το λεωφορείο βρισκόταν στον ορεινό δρόμο μεταξύ Δυρραχίου και Φούσε Αρέζ, 70 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων, όταν έφυγε από τον δρόμο για να καταλήξει σε ένα ποτάμι στη βάση της χαράδρας.
Τουλάχιστον τέσσερις από τους τραυματίες, ανάμεσα τους και τρία παιδιά, είναι σε σοβαρή κατάσταση και γι? αυτό αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές.
Μέχρι χθες, δεν είχε διευκρινιστεί ακόμη πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο λεωφορείο, ενώ ερευνώνται και τα αίτια του δυστυχήματος. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας την ώρα του δυστυχήματος επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ο Αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχουν επισκεφθεί το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τις οικογένειες των θυμάτων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
Πιέσεις προς το Ισραήλ από την Κάθριν Άστον

Γάζα
Να ελαφρύνει και άλλο τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, κάλεσε χθες το Ισραήλ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
“Το Ισραήλ θα πρέπει να ελαφρύνει κι άλλο τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν και πάλι τις εξαγωγές”, δήλωσε χθες η Άστον κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Λωρίδα της Γάζας.
“Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ξεκαθαρη: θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα και να βλέπουν προϊόντα όχι μόνο να εισάγονται στη Γάζα, αλλά και να εξάγονται από αυτή”, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Άστον πρόσθεσε ότι θα συζητούσε το θέμα και στην προγραμματισμένη για χθες βράδυ συνάντησή της με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι να ανοίξει το λιμάνι”, δήλωσε. “Η καλύτερη λύση, και αυτή που υποστηρίζεται περισσότερο από τους Παλαιστίνιους, μοιάζει να είναι το άνοιγμα των χερσαίων περασμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε”, υπογράμμισε η Άστον.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τοπικούς επιχειρηματίες. Δεν θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Χαμάς. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη της Άστον στη Γάζα τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Από τη συνέντευξη Τύπου
της Κάθριν Άστον.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΝΕΑΡΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
Βίαια επεισόδια στη Γαλλία

Γκρενόμπλ
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Γκρενόμπλ της κεντροανατολικής Γαλλίας, το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, μετά τη δολοφονία ενός νεαρού ληστή από αστυνομικούς, στη διάρκεια καταδίωξης.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, όταν οι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά με το νεαρό, ο οποίος επιχείρησε να ληστέψει ένα καζίνο στη συνοικία Βιλνέβ. Η θέση περί νόμιμης άμυνας των αστυνομικών θεωρήθηκε στη Γαλλία ως αμφιλεγόμενη.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με τους αστυνομικούς να δέχονται πυρά, ενώ κάηκαν και 75 οχήματα στη συνοικία από την οποία καταγόταν ο νεαρός.
“Αναφέρεται το κτύπημα μιας σφαίρας σε ένα αυτοκίνητο (…) και υπήρξαν πυροβολισμοί πάνω από δύο ή τρεις φορές”, δήλωσε η διαμερισματική διευθύντρια της δημόσιας ασφάλειας της Ιζέρ, Μπριζίτ Ζιλιέν.
Η αστυνομία δέχθηκε τα πρώτα πυρά την προηγουμένη και ανταπέδωσε είτε με πραγματικές σφαίρες είτε με σφαίρες από καουτσούκ ή με flash-ball, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Τέσσερα άτομα που φέρονται ως δράστες στη διάρκεια της πρώτης νύχτας συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Άλλα έντεκα άτομα συνελήφθησαν για τα επεισόδια της τελευταίας νύχτας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα