Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Σήμα κινδύνου εκμέμπει η λίμνη της Αγιάς εξαιτίας της ανεξέλεγκτης άντλησης νερού. Η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες δεν θυμίζει σε τίποτα λίμνη ή υγροβιότοπο, αφού κυριολεκτικά έχει αδειάσει από νερό, με συνέπεια πολλά ζωντανοί οργανισμοί που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη να βρίσκονται υπό διωγμόν…
Την ίδια στιγμή, έκπληκτοι παρακολουθούν το θέαμα οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες οι οποίοι μόλις καταφθάνουν, αντί για να αντικρίσουν τη λίμνη έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες ερημοποίησης.
Μάλιστα επαγγελματίες της περιοχής εκφράζοντας την αγανάκτησή τους τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί από τους πελάτες τους βλέποντας την κατάντια της λίμνης επιλέγουν απογοητευμένοι να αποχωρήσουν αμέσως.
Οικολογικές οργανώσεις και επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλεί η υπεράντληση νερού και παράλληλα καταγγέλουν ότι οι προτάσεις που έχουν υποβάλλει – εδώ και χρόνια – για την προστασία και τη ορθή διαχείριση της λίμνης αγνοούνται επιδεικτικά από τους αρμόδιους φορείς.
Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που βρίσκονται προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι μελέτες για τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του υγροβιότοπου!
Τα ερωτήματα που γεννά η θλιβερή εικόνη της λίμνης, όπως την κατέγραψε χθες ο φωτογραφικός φακός των “Χ.Ν.”, είναι πολλά. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι για τη λίμνη της Αγιάς – η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Προστατευόμενων Ευρωπαϊκών Βιότοπων NATURA 2000 – δεν υπάρχει έως τώρα κανένα διαχειριστικό σχέδιο!
Στο μεταξύ, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στον ΟΑΔΥΚ με τη συμμετοχή 7 φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της διαχείρισης του νερού της Αγιάς…

(ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
Προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα

Το μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων Γιώργος Τσέκος, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, κατηγόρησε τους αρμόδιους φορείς για “ανευθυνότητα” και “αναλγησία” και υπογράμμισε ότι η Πρωτοβουλία θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Οι δεσμεύσεις που είχαμε από τον κυρίαρχο φορεά διαχείρισης τον ΟΑΔΥΚ ήταν πάντα ότι θα προβούν σε μια ρύθμιση περικοπών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα, που είχαμε αντίστοιχο πρόβλημα, μας δήλωσαν το ίδιο. Εμείς είμαστε αγανακτησμένοι και καταγγέλουμε την αναλγησία των υπηρεσιών, όπως επίσης καταγγέλουμε και την ανευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Νομού”.
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσέκος άφησε αιχμές κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “ενώ θέλουν να παρουσιάσουν οικολογικό προφίλ, δημιουργώντας έργα ανάπλασης γύρω από τη λίμνη, δεν προχωράνε στο δεκαετές αίτημά μας για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης ούτως ώστε να γίνεται σωστά η κατανομή και διαχείριση των υδάτων της λίμνης”.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Σημαντική οικολογική καταστροφή

Ερωτηθείς από τα “Χ.Ν.” για τη ζημιά που προκαλείται στο οικοσύστημα της περιοχής από το άδεισμα του νερού της λίμνης ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Πέτρος Λυμπεράκης, τόνισε μεταξύ άλλων: “Το άδεισμα της λίμνης αναγκάζει να φύγουν κάποια ζώα τα οποία – ενδεχομένως – να μην έχουν που αλλού να πάνε. Δηλαδή κάποια έχουν και κάποια δεν έχουν. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε μια φοβερή πίεση στο σύστημα και μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο είναι ήδη πιεσμένο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πειράματα”.
Παράλληλα, ο κ. Λυμπεράκης υπογράμμισε το αλαλούμ που επικρατεί στη διαχείριση των νερών της λίμνης καθώς σε αυτήν έχουν λόγο 7 φορείς, ενώ επεσήμανε ότι οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια από επιστημονικούς φορείς για τη διαχείριση των νερών της λίμνης έχουν αγνοηθεί: “Το νερό το διαχειρίζονται 7 φορείς. Από το 1998 έχουμε ζητήσει να έρθουν σε συμφωνία οι 7 αυτοί φορείς και να μην αδειάζουν το τελευταίο μέτρο της λίμνης. Αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ”.
Συνεχίζοντας μάλιστα ο κ. Λυμπεράκης έθεσε ένα καίριο ερώτημα: “Θα κάνουμε το φράγμα του Βαλσαμιώτη, τη λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό κ.λπ. Με ποια διαχείριση; Με αυτό το ρεζιλίκι που είναι τώρα; Εδώ δεν μπορούν να συνενοηθούν για τη λίμνη της Αγιάς που είναι δίπλα στα Χανιά. Ποιοι θα συνεννοούνται για τον Ομαλό και το Φράγμα; Παίζεται ένα τρομερό παιχνίδια εξουσίας ποιος κρατάει τη βάνα! Είναι μια κατάσταση τραγική”, είπε καταλήγοντας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΑΔΥΚ
Ημίμετρα… μετά το πρόβλημα

Μετά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στα γραφεία του ΟΑΔΥΚ με τη συμμετοχή ορισμένων από τους συναρμόδιους φορείς για τη διαχείριση του νερού της Αγιάς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ Μάρκος Πατρελάκης, στη σύσκεψη έδωσαν το “παρών” εκτός από στελέχη του ΟΑΔΥΚ, εκπρόσωποι των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Αλικιανού, Βαρυπέτρου, Αγ. Μαρίνας – Πλατανιά και Κολυμπαρίου, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, του Δήμου Θερίσου και της ΔΕΥΑ Χανίων (εκτός από αυτούς τους φορείς λόγο για τα νερά της Αγιάς έχει ακόμα η Υπηρεσία Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και η ΔΕΗ η οποία όμως παραχώρησε την έκταση πρόσφατα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων).
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να ληφθούν κάποια μετρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο προέκυψε – όπως είπε ο κ. Πατρελάκης – διότι η παροχή των πηγών που υδροδοτεί την περιοχή από Αγιά Μαρίνα μέχρι Κολυμπάρι έπεσε με αποτέλεσμα να χρειαστεί η άντληση νερού από τη λίμνη.
Ο κ. Πατρελάκης τόνισε ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης “ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου έκανε μια κίνηση καλής θέλησης και είπε ότι θα κλείσει 3 ώρες νωρίτερα το Σάββατο (σ.σ. σήμερα) ώστε να μαζευτεί μια ποσότητα λίγο μεγαλύτερη” και πρόσθεσε ότι παράλληλα τα συνεργεία του ΟΑΔΥΚ έβαλαν τις μπετονένιες πλάκες στην έξοδο της λίμνης για να μην μπορεί να περνά νερό και να πέφτει η στάθμη. “Έχω κάνει έκκληση και στον ΤΟΕΒ Αγιάς -Κολυμπαρίου να βάλει ένα περιοριστικό πρόγραμμα, όπως αυτό που έχουμε επιβάλλει εμείς στον κάμπο Χανίων. Πιστεύω ότι αυτό είναι υποχρεωτικό”, σημείωσε συνεχίζοντας.
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;
Στην επισήμανση που κάναμε για την έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του νερού ο κ. Πατρελάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και υποστήριξε ότι παρότι “θεωρείται απαράδεκτο από όλους να ταπεινώνεται έως να μηδενίζεται η στάθμη του νερού, είναι απροσδιόριστες οι ευθύνες και δεν υπάρχουν τα μέτρα που θα την αναστείλουν”.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα θα λυθεί στο πλαίσιο των μελετών για τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή της Αγιάς που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν και διαχειριστικό σχέδιο: “Υπάρχει ολιγωρία – επί σειρά ετών – διότι σε μια ευαίσθητη περιοχή θα έπρεπε να υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο που να αντιμετωπίζει όλα τα σενάρια. Το διαχειριστικό σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί και το εκπονεί τώρα το Πολυτεχνείο Κρήτης και έχει να κάνει με τα περιβαλλοντικά του πάρκου και των έργων που προβλέπονται στη λίμνη. Πιστεύω ότι θα εγκριθεί και ότι το επόμενο διάστημα θα είναι νόμος του κράτους και δεν θα μπορεί κανείς να παρεκκλίνει από αυτά που θα προβλέπει το διαχειριστικό σχέδιο το οποίο θα απαγορεύει προφανώς την ταπείνωση της στάθμης της λίμνης”, είπε ο κ. Πατρελάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ντροπή αίσχος και αγανάκτηση. Αυτά είναι τα ελάχιστα συναισθήματα που μπορεί να κατακλύσουν κάποιον που συνειδητοποιεί την κατάσταση στο συγκεκριμένο πρόβλημα που αναδεικνύει η εφημερίδα σας. Επίσης, θυμό απέναντι στην πολιτεία που για ένα τόσο ευαίσθητο και απαραίτητο αγαθό, το αγαθό ΝΕΡΟ, είτε αυτό υπήρχε σε αφθονία, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται σε περιορισμένη ποσότητα, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο διαχείρισης αυτού και ,επιπλέον, έχει αναθέσει τη διαχείρισή του κατ΄ αρχήν σε χωρίς συνείδηση απ΄ότι αποδεικνύεται -όχι απρόσωπους- επτά διαφορετικούς φορείς, εσκεμμένα προφανώς, ώστε όποτε,κάθε φορά προκύπτει πρόβλημα να μην θεωρείται κανένας από τους φορείς αποκλειστικά υπεύθυνος, αφού τελικά κανείς δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη,αφού η ευθύνη αυτή διαχέεται σε τόσους φορείς, προφανώς με πολλές ανευθυνουπεύθυνες αντίστοιχες θέσεις. Πραγματικά το πολύπλοκο της σχεδίασης και της ανάθεσης της ευθύνης σε τόσους φορείς για τη διαχείριση αυτού του υπό σπανιότητα και σε έλλειψη αγαθού, είναι μεγαλοφυές!!! Πρέπει να το αποδεχτούμε! Η μεγαλοφυϊα δεν αναφέρεται μόνο στην υψηλότατου βαθμού ικανότητα διαχείρισης και αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων προς μια θετική έκβαση αλλά και το αντίθετο! Αλλά και εκτός αυτού, κατάπληξη μου κάνει που εκπρόσωποι των φορέων αυτών, δέχονται και αιτιολογούν και δημοσίως μάλιστα, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη από την πολιτεία, ούτε νομικό πλαίσιο, το οποίο να κατωχυρώνει, να προβλέπει, να εξασφαλίζει την ευθύνη της διαχείρισης του αγαθού αυτού μέχρι σήμερα, αλλά περιμένομε μελέτη- ακόμα σήμερα το 2010- ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, το οποίο εκπονεί μελέτη για δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή και προφανώς θα προτείνει και διαχειριστικό σχέδιο για το υπό ανάλυση θέμα. Μάλλον θα πρέπει να ρίξομε το βάρος της ευθύνης στο συγκεκριμένο ίδρυμα που έχει καθυστερήσει τόσο να περαιώσει τη μελέτη και γι αυτό αντιμετωπίζομε τέτοιο πρόβλημα;;;!!! θα πρέπει να θεωρούμαστε αφελείς οι πολίτες για να πιστέψομε το σενάριο αυτό!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα