Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ:

Ως ευκαιρία για να δείξει ο λαός “τη χειραφέτησή του από το μνημόνιο και τη δικομματική συμπαιγνία” και “να εκδικηθεί για τη χρησιμοποίηση της ψήφου του το 2009” χαρακτήρισε τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από τα Χανιά, όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κρήτη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάλεσε τους ψηφοφόρους να δουν την επερχόμενη εκλογική μάχη “σαν μια σημαντική ευκαιρία αλλαγής του συσχετισμού δύναμης σε κοινωνικό επίπεδο” και σημείωσε ότι τα συνθήματα που θα πρέπει να κυριαρχήσουν είναι η μη αναγνώριση του χρέους -που θα πρέπει να το λύσουν αυτοί που το δημιούργησαν- και του μνημονίου, που έχει ως διπλό στόχο -όπως είπε- την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
“ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ”
Η κα Παπαρήγα ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 το ΚΚΕ είχε υπογραμμίσει ότι “ετοιμάζεται πόλεμος και στον πόλεμο αυτό πρέπει να απαντήσουμε με πόλεμο” και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δικαίωσαν τη θέση του αυτή: “Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τον λαό σήμερα με την ίδια σιγουριά που είχαμε και τότε ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε με τα νομοσχέδια και τους νόμους που ψήφισε η Βουλή και δεν τελειώνει με αυτά που είναι τώρα για συζήτηση… Έρχονται πολύ χειρότερα και μάλιστα πολύ περισσότερα”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κα Παπαρήγα και συμπλήρωσε ότι οι 200 ρυθμίσεις που απαιτούνται για να εξειδικευτούν οι νέοι νόμοι θα δημιουργήσουν μια πολύ χειρότερη κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ “ΔΩΡΑ”
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι, όπως λέγεται, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εξαγγείλει “κάποια δωράκια για τις γυναίκες και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων”: “Μα άμα ήταν να κάνει δώρα και παροχές δεν θα έπαιρνε αυτά (σ.σ. τα μέτρα) που πήρε… Τίποτα και κανένα δώρο δεν μπορεί να δώσει όταν αδειάζει τις τσέπες των εργαζομένων, όταν τους στερεί σημαντικά δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν να λες ότι μπορεί να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη… Τι αντισταθμιστικό όφελος μπορεί να υπάρξει στη σύνταξη των 65 χρόνων, την απόλυτη και ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, τον Φ.Π.Α. που φτάνει στα καθημερινά είδη το 23%;”, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ
Η κα Παπαρήγα τόνισε ακόμα ότι απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία -όπως ανέφερε- θα επιδεινωθεί τους ερχόμενους μήνες, ο λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει και θα πρέπει να συγκεντρώσει δυνάμεις για “να αναποδογυρίσουν τα πράγματα”: “Εμείς το πιστεύουμε. Ο λαός δεν έδειξε ούτε τη δύναμη ούτε την πυγμή του ακόμα, παρά το γεγονός ότι η κινητοποιήσεις εδώ και 7 – 8 μήνες είναι δυναμικότερες και μεγαλύτερες από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια”, σημείωσε ο κα Παπαρήγα, ενώ αναφερόμενη στο μνημόνιο υπογράμμισε: “Το μνημόνιο έγινε λέει για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Μα όταν ο λαός χρεοκοπεί είναι χρεοκοπημένη η Ελλάδα. Γι? αυτό εμείς λέμε ότι, αν είναι να χρεοκοπήσουν οι επιχειρηματίες ή ο λαός, καλύτερα να χρεοκοπήσει ο πλούτος και όχι οι εργαζόμενοι”.
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα κίνημα που να υπερασπίζεται όλους εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν και διευκρίνισε ότι η λαϊκή ενεργητικότητα θα πρέπει να εκφραστεί συγκροτημένα και οργανωμένα, “όχι άναρχα και με τυφλά ξεσπάσματα που εύκολα τα ενσωματώνει ο κυβερνητικός και ταξικός αντίπαλος”.
Επίσης, τόνισε ότι στον αγώνα αυτό θα πρέπει να κυριαρχήσουν τα εξής συνθήματα: “Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος. Το κρατικό χρέος είναι υπαρκτό αλλά το χρέος είναι η άλλη όψη της συσσώρευσης του κεφαλαίου και της κερδοφορίας. Επομένως, να το λύσουν αυτοί που το δημιούργησαν. Δεύτερον δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο. Και αυτό είναι υπαρκτό. Είναι ένα μνημόνιο που αποτελεί έναν συγκερασμό αντιτιθεμένων συμφερόντων μέσα στην ΕΕ με στόχο να διασφαλίσουν όχι μόνο την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου αλλά κυρίως να διασφαλίσει, όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, ότι θα έχουν αφαιρεθεί όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων”, σημείωσε σχετικά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση που αντικειμενικά υπάρχει -όπως είπε χαρακτηριστικά- “είναι να δημιουργηθούν ρήγματα στον συσχετισμό δύναμης και ο λαός να κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία για να δώσει ώθηση στη λαϊκή οικονομία, η οποία βασίζεται στα εξής σημαντικά πράγματα: Στην κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τη συνεταιρικοποίηση των μικρών εμπορευματοπαραγωγών, στον πανεθνικό σχεδιασμό, στον εργατικό κοινωνικό έλεγχο, στη ριζική και κάθετη ρήξη με τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση η κα Παπαρήγα επεσήμανε: “Θεωρούμε μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα για τον λαό να δείξει τη χειραφέτησή του από τα μνημόνια και τη δικομματική συμπαιγνία, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου και οι οποίες αφορούν το γενικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, μια που ο «Καλλικράτης» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαμόρφωση των τοπικών μηχανισμών του κράτους για να στερεωθεί ακόμα περισσότερο η αντιδραστική πολιτική”.
Συνεχίζοντας η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία” και πρόσθεσε ότι “ο λαός πρέπει να εκδικηθεί τη χρησιμοποίηση της ψήφου του που έγινε το 2009 και πρέπει να δει αυτή την εκλογική μάχη σαν μια σημαντική ευκαιρία αλλαγής του συσχετισμού δύναμης σε κοινωνικό επίπεδο”.

Πλύση εγκεφάλου

Ερωτηθείς από τα “Χ.Ν.” η κα Παπαρήγα για το πως ερμηνεύει την έως τώρα μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα απάντησε: “Έχει εξηγήσεις. Δεν μας ξαφνιάζει παρότι δεν μας ικανοποιεί. Είκοσι χρόνια τώρα ο λαός δέχεται μια πλύση εγκεφάλου και μην το υποτιμάμε. Δέχεται πυρά περί του μονοδρόμου της ΟΝΕ, της παγκοσμιοποίησης, της ευρωπαϊκής ενοποίησης κ.λπ., τα οποία τον έχουν επηρεάσει σε μια περίοδο που ο διεθνής συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός”.
Συνεχίζοντας άφησε αιχμές κατά των κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων τονίζοντας ότι δεν προετοίμασαν τον λαό και “τον κράτησαν σε ύπνωση”, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές δυνάμεις λέγοντας ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ?90 και μετά η μεγάλη πλειοψηφία τους -ακόμα και αυτές που αντιπολιτεύονται τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- είναι μέσα στη λογική του μονοδρόμου.
Επίσης, υπογράμμισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει μια όξυνση των προβλημάτων, η οποία έστρεψε πολύ κόσμο στην αναζήτηση ατομικών λύσεων. Ωστόσο, αυτές οι ατομικές λύσεις πλέον δεν λειτουργούν, όπως σημείωσε.

Για Σαμαρά,
Καρατζαφέρη και ΣΥΡΙΖΑ

Η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι όταν διαμορφώνεται μια κατάσταση όπως η σημερινή δεν μπορείς να δουλεύεις για να τη βελτιώσεις παρά μόνο για να την ανατρέψεις: “Τι είπε ο κ. Σαμαράς στη Βουλή «άλλο μίγμα πολιτικής». Χαίρετε. Θα κρατήσεις τους νόμους αν γίνεις κυβέρνηση; Άμα δεν τα αλλάξεις αυτά τι άλλο «μίγμα»; Ο Καρατζαφέρης είναι το δεξί χέρι του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή. Προσπάθησε να γίνει παλαιότερα της ΝΔ τώρα είναι του ΠΑΣΟΚ. «His master?s voice». Ο ΣΥΡΙΖΑ τι να σας πω; Ούτε καταλαβαίνεις τι λένε. Μπορεί να βρεις την πιο επαναστατική φράση μέχρι θέσεις που υποστηρίζει η Μέρκελ, ο Σαρκοζί κ.λπ. Εμείς βρίσκουμε άκρη αλλά ο λαός δεν βρίσκει άκρη. Εμείς ξέρουμε τι λένε. Είναι σαν τη λαϊκή αγορά που πουλάς ανάλογα με τη μόδα. Αν η μόδα είναι επανάσταση, είναι επανάσταση. Αν η μόδα είναι συντήρηση είναι συντήρηση”.

Πολιτικό
ρεύμα ανατροπής

Για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού, πολιτικού ρεύματος που θα αποσκοπεί στη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης και θα προκαλέσει ρήγματα και ανατροπές των νόμων του Μνημονίου, έκανε λόγο χθες η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ).
Η κα Παπαρήγα μίλησε στους εργαζομένους και ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου από την πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ Χαρά Μυλωνάκη και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Λευτέρη Κοπάση.
Στην ομιλία της η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι έρχονται ακόμα χειρότερες ημέρες και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι έχουν δύο επιλογές: “Η μια επιλογή, είναι να σκύψεις το κεφάλι και να κλαις τη μοίρα σου και η άλλη επιλογή είναι να αποφασίσεις ότι πρέπει να δείξεις καθημερινά και με διάφορους τρόπους τη μη συμφωνία σου. Να απορρίψεις όλους τους σκοπούς που έχουν τεθεί για το Μνημόνιο, όλα τα επιχειρήματα που έχουν βάλει για το Μνημόνιο”.
Η κα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζομένους να δυναμώσουν τα σωματεία και να υπάρξει μια πολύμορφη αντίδραση απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας.
Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν μέσα στην κοινωνία σοβαρές αλλαγές και ρήγματα στον συσχετισμό δύναμης: “Δεν είναι μόνο η Βουλή που αποφασίζει. Να το πούμε καθαρά. Είναι και τα συνδικάτα που καθορίζουν, είναι και οι τοπικές εκλογές που καθορίζουν, είναι και η στάση η καθημερινή, στον τόπο δουλειάς και τη γειτονιά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα αλλάζει τον συσχετισμό στην κοινωνία και που θα διεκδικεί ρήγματα και ανατροπές. Ανατροπές και των νόμων του Μνημονίου”, είπε σχετικά, ενώ επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση έχει να κάνει με το καπιταλιστικό σύστημα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και ότι τα ελλείμματα, είναι το αποτέλεσμα της κερδοφορίας.
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την κρίση στην πολιτική που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλά και στον ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι “σε περίοδο κρίσης τα αιτήματα των εργαζομένων πρέπει να είναι προωθημένα ριζοσπαστικά αποφασιστικά, ακόμα και αν δεν μπορείς να τα υλοποιήσεις άμεσα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα