Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Σημαντική είναι η προσφορά και η συμβολή της Εκκλησίας στη διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Πολιτιστικό Κέντρο Iεράς Mητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Παραδοσιακός Σύλλογος “Αροδαμός”, η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και το Αρχείο Ελληνικού χορού.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός: “Η Εκκλησία βρίσκεται μέσα στον κόσμο για αυτόν τον λόγο, αφουγκράζεται όλη την αγωνία των ανθρώπων, τη χαρά και τη λύπη, όλες εκείνες τις εκδηλώσεις οι οποίες μπορούν να μονοιάσουν, να ενώσουν τον λαό και να του δώσουν το νόημα της ενότητας που έχει ανάγκη. Γι? αυτό τον λόγο η Εκκλησία ανέκαθεν αγκάλιαζε όλες τις παραδόσεις στις οποίες έδινε και ένα διαφορετικό νόημα, το νόημα της αναγωγής, καθώς τις ανήγαγε στην πνευματική σφαίρα με αποτέλεσμα να τις διατηρεί στο πέρασμα του χρόνου. Άλλωστε η Θεία Λειτουργία έχει πάρα πολλά στοιχεία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, τα οποία μπορούμε σήμερα να χρησιμοποιήσουμε. Τα στοιχεία της παράδοσης είναι πολλά και παραμένουν ισχυρά στο πέρασμα των αιώνων. Ακόμη και μέσα από συγγράμματά τους άνθρωποι της στείρας γραμματείας, οι οποίοι παρά το ότι δεν ήταν ορθόδοξοι χριστιανοί, αναγνωρίζουν την προσφορά της Εκκλησίας στο παραδοσιακό γίγνεσθαι από τους κλασικούς χρόνους, τους Βυζαντινούς και τους νεότερους”.
Ο ίδιος τόνισε ότι: “Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την Οθωμανική κυριαρχία η Εκκλησία ήταν εκείνη η οποία διατήρησε όλα αυτά τα στοιχεία, την ελληνική φιλοσοφία, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Σε πολλά μοναστήρια γινόταν αντιγραφή χειρογράφων, αρχαίων κειμένων της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Παράλληλα οι πατέρες της Εκκλησίας χρησιμοποίησαν κατά κόρον την ελληνική φιλοσοφία και ορολογία σε λέξεις, οι οποίες πραγματικά καθόριζαν αυτούσια την έννοια την οποία ήθελαν να δώσουν στην ορθόδοξη Θεολογία και στην οριοθέτηση της ορθοδόξου διδασκαλίας. Στοιχεία τα οποία παραμένουν τόσο πολύ ισχυρά και ζωντανά που φέρονται μέσα στη ζωή του λαού. Παράλληλα τα κείμενα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η Υμνολογία, η Αγία Γραφή ήταν πρότυπα και ήταν θέματα τα οποία έδιναν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να γράψουν ποιήματα, ελεγείες, ακόμα και θεατρικές παραστάσεις όπως είναι η Θυσία του Αβραάμ”.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση «Αναβίωση ή φολκλορισμός», μίλησε η δρ Ρενάτα Δαλιανούδη, Εθνομουσικολογία Πανεπιστημίου Αθηνών, επίκουρη καθηγήτρια, Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Επίσης στις «Σχέσεις της Βυζαντινής Μουσικής με το ριζίτικο τραγούδι», αναφέρθηκε ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης κ. Ανδρέας Γιακουμάκης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Παραδοσιακός Σύλλογος “Αροδαμός”, ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης “Ακρίτες του Πόντου”, το χορευτικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Εύοσμου Θεσσαλονίκης, ο Μορφωτικός Σύλλογος Βλάχων Αρχάγγελου Πέλλας και το Κέντρο Ελληνικού χορού Τρίπολης.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα