Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

Η δημιουργία,
στα Χανιά, του πρώτου ενάλιου πολιτιστικού πάρκου στην Κρήτη συζητήθηκε πριν λίγες μέρες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Jessica. Το πάρκο θα περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούνται στον προμαχώνα του ενετικού λιμανιού και υποβρύχιες εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν ξεναγήσεις σε αρχαία ναυάγια και ερείπια βυθισμένης πόλης από τα Θοδωρού μέχρι τις δυτικές ακτές του Δήμου Ακρωτηρίου.
Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, εφόσον υλοποιηθεί, θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση του τουρισμού του νομού αλλά και στην ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
ΕΝΑΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Ιουλίου στο Ηράκλειο, συμμετείχαν ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ στην Ελλάδα κ. Ζακ Πονσέ, στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Υπουργείου Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από όλη την Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων προχώρησαν στην παρουσίαση ενός σχεδίου που αφορά τη δημιουργία του πρωτοποριακού θεματικού πάρκου με βασικούς άξονες: τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ανάπτυξη.
Το ενάλιο πολιτιστικό πάρκο Κρήτης προβλέπεται να έχει περιφερειακή εμβέλεια. Μάλιστα, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι το πρώτο ενάλιο πολιτιστικό πάρκο παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, το πάρκο θα περιλαμβάνει:
– Χερσαίες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούνται στη Φορτέτζα και στον προμαχώνα του ενετικού λιμανιού.
– Υποβρύχιες εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν:
α. αρχαία ναυάγια στα Θοδωρού μέχρι τις δυτικές ακτές του Δήμου Ακρωτηρίου.
β. ερείπια βυθισμένης πόλης (εκθέματα στα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγούνται με τουριστικά σκάφη που θα διαθέτουν γυάλινο πάτο, καταδυόμενοι είτε κολυμπώντας).
Όπως αναφέρθηκε, το έργο είναι άμεσα εντάξιμο στο πρόγραμμα Jessika που θα “ανοίξει” μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

H πρωτοβουλία Jessica

H πρωτοβουλία JESSICA, η σύμβαση της οποίας υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων στις αρχές του μήνα, στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης, προκειμένου να κινητοποιηθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων.  
Αποτελεί ένα νέο τρόπο χρησιμοποίησης των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και την προαγωγή της ανάπτυξης στις αστικές περιοχές.
Μέσω της JESSICA θα χρηματοδοτηθούν δράσεις:
? για την αστική ανάπλαση και
? την αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων.  
Ουσιαστικά πρόκειται για δύο τομείς που απαιτούν σημαντικό ύψος χρηματικών πόρων και ιδιαίτερες προσπάθειες από πολλούς φορείς για αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις.
Η αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA για έργα / δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, με καινοτόμες παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης και διαχείρισης αποβλήτων, αυξάνει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ, συμβάλλει σημαντικά στην άμεση εισροή κοινοτικών πόρων στη χώρα και μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην αναγκαία συνεργασία τοπικών φορέων και ιδιωτών.
Από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη θα δοθούν στην πρωτοβουλία JESSICA 10 εκατ. ευρώ για βιοκλιματικές αστικές αναπλάσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα