Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Αναβίωση της καντάδας
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Καντάδας και με τη συμμετοχή Συλλόγων και φορέων των Χανίων, προγραμματίζουν τη διοργάνωση βραδιάς καντάδας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Πέμπτης 12 Αυγούστου.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι η αναβίωση, διατήρηση και συνέχιση μιας ωραίας, ρομαντικής, παράδοσης: της καντάδας. Τόσο της παλιάς Αθηναϊκής και Επτανησιακής όσο και της Κρητικής καντάδας, που ήταν βαθειά ριζωμένες τόσο στον Νομό Χανίων (κλασική καντάδα) όσο και στην κεντρική και ανατολική Κρήτη (κρητική καντάδα).
Επειδή στον Νομό μας παραδοσιακά τραγούδια του δρόμου είναι και τα ριζίτικα «της στράτας», οι διοργανωτές πιστεύουν ότι πρέπει και αυτά να συμπεριληφθούν στην εκδήλωση.
Για την έγκαιρη και όσο το δυνατόν αρτιότερη προετοιμασία της εκδήλωσης αυτής καλούνται σε κοινή σύσκεψη την Τετάρτη 21 Ιουλίου και ώρα 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΕΔΗΧ, οι παρακάτω φορείς:
? Ο Σύλλογος Μουσικών Νομού Χανίων “Ο Χάρχαλης”.
? Οι Παραδοσιακοί Σύλλογοι του Νομού που ασχολούνται με το ριζίτικο.
? Οι παραδοσιακοί χορευτικοί Σύλλογοι.
? Ο Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής Νομού Χανίων» (Χορωδία Μαντολινάτα).
? Τα Ωδεία και οι Χορωδίες του Νομού Χανίων που διδάσκουν ή που μπορούν να αποδώσουν κανταδόρικα τραγούδια.
? Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και
? Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης Χανίων.
Επίσης παρακαλούνται να παρευρεθούν εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, του Λιμεναρχείου και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Για τυχόν διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πολιτισμού της Νομαρχίας Χανίων (τηλ.: 2821340152) και στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χανίων (ΚΕΔΗΧ) (τηλ.: 2821087098 – 2821087077).

ΣΤΟ ΚΠΔ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ
Παιχνίδια δημιουργικής σκέψης
Στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Αγ. Ιωάννη (τηλ. 28210 59903) του Οργανισμού Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουλίου, στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που θα περιλαμβάνει παιχνίδια δημιουργικής σκέψης. Υπεύθυνος υλοποίησης του προγράμματος θα είναι ο κ. Κυριάκος Βασιλομανωλάκης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
“Πανωλεθρίαμβος”
του Κ. Τζούμα
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Τζούμα “Πανωλεθρίαμβος” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, στις 8:30 μ.μ. στο “Κλειδί” bar, στην πλατεία της Σπλάντζιας. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει τα βιβλία του. Την εκδήλωση διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο “Σχήμα” και οι εκδόσεις “Καστανιώτη”.

ΣΤΑ ΔΕΛΙΑΝΑ
Μπαλαντίνεια 2010
Ο Δήμος Κολυμπαρίου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δελιανών διοργανώνουν για τέταρτη χρονιά τα Μπαλαντίνεια, αφιερωμένα και στον ήρωα Δημήτριο Μαυροματάκη, το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. στα Δελιανά Κισάμου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμούς, ομιλία από τον καθηγητή και πρώην λυκειάρχη κ. Ιωάννη Γαλιάτσο, κατάθεση στεφάνων και παραδοσιακό κέρασμα από το Δήμο Κολυμπαρίου και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δελιανών.
Θα ακολουθήσει κρητική βραδιά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δελιανών με τον μουσικό συγκρότημα του Ηλία Χορευτάκη.

ΛΟΓΩ ΠΕΝΘΟΥΣ
Ματαίωση εκδήλωσης
για τον Καραγκιουλέ
Λόγω βαρύτατου πένθους στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλεργιανών Κισάμου (αιφνίδιος θάνατος του 58χρονου Σταμάτη Καρτσωνάκη), η προγραμματισμένη για τις 28 Ιουλίου πολιτιστική – μουσική εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Καλλεργιανών ? Μαρεδιανών – Βαρδιανών «Η ΒΑΡΔΙΑ» με θέμα «Μουσταφά Καραγκιουλέ· νέα στοιχεία για τη ζωή και τη μουσική παρακαταθήκη του», ματαιώνεται.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 12/7 – 18/7

Εκδηλώσεις

? Συναυλία με τη Royal Concert Band από το Βέλγιο την Τετάρτη 14 Ιουλίου στις 8 μ.μ., στο παλιό λιμάνι, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
? Μουσική βραδιά για την εθνική εορτή της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου στον υπαίθριο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Χανίων στις 9 μ.μ. Είσοδος 10 ευρώ. Κρατήσεις: 28210 27134.
? Αφιέρωμα στο συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο από τη Χορωδία Χανίων στις 14 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Είσοδος 5 ευρώ.
? Λογοτεχνική συνάντηση με τον συγγραφέα Ιωσήφ Αλυγιζάκη την Πέμπτη 15 Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. στον 1ο όροφο της Τυποβιβλιοχαρτεμπορικής Πελεκανάκη.

Εκθέσεις

? Εκθεση με τίτλο «Χανιά – Χρυσαφένια Πόλη» στην Πύλη «Σαμπιονάρα». Θα διαρκέσει έως 21 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή 10 π.μ -1 μ.μ. και 6.30-10.30 μ.μ. καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.
? «Σούδα της Μεσογείου» τιτλοφορείται η τελευταία δουλειά του Κωστή Ζαζά, που παρουσιάζεται στο παλαιό δημαρχείο της Σούδας έως το Σαββάτο 17 Ιουλίου.
? Εκθεση αναδρομικού χαρακτήρα του μεγάλου Eλληνα ζωγράφου της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη θα είναι ανοιχτή έως τις 22 Ιουλίου, 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 7 μ.μ. – 10 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ. – 2 μ.μ. Κυριακή κλειστά. Είσοδος: 2 ευρώ, μειωμένο: 1 ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα