Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να προωθηθούν προς έγκριση στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος οι μελέτες που αφορούν στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της λίμνης της Αγιάς και τον ποδηλατόδρομο στον παλιό χάντακα.
Αμέσως μετά την έγκριση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων είναι έτοιμη να δημοπρατήσει τα έργα για τα οποία υπάρχουν ήδη δεσμευμένα κονδύλια.
Τα παραπάνω επεσήμανε χθες -μιλώντας στα “Χ.Ν.”- ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι όλες οι μελέτες -που αφορούν συγκεκριμένα στη λίμνη, τον ποδηλατόδρομο και το κτήριο του παλιού υδροηλεκτρικού εργοστασίου – έχουν ολοκληρωθεί, ενώ -όπως υπογράμμισε- υιοθετήθηκαν όλες οι παρατηρήσεις που έγιναν προς τους μελετητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
“Οι φάκελοι για τη λίμνη και τον εκθεσιακό χώρο έχουν παραδοθεί στη ΔΕΗ και θα αποσταλούν την ερχόμενη Τρίτη στον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Επαμεινώνδα Τολέρη προκειμένου να εγκριθούν. Ο ποδηλατόδρομος δεν αφορά τη ΔΕΗ και θα σταλεί απευθείας από τους μελετητές στον κ. Τολέρη για έγκριση”, ανέφερε ο κ. Αρχοντάκης και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που θα εγκριθούν οι μελέτες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να δημοπρατήσει τα έργα.
Σε ό,τι αφορά δε το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των μελετών ο νομάρχης Χανίων εκτιμά ότι οι διαδικασίες θα κυλήσουν πολύ γρήγορα διότι το υπουργείο είναι ενήμερο για το έργο και συμπλήρωσε: “Από εκεί και πέρα μόλις εγκριθούν οι μελέτες εμείς είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε και τα 3 έργα. Ο εκθεσιακός χώρος θα γίνει με χρηματοδότηση της ΔΕΗ. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης της Αγιάς όπως και ο ποδηλατόδρομος με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης. Και τα 3 έχουν δεσμευμένα κονδύλια”, επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις μελέτες, τις οποίες εκπόνησαν η ομάδα του καθηγητή Θάνου Βλαστού από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η ομάδα του καθηγητή Νίκου Νικολαΐδη από το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο ΟΑΔΥΚ, με σύμβουλο του έργου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η υλοποίηση των παραπάνω μελετών πρόκειται να σηματοδοτήσει μια αλλαγή σελίδας για τη λίμνη της Αγιάς.
Συγκεκριμένα, τίθεται σε προτεραιότητα η περιβαλλοντική προστασία του υγροβιότοπου και των συνολικά 290 στρεμμάτων που παραχώρησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., για 40 χρόνια, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Παράλληλα, στην περιοχή της λίμνης προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί ένα περιβαλλοντικό πάρκο το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος αναψυχής και περιπάτου για τους επισκέπτες, ενώ σε ένα τμήμα της θα διαμορφωθεί ποδηλατόδρομος.
Το παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο – που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα – θα διαμορφωθεί με δαπάνες της ΔΕΗ σε επισκέψιμο από το κοινό εκπαιδευτικό – εκθεσιακό χώρο.
Ειδικότερα, στον χώρο αυτό, θα παρουσιάζεται αφενός ο υφιστάμενος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του παλαιού Υδροηλεκτρικού Σταθμού και αφετέρου θα παρέχονται πληροφορίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επίσης, δίπλα από το παλιό εργοστάσιο θα λειτουργήσει ένα αναψυκτήριο για τους επισκέπτες, ενώ η συνολική ανάπλαση του χώρου θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου που θα διασχίζει τον παλιό χάντακα και συνδέει την Αγιά με τον Πλατανιά.

“ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ”
Διακήρυξη αρχών

Την Διακήρυξη Γενικών Αρχών και Βασικών Προγραμματικών Θέσεων της Ανεξάρτητης Συνεργασίας Δήμου Κισάμου ενέκρινε συγκέντρωση δημοτών που έγινε την Πέμπτη 8 Ιουλίου στο δημαρχείο Κισάμου. Στην Ανεξάρτητη Συνεργασία Δήμου Κισάμου μετέχουν η «Ανεξάρτητη Κίνηση Κισάμου» και η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση Κισάμου» που είχαν συμμετάσχει στις εκλογές του 2006 στον δήμο Κισάμου με υποψηφίους Δημάρχους τους κ.κ. Στέλιο Κουνελάκη και Γιώργο Καλαϊτζάκη αντίστοιχα, καθώς και ικανός αριθμός αδέσμευτων αυτοδιοικητικών στελεχών από τους δήμους Ιναχωρίου, Κισάμου και Μηθύμνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα