Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ

Παρίσι
Ξεκίνησε χθες στη Γαλλία η δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες της πρώην λογίστριας της πλουσιότερης γυναίκας της Ευρώπης, της 87χρονης κληρονόμου της L?Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, για την καταβολή χρηματικού ποσού στον υπουργό Εργασίας, Έρικ Βερτ, για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί. Η έρευνα ξεκίνησε «επί τη βάσει των δηλώσεων της κας Τιμπού», η οποία υπήρξε λογίστρια της Λιλιάν Μπετανκούρ επί δωδεκαετία και αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2008.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης εξαιτίας του σκανδάλου Μπετανκούρ. «Η πολιτική μας προτεραιότητα δεν είναι ο ανασχηματισμός» δήλωσε ο Φρ. Φιγιόν στους βουλευτές του κόμματός του. «Δεν θα προσθέσουμε στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μία πολιτική κρίση» πρόσθεσε.
Η αντιπολίτευση αλλά και κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έχουν ζητήσει να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ έκανε επίσης έκκληση για έναν ανασχηματισμό εκ βαθέων και μία αλλαγή μεθόδου, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να είναι και πάλι σε θέση να κυβερνήσει.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησής του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επικεντρωθούν στη δουλειά τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Λικ Σατέλ. Ο Σατέλ πρόσθεσε ότι ο Σαρκοζί θα έχει «την ευκαιρία να μιλήσει» για το θέμα κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου στις 13 Ιουλίου.
Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου για τις σχέσεις του με την ιδιοκτήτρια της L?Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ και κατηγορείται από την πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου ότι έλαβε τον Μάρτιο του 2007, ως οικονομικός υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα το ποσό των 150.000 ευρώ σε μετρητά για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.
Η χορήγηση των 150.000 ευρώ, εάν επιβεβαιωθεί, είναι παράνομη, καθώς το ανώτατο όριο που ορίζεται από τον νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων είναι τα 7.500 ευρώ ετησίως για ένα κόμμα και 4.600 ευρώ για ένα υποψήφιο. Ο ίδιος ο Ν. Σαρκοζί αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «συκοφαντία».
Από την πλευρά του Έρικ Βερτ υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στο δικαστήριο της Ναντέρ στο δυτικό Παρίσι. «Καταγγέλλει τις ψευδείς κατηγορίες των οποίων έχει αποτελέσει αντικείμενο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη λήψη χρηματικών ποσών για την παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.
Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε ότι δεν έλαβε «ούτε ένα παράνομο ευρώ» και ότι «δεν είχε κάνει τίποτα λάθος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα