Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Τζανφράνκο Φίνι προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση
της Ιταλίας.
Η χθεσινή παραίτηση του υπουργού, αρμόδιου για την αποκέντρωση, Άλντο Μπρανκέρ, είναι αποτέλεσμα και της αποστασιοποιημένης στάσης που διάλεξε να κρατήσει ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, ο οποίος έχει καταστήσει πλέον σαφές ότι έχει εγκαταλείψει τη γραμμή της εσωκομματικής πειθαρχίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Κοριέρε ντέλα Σέρα”, είναι πολύ πιθανό, μέσα στον Ιούλιο, να φτάσουμε σε ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών: ή ο “Καβαλιέρε” μπορεί να ζητήσει ανοικτά από τον Τζανφράνκο Φίνι να εγκαταλείψει τον κεντροδεξιό “Λαό της Ελευθερίας” ή μπορεί να επιλεγεί μια λιγότερο “τραυματική λύση”, με τη δημιουργία ενός είδους ομοσπονδίας, μεταξύ των “στρατευμάτων” του Μπερλουσκόνι και του προέδρου της βουλής.
Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, ο Φίνι μπορεί να βασισθεί στην υποστήριξη περίπου τριάντα βουλευτών και δεκαπέντε γερουσιαστών.
Τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής έλαβε σαφείς αποστάσεις από τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης σε σειρά κύριων ζητημάτων, όπως την τεχνητή γονιμοποίηση, τις σχέσεις με το δικαστικό σώμα και τους δημοσιογράφους, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τις “ισορροπίες” με το Βατικανό.
Όπως υπογραμμίζει σε χθεσινό της άρθρο η “Κοριέρε ντέλα Σέρα”, ο Ιταλός πρωθυπουργός, θα ήθελε, πιθανότατα, να διακόψει κάθε είδους πολιτική συνεργασία με τον Φίνι και να προχωρήσει αυτόνομα, μόνον με τους έμπιστους συνεργάτες του. Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος, να μειοψηφήσει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, δεδομένης και της γνωστής τάσης των Ιταλών “εθνοπατέρων” να απουσιάζουν αρκετά συχνά από τις εργασίες βουλής και γερουσίας.
Από την άλλη, ο Φίνι, θα ήθελε να δημιουργήσει μια καινούργια πολιτική δύναμη, την οποία έχει περιγράψει ως “σύγχρονη και πεφωτισμένη δεξιά” αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος “να εξαφανισθεί από τον πολιτικό χάρτη”, να συνθλιβεί υπό την πίεση της Μπερλουσκονικής παράταξης και των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.
Όλοι, τώρα, περιμένουν να δουν αν ο πρωθυπουργός, θα προτιμήσει πρώτα να αναπαυθεί, πηγαίνοντας διακοπές στη Σαρδηνία, ή θα θελήσει να υπογράψει το πολιτικό αυτό διαζύγιο τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πριν φθάσει ο Δεκαπενταύγουστος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα