Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Λευκωσία
Την επιστροφή της κατεχόμενης Αμμοχώστου στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητά ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, με αντάλλαγμα το “ξεπάγωμα” κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Το μήνυμα έστειλε ο κ. Χριστόφιας στην Άγκυρα, μέσω του Τούρκου διαπραγματευτή, Εγκεμέν Μπαγίς, με τον οποίο είχε συνομιλία πριν από λίγες ημέρες, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να αφεθεί να προχωρεί απρόσκοπτα στην ενταξιακή της πορεία, αλλά θα βρίσκει συνεχώς μπροστά της το άλυτο κυπριακό πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Αν αποδεχθεί την πρόταση για την Αμμόχωστο και παραδοθεί η πόλη στα Ηνωμένα Έθνη, μπορεί να ανοίξει το λιμάνι, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι αν η τουρκική πλευρά προσέλθει με αλλαγμένη νοοτροπία, υπάρχει δυνατότητα λύσης έως τον Δεκέμβριο.
«Εάν η Τουρκία αποφάσισε ότι είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό και δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, τότε θα υπάρξει αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας μάλιστα, ότι «πολλές βασικές πτυχές του προβλήματος δεν έχουν ακόμα συζητηθεί, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να προχωρήσει μπροστά με όλα τα υπόλοιπα και να μείνει μόνον το κεφάλαιο της Ασφάλειας».
Υπογράμμισε, τέλος, πως «η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθότι βρίσκεται λίγο πριν από δημοψήφισμα, σε ανοικτό πόλεμο με τους Κούρδους, ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μειώνονται».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα