Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΧΩΡΕΣ
Επιστημονική επιτροπή για τη βιοποικιλότητα
Περισσότερες από 90 χώρες ενέκριναν τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς επιστημονικής επιτροπής σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας, η οποία θα επιτηρεί γενικότερα την οικολογική κατάσταση του πλανήτη μας, κάτι που αποτελούσε όνειρο των επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια.
Η Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες των Οικοσυστημάτων – IPBES (όπως είναι ο επίσημος και πλήρης τίτλος της, τουλάχιστον προσωρινά) αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του 2011 και θα λειτουργεί κατά πρότυπα της αντίστοιχης διεθνούς διακυβερνητικής επιστημονικής επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.
Το “πάνελ” θα εξετάζει σε συνεχή βάση τις νέες επιστημονικές έρευνες για τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα (δηλαδή σχετικά με το σύνολο της βιόσφαιρας), οι οποίες θα πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο αλλά θα αποφεύγει να συμβουλεύει απευθείας τις κυβερνήσεις του πλανήτη μας. Ελπίζεται όμως ότι με το κύρος των επιστημονικών εκτιμήσεών της η επιτροπή θα βοηθήσει καθοριστικά, ώστε οι φορείς λήψης κρίσιμων αποφάσεων θα έχουν στη διάθεσή τους τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να δρουν πιο έγκαιρα, πιο αποφασιστικά και πιο συνεκτικά μεταξύ τους για την προστασία της φύσης.
Οι εκτιμήσεις της επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των οικοσυστημάτων και το ρυθμό εξαφάνισης των ειδών θα γίνεται σε διάφορα επίπεδα (παγκόσμιο, περιφερειακό, υπό-περιφερειακό). Η επιτροπή θα αναλάβει να εκπαιδεύει περιβαλλοντικούς επιστήμονες, καθώς επίσης να κατευθύνει την επιστημονική έρευνα σε τομείς όπου κρίνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη.
Το πάνελ “αντιπροσωπεύει μια μείζονα εξέλιξη από την άποψη μιας οργανωμένης παγκόσμιας απάντησης στην απώλεια των ζωντανών οργανισμών, των δασών, των υδάτων, των κοραλλιών και άλλων οικοσυστημάτων”, δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το “Nature”, ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αχίμ Στάινερ, ο οποίος επίσης είναι επικεφαλής του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), υπό το συντονισμό του οποίου ελήφθη η διακρατική απόφαση, στη Νότια Κορέα, για τη δημιουργία της νέας διακυβερνητικής επιστημονικής επιτροπής.
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ένα τέτοιο όργανο εμπειρογνωμόνων έχει πια γίνει απολύτως αναγκαίο, καθώς η Γη βρίσκεται στο χείλος ενός έκτου κύματος μαζικής εξαφάνισης των ειδών. Ο τρέχων ρυθμός εξαφάνισης των ειδών θεωρείται τουλάχιστον 100 φορές πιο γρήγορος σε σχέση με τον φυσικό ρυθμό εξαφάνισής τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είχαν εμφανιστεί επιφυλακτικές στο να υιοθετήσουν οποιαδήποτε διεθνή ατζέντα για τη βιοποικιλότητα, φοβούμενες ότι ένας νέος διεθνής γραφειοκρατικός οργανισμός θα επέβαλε νέους περιορισμούς στην εθνική πολιτική τους σε ζητήματα περιβάλλοντος – και όχι μόνο (βλ. ενέργεια?). Τώρα φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση Ομπάμα είναι λιγότερο φοβική.
Η Βραζιλία, με την υποστήριξη άλλων χωρών του παγκόσμιου Νότου, ανέλαβε ηγετικό ρόλο για τη δημιουργία της νέας επιστημονικής επιτροπής και είναι η βασική υποψήφια για να φιλοξενήσει την έδρα της. Η δημιουργία του νέου διακυβερνητικού φορέα για τη βιοποικιλότητα θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο, κάτι που αναμένεται να συμβεί σίγουρα.
Οι μεγάλες διεθνείς οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος εμφανίστηκαν ικανοποιημένες από την αναμενόμενη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για τη βιοποικιλότητα, αν και εξέφρασαν το παράπονό τους ότι οι ίδιες δεν θα μπορούν να εισηγούνται την εκπόνηση επιστημονικών μελετών, κάτι που η νέα επιτροπή θα κάνει μόνο μετά από αίτημα των κρατών που την έχουν δημιουργήσει. Οι οικολογικές οργανώσεις πιστεύουν ότι αυτό δείχνει ένα φόβο από την πλευρά των κυβερνήσεων και μια διάθεση να ελέγξουν την ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για το περιβάλλον.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ:
Δυσοίωνες εκτιμήσεις
για αλιευτικά αποθέματα

“Οι αλιευτικές χώρες επιμένουν σε μια πολιτική επιδοτήσεων, η οποία στέλνει ολοένα και περισσότερα σκάφη να ψαρεύουν ολοένα και λιγότερα ψάρια. Αν αυτό συνεχιστεί τα αλιευτικά αποθέματα θα έχουν εξαφανιστεί σε 40 χρόνια”. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Σύμφωνα με την έκθεση «Πράσινη Οικονομία», η επίσημη έκδοση της οποίας θα γίνει σε λίγο καιρό από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια αλιεία είναι δυσοίωνες, καθώς ήδη τα ιχθυαποθέματα έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει για το 30% των αλιευομένων ειδών. Πράγμα, που σημαίνει ότι η συνολική παγκόσμια αλιευτική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 10%. Σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση,  μόνο το ένα τέταρτο των πληθυσμών αλιευομένων ψαριών -κυρίως τα φθηνότερα είδη με μικρή σχετικά ζήτηση- παραμένουν σε ανεκτά επίπεδα.
Χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, τα αποθέματα όλων των αλιευομένων ψαριών θα έχουν καταρρεύσει έως το 2050, καταλήγει η μελέτη, στην οποία οι ειδικοί του ΟΗΕ επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στις κυβερνήσεις που παρέχουν επιδοτήσεις στους αλιείς, οι οποίες εκτιμώνται σε 28 δισ. δολάρια ετησίως, την στιγμή που η συνολική παγκόσμια αξία των αλιευμάτων δεν υπερβαίνει τα 85 δισ. δολάρια.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ
Κάλεσμα εκεχειρίας
σε Αγκυρα και ΡΚΚ
Άγκυρα
Να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκεχειρίας κάλεσε την Άγκυρα και το ΡΚΚ ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μια περίοδο που οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.
“Τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν προς μια διαδικασία μη βίας”, δήλωσε ο κούρδος ηγέτης, ο οποίος δημοσιοποιεί τα μηνύματά του μέσω των δικηγόρων του. “Αν εκδηλωθεί μια τέτοια βούληση, (οι αντάρτες) θα ανταποκριθούν”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Ο Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος ισόβια και βρίσκεται στη φυλακή από το 1999, δήλωσε πως ο κουρδικός λαός επιθυμεί επίσης “μια διακοπή των εχθροπραξιών”, απηχώντας αιτήματα που διατυπώθηκαν πρόσφατα από κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Το PKK έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και απειλεί να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Τουρκία. Από την αρχή Ιουνίου, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την κουρδική εξέγερση.
Εξάλλου ο Οτσαλάν ζήτησε και πάλι να αναγνωριστούν ρητά στο τουρκικό Σύνταγμα τα δικαιώματα των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας (σε συνολικό πληθυσμό 73 εκατομμυρίων κατοίκων), να τους χορηγηθεί ένα καθεστώς αυτονομίας καθώς και να απελευθερωθούν τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί στη διάρκεια πολλών αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης έκτασης.
Όπως το συνηθίζει, ο Οτσαλάν απείλησε επίσης το τουρκικό κράτος, προειδοποιώντας ότι το PKK θα εντείνει τον αγώνα του αν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά του.
Στα τέλη Μαΐου, ο Οτσαλάν είχε ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τις προσπάθειες για διάλογο με την κυβέρνηση, αφήνοντας την πρωτοβουλία στους αντάρτες, πράγμα που οδήγησε στην αύξηση των συγκρούσεων.

ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επεισόδιο μεταξύ
βουλευτών και αστυνομικού
Σκόπια
Ενταση σημειώθηκε μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και αστυνομικού της ασφάλειας της Βουλής, προχθές το βράδυ μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Σώματος, στην ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρθηκε χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών, ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης προσέβαλαν και προπηλάκισαν αστυνομικό, υπεύθυνο για την ασφάλεια του Κοινοβουλίου, την ώρα που αυτός κατέγραφε σε κάμερα συνάντηση έξω από τη Βουλή, βουλευτών της αντιπολίτευσης και αντιπροσωπίας απολυμένων εργαζόμενων από κρατικές επιχειρήσεις, που πτώχευσαν.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι ο αστυνομικός της ασφάλειας της Βουλής ενήργησε καταχρηστικά, καταγράφοντας σε κάμερα τη συνάντηση αυτή και κατηγορεί τη συμπολίτευση και την αστυνομία για καλλιέργεια κλίματος φόβου και πιέσεων κατά της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα διαδραματίστηκαν προχθές το βράδυ.
Σημειώνεται ότι προχθές στη Βουλή, η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση νομοσχεδίου για την οικονομική ενίσχυση απολυμένων, οι οποίοι εργάζονταν σε κρατικές επιχειρήσεις, που πτώχευσαν και εδώ και μερικά χρόνια παραμένουν άνεργοι. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση στη Βουλή κατά την εξέταση της πρότασης αυτής κύλησε σε κλίμα έντασης και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΗΕ
Καταδίκη των επιθέσεων στο Πακιστάν
Νέα Υόρκη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν χθες με τον εντονότερο τρόπο τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Λαχόρη του Πακιστάν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια “βάρβαρη” ενέργεια που αποδεικνύει ότι οι δράστες περιφρονούν τον πακιστανικό λαό.
“Καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο αυτή τη θηριώδη επίθεση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.
Τις επιθέσεις, που στοίχισαν τη ζωή σε 42 ανθρώπους, καταδίκασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος τις χαρακτήρισε “ιδιαίτερα απεχθείς” επειδή στόχος τους ήταν ένας χώρος λατρείας.
Οι επιθέσεις έγιναν στο μαυσωλείο Ντάτα Γκαντζ Μπαξ, ένα γιγαντιαίο συγκρότημα στην καρδιά της παλιάς πόλης, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός Πέρση αγίου.

ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ
Αιματηρή επίθεση πειρατών
Γιαουντέ
Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι τέσσερις επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά, σε επίθεση που δέχτηκε από πειρατές, το επιβατηγό πλοίο Μόνικα από το Καμερούν, αυτήν την εβδομάδα στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το πλοίο κατευθυνόταν από το Καμερούν στο Καλαμπάρ της Νιγηρίας. Ένας από τους επιβαίνοντες δήλωσε ότι άκουσε πυροβολισμούς ενώ αμέσως μετά το πλοίο καταλήφθηκε από 12 πειρατές.
“Ακούσαμε δυνατούς πυροβολισμούς από το εσωτερικό του πλοίου. Οι γυναίκες άρχισαν να φωνάζουν και να ουρλιάζουν επειδή είδαν δύο φουσκωτά σκάφη” σημείωσε ο επιβάτης. Τις κραυγές των ανθρώπων από το πλοίο άκουσαν ψαράδες, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Μετά από την επίθεση η οποία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, οι πειρατές κατάφεραν να διαφύγουν με ένα ακαθόριστο χρηματικό ποσό καθώς και με προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.

ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ιταλικό κίνημα ζητά δημοψήφισμα

Ρώμη
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να δοθεί στους Ιταλούς η δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν τα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία, προτείνει ένα νέο κίνημα που δημιουργήθηκε στην Ιταλία «για την υπεράσπιση του Εσταυρωμένου».
Η ιταλική κυβέρνηση άσκησε εντός της εβδομάδας έφεση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που απαγορεύει την παρουσία του σταυρού στις σχολικές αίθουσες.
«Ο σταυρός πρέπει να τιμάται και εάν χρειαστεί θα οργανώσουμε δημοψήφισμα» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του «Ηθικού κινήματος για τη διεθνή υπεράσπιση του Εσταυρωμένου» (Medic), Ρομπέρτο Μετζαρόμα.
Το ΕΔΑΔ έκρινε κατόπιν προσφυγής της μητέρας μιας Ιταλίδας μαθήτριας ότι οι σταυροί στα ιταλικά δημόσια σχολεία «αντιβαίνουν στο δικαίωμα των γονέων να αναθρέψουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, αλλά και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία της θρησκείας και της σκέψης».
Το ιταλικό κράτος κατέθεσε έφεση και το Δικαστήριο αναμένεται σε μερικούς μήνες να εκδώσει την οριστική του απόφαση, η οποία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Για την Medic, «η απόφαση του Δικαστηρίου έσβησε μεμιάς χιλιετίες ιστορίας, ακόμη και τα θεμέλια της Ευρώπης».
Το κίνημα σημειώνει επίσης ότι το 2009 το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (Eurispes) είχε διαπιστώσει ότι περισσότεροι από το 60% των Ιταλών θεωρούν ότι ο σταυρός πρέπει να παραμείνει στα δημόσια σχολεία και στα δημόσια κτίρια.

ΡΩΣΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ
Απέτυχε να συνδεθεί με διαστημικό σταθμό
Μόσχα
Η σύνδεση του διαστημοπλοίου μεταφοράς φορτίων “Πρόγκρες” με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) απέτυχε και το ρωσικό σκάφος απομακρύνθηκε σε απόσταση τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ρωσικού κέντρου ελέγχου διαστημικών πτήσεων (Tsoup).
Το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο το διοικητή του ISS, ανέφερε ότι το “Πρόγκρες” αντιμετώπισε προβλήματα κατά την πρόσδεσή του. Το “Πρόγκρες” “απομακρύνεται από εμάς”, φέρεται να είπε ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Σκβόρτσοφ σε επικοινωνία του με το Tsoup. Το διαστημόπλοιο “στροβιλιζόταν ανεξέλεγκτα” και στη συνέχεια απομακρύνθηκε τόσο που δεν ήταν πλέον ορατό από τον ISS, πρόσθεσε ο κοσμοναύτης.
Η πρόσδεση ήταν προγραμματισμένη για τις 19:58 (ώρα Ελλάδας). “Το διαστημόπλοιο πέρασε δίπλα από τον ISS, σε απόσταση ασφαλείας”, είπε ο εκπρόσωπος του Tsoup. Ειδικοί εξετάζουν την κατάσταση “για να εξάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα” αλλά, αναμφίβολα, δεν θα γίνει άλλη προσπάθεια για σύνδεση του “Πρόγκρες” με τον ISS, κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα