Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ

Την πραγματοποίηση της έκθεσης “Αγροτικός Αύγουστος” στη Δυτική Τάφρο προτείνει ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, σε απάντησή του στον αντινομάρχη Χανίων Χαράλαμπο Κουκιανάκη.
“Οι σχετικές διαδικασίες και ενέργειες διαμόρφωσης του χώρου της Δυτικής Τάφρου είναι ήδη σε εξέλιξη και θα είναι έτοιμος στις 15 – 20 του Ιουλίου, όπως δημόσια δηλώθηκε. Κατόπιν τούτου υπάρχει επαρκέστατος χρόνος για την οργάνωση της εκδήλωσης, χωρίς μάλιστα να παρεμποδίζονται άλλες δραστηριότητες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του βενετσιάνικου λιμανιού”, υποστηρίζει.
Στο σχετικό έγγραφο, το οποίο κοινοποιεί στον νομάρχη, στον δήμαρχο Χανίων, στον λιμενάρχη καθώς και στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Ανδριανάκης σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Κουκιανάκη:
“Απαντώντας στη δια του τοπικού Τύπου επιστολή σας, με την οποία ζητάτε «λόγω του εξαιρετικά επείγοντος του θέματος» την «κατανόηση της Υπηρεσίας» μας, προκειμένου να αγνοήσει την Απόφαση της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ και να επιτρέψει για μια ακόμη φορά τη διεξαγωγή της εκδήλωσης «Αγροτικός Αύγουστος» στον ελεγχόμενο από την Υπηρεσία μας, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία χώρο του χαρακτηρισμένου σε ιστορικό, διατηρητέο μνημείο βενετσιάνικου λιμανιού Χανίων, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Αναφέρετε ότι υπήρξε κατά την πρόσφατη σύσκεψη στη Νομαρχία, «ομόφωνη» απόφαση των φορέων που συμμετείχαν για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στο λιμάνι. Στην ομοφωνία όμως αυτή δεν περιλαμβάνονται η 28η ΕΒΑ, ο Δήμος Χανίων, το Λιμεναρχείο Χανίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
Αρμόδια για την ανάκληση, ή τροποποίηση της Απόφασης είναι η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΤ, που την εξέδωσε μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ως δημόσιος φορέας οφείλετε να γνωρίζετε ότι ουδείς έχει τη δυνατότητα να αγνοεί τους νόμους και τις αποφάσεις των ανωτέρων ιεραρχικά οργάνων. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην προτρέπετε τον προϊστάμενο της τοπικής Υπηρεσίας να διαπράξει το αδίκημα της παράβασης του καθήκοντος και μην τον στοχοποιείτε με δηλώσεις στους εμπλεκόμενους με την εκδήλωση φορείς και άτομα αλλά και στην τοπική κοινωνία. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γνώριζε τουλάχιστον από τις 28 Ιουλίου 2009 (για να μην αναφερθούμε σε προηγούμενα έτη) ότι υπάρχει η Απόφαση αυτή.
Το επιχείρημα ότι η εκδήλωση θα γίνει «για τελευταία φορά» στον χώρο του λιμανιού, επαναλαμβάνεται από τα χρόνια του προκατόχου σας αντινομάρχη κ. Αρχοντάκη σε απάντηση στα επίμονα έγγραφα της Υπηρεσίας μας. Μόνο νέο επιχείρημα είναι ότι θα πρέπει να γίνει και πάλι «για τελευταία φορά» επειδή θα είναι ο τελευταίος χρόνος λειτουργίας του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά της Εφορείας δείχτηκε αυτά τα χρόνια κατανόηση στην επαναλαμβανόμενη πίεση της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να μην ματαιωθεί η έκθεση. Μήπως και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχει κάποια συνέπεια; Ο χρόνος εξάλλου, που υπάρχει εφέτος για την οργάνωσή της είναι επαρκής.
Σε σύσκεψη κατά τον μήνα Μάιο σας γνωστοποιήθηκε και προφορικά ότι η εκδήλωση δεν μπορεί να γίνει στο λιμάνι και ότι θα υπάρξει συνεργασία από την πλευρά της 28ης Εφορείας, του Γραφείου Τειχών, του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στη διαμόρφωση του χώρου της Δυτικής Τάφρου και τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Επομένως δεν τίθεται θέμα πρόσθετης επιβάρυνσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα με το ποσό των 300.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεστε και αναφέρουν και στην επιστολή της προς τον κ. υπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών. Οφείλετε να δημοσιοποιήσετε ανάλυση του προϋπολογισμού αυτού για να στηρίξετε τον ισχυρισμό σας.
Οι σχετικές διαδικασίες και ενέργειες διαμόρφωσης του χώρου της Δυτικής Τάφρου είναι ήδη σε εξέλιξη από τους παραπάνω συναρμόδιους φορείς και θα είναι έτοιμος στις 15 – 20 του Ιουλίου, όπως δημόσια δηλώθηκε. Κατόπιν τούτου υπάρχει επαρκέστατος χρόνος για την οργάνωση της εκδήλωσης, χωρίς μάλιστα να παρεμποδίζονται άλλες δραστηριότητες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του βενετσιάνικου λιμανιού.
Όσον αφορά στους ενδοιασμούς σας για την επισκεψιμότητα του χώρου, αυτοί δεν έχουν βάση, όπως διαπιστώσαμε σε εκδήλωση, που έγινε πέρυσι στο χώρο του προμαχώνα San Salvatore (πρώην «ΞΕΝΙΑ»). Απεναντίας η ένταξη στην πολιτιστική ζωή της πόλης νέων χώρων, που αξιοποιούνται, αποτελεί μια ενέργεια θετική και αναμενόμενη από τους κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες. Στον χώρο της Δυτικής Τάφρου μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα η έκθεση και πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας για την προβολή τοπικών δράσεων, χωρίς ιδιαίτερες δαπάνες.
Η εκδήλωση επομένως μπορεί να πραγματοποιηθεί και να έχει απόλυτη επιτυχία, αν οι οργανωτές δουν το θέμα από τη θετική του πλευρά και προχωρήσουν έγκαιρα, όπως κάθε χρόνο, στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης και προβολής, αντί να επιμένουν σε παρωχημένα και ανακριβή επιχειρήματα. Στον νέο χώρο μάλιστα υπάρχουν απεριόριστα περιθώρια για εξέλιξή της σε μια υπερτοπικής σημασίας πολιτιστική δράση, που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου. Η Υπηρεσία μας και το ΥΠΠΟΤ στηρίζουν έμπρακτα τη δραστηριότητα αυτή, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των μνημείων, εφόσον γίνεται με σωστό τρόπο. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχουν αρκετοί χώροι, όπου αυτή μπορεί να αναπτυχθεί, χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας”.

Επιμένει η ΤΕΔΚ
για το παλιό λιμάνι

Επιμένει η ΤΕΔΚ Νομού Χανίων να πραγματοποιηθεί ο “Αγροτικός Αύγουστος” στο παλιό λιμάνι και σε επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ Λ. Παπαδερός στον υπουργό Πολιτισμού αναφέρει:
“Στο Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Χανίων στη Συνεδρίαση της 25/6/2010 συζητήθηκε το θέμα της διοργάνωσης της έκθεσης «Αγροτικός Αύγουστος 2010», μιας καταξιωμένης εκδήλωσης στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία αλλά και ιδιαίτερα σημαντικής για την προβολή των αγροτικών μας προϊόντων. Το Κ.Α.Σ. αποφάσισε το 2009 να μην επιτρέψει τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής στο ενετικό λιμάνι Χανίων, όμως κατά παρέλκυση τελικά επετράπη η διοργάνωση, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία όπως και τα προηγούμενα ένδεκα χρόνια που διεξάγεται στον ίδιο ακριβώς χώρο. Δυστυχώς, έναν ολόκληρο χρόνο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων καθώς και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς δεν βρήκαν λύση επί του προβλήματος που προέκυψε με την απόφαση του Κ.Α.Σ. με αποτέλεσμα ουσιαστικά να οδηγούμεθα, για φέτος, στην ακύρωση της εκδήλωσης. Ο εναλλακτικός προτεινόμενος χώρος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί κατά τη γνώμη μας, να διαμορφωθεί εγκαίρως και να δοθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου σε χρήση και σωστή λειτουργία λόγω του περιορισμένου χρόνου, των τεχνικών προβλημάτων, της έλλειψης υποδομών, του μεγάλου κόστους και της καθολικής άρνησης των εκθετών να μεταφερθούν στον νέο χώρο επειδή ο χρόνου προβολής και διαφήμισης είναι μικρός και επομένως θα υπάρξει μείωση της επισκεψιμότητας. Όλοι οι φορείς των Χανίων στις συζητήσεις που έχουν γίνει επί του συγκεκριμένου θέματος μέχρι σήμερα, εκφράζουν ομόφωνα την άποψη ότι η εκδήλωση πρέπει και μπορεί να γίνει φέτος έστω και για τελευταία χρονιά στον χώρο που διεξάγεται τα προηγούμενα χρόνια και πως όλοι θα βοηθήσουν στην καλύτερη και σωστότερη οργάνωσή της, προκειμένου να περιορισθούν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται. Ένας βασικός λόγος που δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα είναι η ένταξη και ενσωμάτωση μιας άλλης εκδήλωσης, εκείνης της «Κρήτη – Γη και Πολιτισμός» στην εκδήλωση του «Αγροτικού Αύγουστου», η οποία έχει πραγματικά εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, για την εξεύρεση του καταλληλότερου χώρου ώστε να πραγματοποιούνται δύο διαφορετικές εκδηλώσεις.
Όμως δεν πρέπει για κανέναν λόγο, τουλάχιστον για φέτος, να ακυρωθεί η εκδήλωση «Αγροτικός Αύγουστος» στο χώρο που διεξάγεται όλα τα προηγούμενα χρόνια, χώρο επισκέψιμο από χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες του ενετικού λιμανιού των Χανίων, επομένως του καταλληλότερου χώρου που συμβάλλει στην προβολή των αγροτικών προϊόντων του Νομού μας.
Ύστερα από τα ανωτέρω σας παρακαλούμε όπως επιτρέψετε τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, μόνο, «Αγροτικός Αύγουστος» στον χώρο του ενετικού λιμανιού των Χανίων, κατά παρέλκυση για φέτος, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή που την έχουν αγκαλιάσει με αγάπη τόσο ο χανιώτικος λαός όσο και οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες των Χανίων.
Επιπλέον, να δοθεί χρόνος στο νεοσύστατο μεγάλο Δήμο Χανίων και τη νέα Περιφέρεια Κρήτης να δώσουν σε συνεργασία με το Υπουργείο σας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οριστική λύση στα προβλήματα που προκύπτουν
Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με κατανόηση και θα δώσετε τη σωστότερη και λογικότερη λύση και γι? αυτό σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων”.

1 Comment

 1. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_27/06/2010_405752

  ξεκινώ λίγο ανάποδα – αλλά μια που για τις Τάφρους και τα Νεώρια και έχουμε μιλήσει και έχουν γραφεί και άρθρα και ενημερωτικά δελτία και ρεπορτάζ… …το άρθρο της Καθημερινής είναι επίκαιρο επί του θέματος…..
  ….του χώρου πραγματοποίησης του …τελευταίου(;) Αγρ.Αυγ. πεδίου σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης…. …μεταξύ ποιών τελικά;
  σίγουρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μήκος της διαδρομής των Νεωρίων – από το Μεγ. Αρσενάλι, το Τελωνείο και τις εφτα πληγωμένες αψίδες τους – προφανώς εκτός από τους λόγους στους οποίους αναφέρονται οι Αρχ. υπηρεσίες – υπάρχει και κάποιος βαθμός επικινδυνότητας ακόμα και μετά την άρση της ετοιμορροπίας….
  δεν μάθαμε να αγαπάμε μόνο τα μνημεία, ούτε το θέμα είναι αν τα ερείπια αυτά – που καμιά φορά είναι και καλοσχεδιασμένα και τεχνολογικά έξοπλισμένα – έρχονται από το κοντινό μας μέλλον σαν το ντεκόρ των διακοπών μας..
  είναι τελικά θέμα της παιδείας μας ….ο βαθμός – υπερθετικός στην περίπτωση αυτή – της υποκειμενικότητας μας με την οποία τα οικειοποιούμαστε και απαιτούμε και την χρήση τους και την αξιοποίηση τους….
  ίσως μια τρίτη λύση – μακρίτερα από το Ενετικό Λιμάνι να είναι πιο κατάλληλη π.χ. κατά μήκος της Νικ.Φωκά από την Πλ.Αγοράς – το Πρώτο Γυμνάσιο – έως την τριγωνική πλατεία στο κάτω ΚουμΚαπί – περιοχή που πρέπει κάποια στιγμή να ανακουφιστεί από το βάρος των σταθμευμένων αυτοκινήτων και των τραπεζοκαθισμάτων…..;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα