Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011

Στο τέλος του 2011 αναμένεται να παραδοθεί το υπό κατασκευή φράγμα Βαλσαμιώτη, αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τη χρηματοδότηση
του έργου. Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Ομαλού, ενώ σε ό,τι αφορά τη λιμνοδεξαμενή στον Πλάτανο Κισάμου οι διαδικασίες έχουν «κολλήσει» προσωρινά, με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο, όμως, να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και το συγκεκριμένο έργο θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα.
Η πορεία υλοποίησης των τριών προαναφερόμενων έργων συζητήθηκε χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), στην Αγιά, υπό την προεδρία του κ. Καρούντζου.
ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ
Για το φράγμα Βαλσαμιώτη επισημάνθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, καθώς μέχρι σήμερα το κόστος των εκτελεσθέντων έργων ανέρχεται σε 22,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου (ποσοστό 66% επί του συνόλου του προϋπολογισμού του φράγματος), ωστόσο έχουν καταβληθεί μόνο τα 11 εκατομμύρια!
«Έχουμε να εισπράξουμε λογαριασμό από τον Νοέμβριο του 2008», τόνισε εκπρόσωπος της ανάδοχης κοινοπραξίας του έργου, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη του κ. Καρούντζου, ο οποίος ζήτησε να του αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή με όλες τις εκκρεμότητες, προκειμένου να προωθήσει όλα τα θέματα απευθείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Καθυστέρηση παρατηρείται και σε ό,τι αφορά στη δημοπράτηση των μηχανολογικών του φράγματος, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ. Οι πιστώσεις είναι εξασφαλισμένες, όπως επισημάνθηκε, ωστόσο «δεν έχει γίνει ούτε μία μελέτη» από το αρμόδιο Υπουργείο.
«Το θέμα είναι ότι έχουμε μια οικονομική κρίση γενικά στον χώρο των κατασκευαστικών εταιρειών και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, από τη στιγμή που υπάρχει χρηματοδότηση του έργου, να υπάρχει καθυστέρηση της χρηματοδότησης. Εκεί πραγματικά θα τρέξουμε και θα βοηθήσουμε όλοι στο να ξεκινήσουν άμεσα οι χρηματοδοτήσεις του έργου, οι εξοφλήσεις, δηλαδή, των λογαριασμών, γιατί έχουν να πληρωθούν από το 2008», δήλωσε ο κ. Καρούντζος.
ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ
ΟΜΑΛΟΥ
Αναφερόμενος στη λιμνοδεξαμενή Ομαλού, ο κ. Καρούντζος τόνισε ότι «έχει ξεπεράσει όλες τις διαδικασίες εκείνες με τις περιπέτειες τις δικαστικές. Νομίζω ότι είμαστε σ? ένα πολύ καλό δρόμο και το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται».
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στον ΟΑΔΥΚ, Μάρκος Πατρελάκης ενημέρωσε τους παρεβρισκόμενους για το θέμα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικού Σελίνου ζητά, πλέον, να γίνει το έργο σε άλλη περιοχή, όχι δημοτική, αλλά ιδιωτική, επισημαίνοντας ότι παλιότερα είχε ζητήσει τη μικρή μετατόπισή του. «Μιλάμε για 50 μέτρα», ανέφερε ο κ. Πατρελάκης.
«Ούτε 30, ούτε 40 μέτρα πιο πέρα. Εκεί. Και σε όποιον αρέσει», τόνισε ο κ. Καρούντζος, ο οποίος παρότρυνε τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες. Τελικά, αποφασίστηκε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.
ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ
ΠΛΑΤΑΝΟΥ
Έργο πρώτης προτεραιότητας χαρακτήρισε τη λιμνοδεξαμενή Πλατάνου ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης. Ο μελετητής, Νίκος Παρασκάκης γνωστοποίησε ότι η μελέτη του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, έχει ολοκληρωθεί, «πλην των εδαφοτεχνικών, γιατί δεν μας άφησε το Δασαρχείο να τα κάνουμε».
Τελικά, ο κ. Καρούντζος συνομίλησε τηλεφωνικά με τη δασάρχη, Χαρά Καργιολάκη, από την οποία ζήτησε να του αποστείλει έγγραφο για το θέμα, προκειμένου να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
«Αν αυτή η εκκρεμότητα ξεμπλοκάρει τα εδαφοτεχνικά θα τελειώσουν σε δύο μήνες», υπογράμμισε ο κ. Παρασκάκης.

Τα οικονομικά του ΟΑΔΥΚ
Τα οικονομικά του ΟΑΔΥΚ και οι οικονομικές οφειλές Δήμων στον Οργανισμό συζητήθηκαν χθες σε άλλη σύσκεψη, υπό την προεδρία του κ. Καρούντζου.
Αμέσως μετά, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης και πρόεδρος του ΟΑΔΥΚ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια γενναία χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υουργείου Οικονομίας και θα πρέπει, αντίστοιχα, να γίνει και μια γενναία χρηματοδότηση από τους Δήμους. Είναι ένα εργαλείο της Αυτοδιοίκησης και θα πρέπει, σιγά – σιγά, ειδικά σε μια εποχή που υπάρχουν προβλήματα με την υδροδότηση, εφ’ όσον πάει ομαλά το σύστημα της υδροδότησης, θα πρέπει να πηγαίνει ομαλά και η διαδικασία της χρηματοδότησης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης. Αυτό ζητήσαμε. Υπήρξε μια κατανόηση από ορισμένους Δήμους, από άλλους μπορεί να μην υπήρξε. Συνεχίζεται, όμως, η διαβούλευση μαζί τους και ο διάλογος και θα βρούμε λύση».

Η τιμολογιακή πολιτική
Ενστάσεις για τη χρέωση του νερού από τον ΟΑΔΥΚ εξέφρασαν δήμαρχοι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι ο Οργανισμός πωλεί 14 λεπτά το κυβικό στο Ρέθυμνο και 28 λεπτά το κυβικό στα Χανιά. «Στο Ρέθυμνο υπάρχει φυσική ροή», αντέτειναν στελέχη του ΟΑΔΥΚ.
Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Καρούντζος απάντησε ότι «εγώ δεν είμαι ειδικός για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, γι? αυτό έχω κάνει ειδικά για το Ρέθυμνο, τη Γεωργιούπολη και την Αργυρούπολη, όλη εκείνη τη διαχειριστική ενότητα, και Επιτροπή. Η Υπηρεσία της Περιφέρειας θα καταλήξει την ερχόμενη εβδομάδα σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Ο διάλογος μαζί με όλες τις πλευρές είναι πολύ καλός και θα καταλήξει και νομίζω ότι θα βρούμε λύση. Όσον αφορά τη διαφορά αυτής της ζώνης της τιμολογιακής πολιτικής σε σχέση με άλλες πολιτικές, σας θυμίζω ότι έχουμε ψηφίσει στο προηγούμενο συμβούλιο του ΟΑΔΥΚ μια μελέτη για τη διαχειριστική πολιτική του Οργανισμού όσον αφορά τα νερά στον Νομό. Θα είναι και μια καλή παρακαταθήκη για τον “Καλλικράτη”, διότι θα γνωρίζουν σε λίγους μήνες πάρα πολλοί ποιος πρέπει να πληρώνει, πού να πληρώνει και με ποιο τρόπο να πληρώνει και νομίζω ότι θα βρούμε λύση και σε αυτό το κομμάτι. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει ο κάθε Δήμος ή η κάθε επιχείρηση, εφ? όσον σε αυτό το θέμα υπάρχουν προβλήματα, να μην πληρώνει και καθόλου. Ας μπει σε μια διαδικασία αποπληρωμής και σιγά – σιγά θα έρθει και το πλήρωμα του χρόνου που θα βάλουμε μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική στον Νομό».
Τέλος, ο κ. Καρούντζος επανέλαβε ότι «έχω δώσει στη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας να προβαίνει σε ελέγχους και όπου διαπιστωθεί ότι παράνομα ο οιοσδήποτε παίρνει νερό, ενώ είναι για άρδευση και το χρησιμοποιεί για ύδρευση ή αντίστοιχα είναι για ύδρευση χωρίς να το έχει δηλώσει και το πηγαίνει στις ξενοδοχειακές μονάδες του, αυτά όλα θα καταγραφούν και ο νόμος είναι πάρα πολύ αυστηρός».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα