Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟΝ ΑΣΤΡΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε στον Αστρικα την περασμένη Τρίτη, η πρώτη συνάντηση τουρισμού υπαίθρου και νέων τεχνολογιών που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης και Προώθησης του Αγροτοτουρισμού ΓαιοΠυξίδα, τη “Βιολέα”, με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του Νεανικού Πλάνου και του  Ελληνικού Δικτύου Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ως γενικό τίτλο «Ανιχνεύουμε την ελιά και το λάδι με την τεχνική της κινούμενης εικόνας – animation» παντρεύτηκαν με επιτυχία η δυναμική ενός προϊόντος όπως το λάδι και την καινοτομία της τεχνικής της κινούμενης εικόνας – animation.
Για 4 ημέρες, τα πρωινά, οι εκπαιδευόμενοι (εκπαιδευτικοί, μαθητές, καλλιτέχνες κ.ά.) μάθαιναν την τεχνική του animation μέσα από βιωματικές δράσεις που ανέπτυξε ο Σπύρος Σιάκας, σκηνοθέτης animation. Παράλληλα έγινε ειδική, εκτενή αναφορά στο λάδι, τη διαδικασία παραγωγής αλλά και τις ιδιότητές του από τον υπεύθυνο της “Βιολέα” Γιώργο Δημητριάδη.
Σημειώνουμε ότι ως τόπος υλοποίησης της συνάντησης επιλέχτηκε το ελαιουργείο «Βιολέα» στον Άστρικα του Δήμου Κολυμπαρίου. Η «Βιολέα» είναι η μοναδική ελαιοπαραγωγική επιχείρηση, η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ως επισκέψιμη μονάδα παραγωγής παραδοσιακού ελαιολάδου στην Ελλάδα και η οποία πέραν των άλλων πιστοποιήσεων διαθέτει και Περιβαλλοντικό ISO 14001.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι εκπαιδευόμενοι πέραν των γνώσεων που απέκτησαν και των δεξιοτήτων που ανέπτυξαν ολοκλήρωσαν 4 μικρού μήκους βίντεο με την τεχνική του animation και φυσικά με θέματα από τον κύκλο της ελιάς. Υλικό που τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμο σε ειδικό κανάλι στο διαδίκτυο αλλά και θα υπάρχει στους χώρους της “Βιολέα” για προβολή στους επισκέπτες της.
Επίσης τα απογεύματα και στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της συνάντησης έγινε μια προσπάθεια για ανίχνευση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής με τους εκπαιδευόμενους να συμμετέχουν σε μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού αλλά και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο αυτό έγιναν επισκέψεις και ειδικές παρουσιάσεις στο “Ελαιουργείον ? Χώρο Πολιτισμού” στο Δρομόνερο, το Μουσείο Ελιάς στις Βούβες, το σπήλαιο του Αι Γιάννη του Ερημίτη στη Μαραθοκεφάλα Κολυμπαρίου, τις νέες εγκαταστάσεις της ελαιουργικής μονάδας “Terra Creta” στην περιοχή του Κολυμπαρίου.
Επίσης στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπαιδευόμενοι και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής παρακολούθησαν από τον Νίκο Μπλαζάκη την παράσταση Καραγκιόζη «Το στοιχειωμένο δεντρί».
Τέλος το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουνίου οι ομάδα των εκπαιδευόμενων επισκέφτηκε το Μουσείο Σχολικής Ζωής όπου, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους, είχε μια συνάντηση με εκπαιδευτικούς και μαθητές που την προηγούμενη σχολική χρονιά παρήγαγαν εκπαιδευτικό υλικό με την τεχνική του animation.
Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε υλικό από το 2ο Νηπιαγωγείο και από το Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων καθώς και από 19ο Δημοτικό Χανίων. Μετά την παρουσίαση υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για την τεχνική του animation και την εμπειρία που είχαν μαθητές και δάσκαλοι που δούλεψαν με αυτή.
Αυτή η συνάντηση ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων ανάδειξης του φυσικού, πολιτιστικού, γαστρονομικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής του Κολυμπαρίου.
Αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων «Χωριά με φώτα ανοιχτά» και «cine-Μαθήματα» που για 4η χρονιά υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα