Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ

“Η μουσική στις μέρες μας μεταφέρεται σε ένα πιο παρεΐστικο επίπεδο.
Τα μαγαζιά που γεμίζουν είναι αυτά τα οποία είναι πιο μικρά και η επαφή με το κοινό είναι πιο άμεση”. Τα παραπάνω επισημαίνει στα “Χ.Ν.” ο Χανιώτης τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης με αφορμή την παρουσίαση της νέας του δουλειάς “Σε βάθος δρόμου”, αύριο, στις 10 το βράδυ, στον Δημοτικό Κήπο των Χανίων.
Μαζί του θα είναι η Πέννυ Μπαλτατζή και οι “Circus and the band”.

Μουσική και κρίση… “Η μουσική δεν είναι αποσπασμένη από το περιβάλλον που τη γεννάει. Έτσι επηρεάζεται τόσο δημιουργικά όσο και ποιοτικά. Διότι η ποιότητα στη μουσική έχει σχέση και με την έμπνευση. Σε μια εποχή που τα πράγματα είναι ζορισμένα και αυτά που κάποτε είχαμε ονειρευτεί υποχωρούν, δύσκολα μπορούμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο αύριο… Αυτή η κατάσταση επηρεάζει την έμπνευση αλλά και το επίπεδο παραγωγής, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό. Δηλαδή όταν δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνονται παραγωγές, όταν δεν υπάρχουν εταιρείες που να υποστηρίζουν δουλειές, αυτό πέφτει στις πλάτες των καλλιτεχνών. Έτσι δημιουργείται ένα διαφορετικό σκηνικό. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο ή χειρότερο. Πάντως σίγουρα πρόκειται για μια μεταβατική φάση που θα δούμε που θα πάει”.

Κάτι αλλάζει… “Ο τρόπος που φτιάχνεται η μουσική έχει αλλάξει. Νομίζω πώς έχει αρχίσει να ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος πραγμάτων με διαφορετικό τρόπο διανομής της μουσικής αλλά και παρουσίασής της. Δηλαδή σαν να έχουν αρχίσει να φθίνουν πια αυτές οι μεγάλες συναυλίες και τα events. Η μουσική μεταφέρεται σε ένα πιο παρεΐστικο επίπεδο. Τα μαγαζιά που γεμίζουν είναι αυτά τα οποία είναι πιο μικρά και η επαφή με το κοινό είναι πιο άμεση. Υπάρχει περισσότερη διάδραση μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη. Και αυτό το έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος”.

Η έμπνευση… “Η έμπνευση δεν λείπει στις μέρες μας. Ποτέ δεν έλειπε. Απλώς ο κόσμος είναι λίγο σαστισμένος από όλα αυτά που συμβαίνουν και δυσκολεύεται να πιστέψει πώς μπορεί κάτι πολύ καινούργιο και ενδιαφέρον να γεννηθεί που να αλλάξει τις ζωές μας. Όμως κάτι τέτοιο είναι εφικτό”.

«Σε βάθος δρόμου»… “Η νέα δισκογραφική δουλειά -μέρος της οποίας θα παρουσιαστεί στο κοινό των Χανίων- περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων και κάποια δικά μου τραγούδια τα οποία είναι «κουμπωμένα» σε μια ραχοκοκκαλιά με θέμα τον δρόμο, τη φυγή. Άλλωστε και ο τίτλος του δίσκου «Σε βάθος δρόμου» είναι μια διαδρομή προς κάπου μακριά. Με μουσικές και θέματα που αγαπάμε. Θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στην κατήφεια αυτής της εποχής. Διότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε επηρεάζει και τον χώρο της τέχνης”.

Το νέο σχήμα… “Οι «The Circus Band» δημιουργήθηκαν με αφορμή τον τελευταίο δίσκο. Δουλέψαμε μαζί τον ήχο, τις ενορχηστρώσεις και την αισθητική. Είναι ένα μουσικό σχήμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τη μουσική και τα τραγούδια που αγαπάμε. Μαζί μας θα είναι η Πέννυ Μπαλτατζή, την οποία συνάντησα με αφορμή τον πρώτο δίσκο καθώς χρειαζόμασταν μια γυναικεία φωνή. Την είχαμε ξεχωρίσει μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά με τον οποίο είχα συνεργαστεί πριν από δύο χρόνια. Μου άρεσε πολύ η φωνή της, έδενε με τις μελωδίες των τραγουδιών μου αλλά και η σκηνική της παρουσία”.

Η συναυλία… “Οι μουσικές θα μας ταξιδέψουν έως το Σαντιάγο της Κούβας. Ρέγκε, Σκα, Μπολέρος, μουσικές του κόσμου που ακούγονται σε όλη τη γη, με ελληνικά πάντα λόγια και με θέμα τον «δρόμο και τη φυγή», είναι οι μουσικές που θα περιλαμβάνει η βραδιά στον Δημοτικό Κήπο.
Στα Χανιά, για πρώτη φορά θα παίξουμε μουσική μαζί με το συγκεκριμένο σχήμα. Και η συναυλία αυτή είναι για μας, κάτι σαν βάπτισμα. Οι «Circus Band» πήραν το όνομα του μόλις πριν από λίγο καιρό και η συναυλία είναι η πρώτη που κάνουμε επίσημα ως σχήμα. Και επειδή στην Κρήτη οι βαφτίσεις έχουν ένα ειδικό βάρος και ένα πολύ ωραίο τελετουργικό, η βραδιά αυτή θα είναι πολύ όμορφη. Έτσι τουλάχιστον την έχουμε προετοιμάσει”.

Ο Λεωνίδας Μαριδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Το 2005 κυκλοφόρησε, το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο «Αβάδιστα» (Universal), στο οποίο την παραγωγή υπέγραψε ο Νίκος Ξυδάκης, συμμετείχε ο Φοίβος Δεληβοριάς και απέσπασε από τον Τύπο εξαιρετικές κριτικές. Το 2006, σχηματίζει το ομώνυμο μουσικό σχήμα, το οποίο τα επόμενα δύο χρόνια είχε πολλές εμφανίσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, σε χώρους και φεστιβάλ.
Συμμετείχε επίσης στο «Ημερολόγιο Δεύτερο» του Νίκου Ξυδάκη (Universal).
Το 2007 – 2008 προτείνει στον Ιανό σειρά θεματικών παραστάσεων συναντώντας στη σκηνή, καλλιτέχνες όπως η Μάρθα Φριντζήλα, η Μάρτα Μορελεόν, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Μάρθα Μαυροειδή και η Λάμια Μπεντίουι.
Το νέο άλμπουμ με τίτλο «Σε βάθος δρόμου» με τους «The circus band» έχει έναν εντελώς διαφορετικό ήχο. Τραγούδια για τη φυγή, την αγάπη, μακρινούς προορισμούς? δοσμένα με ηλεκτρικές κιθάρες και χορευτικούς ρυθμούς. Στο cd συμμετέχει η Μάρθα Φριντζήλα και η Πέννυ Μπαλτατζή.
Σημειώνεται ότι η αυριανή παρουσίαση στον “Κήπο” διοργανώνεται από το Δίκτυο 91,5 fm.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα