Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαζύγια και γεννήσεις

Μετά την επίσημη εξαγγελία από τον κ. Φ. Κουβέλη της ίδρυσης του κόμματος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» αναμένεται με βεβαιότητα η αναγγελία και του κόμματος της κας Μπακογιάννη για το οποίο όπως λέγεται ενοικιάζονται γραφεία σε όλη τη χώρα. Και στις δυο περιπτώσεις η γέννηση κάθε κόμματος μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα ενός διαζυγίου. Λένε για παράδειγμα (Βασίλης Χιώτης, στο Βήμα) ότι «ο ΣΥΝ πραγματοποίησε το συνέδριό του μόνο και μόνο για να επισημοποιήσει το διαζύγιό του με την ανανεωτική πτέρυγα και αυτή πλέον, ως κόμμα της “Δημοκρατικής Αριστεράς” αξιοποιεί την απουσία θέσεων και ιδεολογικού προσανατολισμού στον ΣΥΝ για να καλύψει το κενό». Και εδώ συμβαίνει το παράδοξο, αντί να γίνει μάθημα στην ηγεσία του ΣΥΝ η οριακή είσοδος στη Βουλή κατά τις τελευταίες εκλογές, από την επομένη άρχισαν και πάλι οι αντιπαραθέσεις για το ποιος θα κυριαρχήσει στα κομματικά αξιώματα. Περίπου το ίδιο συνέβη και στο συνέδριο της ΝΔ όπου το μόνο που προέκυψε ήταν η επιβεβαίωση της μετωπικής σύγκρουσης του κ. Αντ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη και (παραδόξως, μετά το μεγαλειώδες δοξαστικό χειροκρότημα υποδοχής του κ. Καραμανλή) η ταυτόχρονη απομόνωση όλων σχεδόν τα στελεχών που ανέδειξε ο τέως πρωθυπουργός. Επειδή μετά την γέννηση ακολουθεί ο θηλασμός, το ερώτημα είναι αν τα νέα κόμματα έχουν προοπτικές επιβίωσης μέσα σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο κλυδωνίζεται και αυτοϋπονομεύεται. Για την «Δημοκρατική Αριστερά», η οποία στοχεύει στην προσέλκυση ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς οι οποίοι δεν καλύπτονται πλέον από το ΠαΣοΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, οι λόγοι που οδήγησαν στο διαζύγιο, φαίνεται ότι είναι ικανές συνθήκες για την επιβίωσή του, ενώ για το κόμμα της κας Μπακογιάννη εκτιμάται ότι θα συντηρηθεί από το ρεύμα των ψηφοφόρων της ΝΔ που συνωστίζονται προς την έξοδο απογοητευμένοι από τις επιλογές της ηγεσίας και αναζητούν νέα πολιτική στέγη. Οψόμεθα.

Το μείγμα

Το «Όχι» του κ. Σαμαρά στο μνημόνιο (τί είχε να χάσει άλλλωστε;) μπορεί να ήταν μια καλή στρατηγική κίνηση διότι δεν δέσμευσε την ΝΔ να συναινέσει σε εφαρμογή σκληρών και αντιλαϊκών πολιτικών που μπορούν να πάρουν, αν δεν έχουν πάρει ήδη χαρακτήρα κοινωνικής ισοπέδωσης, αλλά από την άλλη πλευρά απαιτείται κατάθεση μιας δικιάς του πρότασης και όχι μόνο κριτική κατά της κυβέρνησης, η οποία πώς να το κάνουμε, ευθύνεται λιγότερο από όσο η παράταξή του για την οικονομική (και όχι μόνο) κρίση που περνά η χώρα. Ο αρχηγός της ΝΔ έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι εφαρμόζει λάθος οικονομική πολιτική και αναφέρεται σε ένα διαφορετικό «μείγμα» οικονομικής πολιτικής που αυτός θα έβλεπε να εφαρμόζεται. Βέβαια, πέρα από γενικότητες, δεν έχει καταστήσει σαφές το περιεχόμενο, τις πολιτικές και τα εργαλεία – τα υλικά ?του δικού του μείγματος για την σύνθεσή του οποίου έχει δεσμευτεί να μιλήσει σε μια εβδομάδα. Τότε θα κρίνουμε αν οι οικονομικές ιδέες του είναι εφαρμόσιμες, αν ακολουθούν γραμμή αποδέσμευσης από το μνημόνιο, αν μπορούν να εφαρμοστούν στη συγκεκριμένη συγκυρία ή είναι «έπεα πτερόεντα» στη βεβαιότητά του ότι δεν πρόκειται ποτέ να τις εφαρμόσει.
ΑΕΣ

Οι αλυσίδες στην οδό Κοραή

Είναι γνωστό πως όλο το χρόνο, αλλά ιδίως την θερινή περίοδο, το πρόβλημα του παρκαρίσματος είναι μεγάλο και ιδίως για τα τουριστικά πούλμαν.
Ενας χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει αρκετά οχήματα είναι και αυτός της οδού Κοραή, που δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί παραμένει κλειστός την περίοδο που δεν λειτουργούν τα σχολεία.
Μήπως πρέπει να αφαιρεθούν την περίοδο αυτή οι αλυσίδες από τις δυο πλευρές του;

Σε πεζοδρόμια…

Σε μικρά τμήματα των πεζοδρομίων στις οδούς Ελ. Βενιζέλου και Προφήτη Ηλία, τα κλαδιά από τα εκεί δέντρα, αλλά κυρίως από αναρριχητικά και άλλα που κρέμονται σε κάγκελα ή μάντρες οικοδομών αχρηστεύουν τα πεζοδρόμια. Φυσικά, υποχρέωση των ιδιοκτητών είναι να κόβουν τα κλαδιά που εμποδίζουν και καλύπτουν χώρους κοινόχρηστους, αλλά αφού δεν… χαμπαρίζουν, ας επιληφθεί η αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Επισημαίνω το πεζοδρόμιο έξω από την οικοδομή “Προξενείο” και την περιοχή Γαλλικής Σχολής και στην οδό Προφήτη Ηλία στο πεζοδρόμιο της πλευράς της Ευαγγελίστριας σε αρκετά σημεία, ακόμη και στην στροφή της ευθείας που οδηγεί στην διακλάδωση του Lidl.
Α.Π.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα