Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Αθήνα
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων στην Αθήνα κατά των αλλαγών στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις.
Η πορεία προς τη Βουλή ξεκίνησε λίγο μετά τις 12, ενώ νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή πολλών συνδικάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αντιπροσωπία των δύο ομοσπονδιών, μπήκε στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Κύριο αίτημα της γενικής απεργίας είναι η προστασία του εισοδήματος, της εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Περνώντας από την οδό Πανεπιστημίου, απ’ όπου αποχώρησε η πορεία, ορισμένοι νεαροί πέταξαν πέτρες σε καταστήματα, διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα, αλλά και έξω από τη «Μεγάλη Βρετάνια».
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν νεαροί, οι οποίοι παρεισέφρησαν στην πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επιτέθηκαν και κατά διαδηλωτών που κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι συμπλοκές σώμα με σώμα.
Οι διαδηλωτές που δέχθηκαν την επίθεση οπισθοχώρησαν προς το Μετρό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν απομακρύνοντας τους νεαρούς, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή.
Λίγα λεπτά αργότερα, οι νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια και κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν κάτω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».
Ορισμένα άτομα επιχείρησαν να ανέβουν τα σκαλιά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, κρατώντας ένα τεράστιο πανό στα χέρια τους, αλλά απωθήθηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ρίψη χημικών.
Την ίδια ώρα, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έχει περικυκλώσει το Κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «κλέφτες, κλέφτες» και «κουφάλες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες».
Tα συνδικάτα προανήγγειλαν και νέα απεργία την επόμενη εβδομάδα, όταν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΤΟ ΠΑΜΕ
Χιλιάδες διαδηλωτές, μέλη του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν χθες στη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση του Πανεργατικού Μετώπου ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης.
Μέλη του ΠΑΜΕ σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, ενώ ύψωσαν ένα τεράστιο πανό, όπου αναγραφόταν: «ΠΑΜΕ. Να ακυρωθεί το μνημόνιο».
Λίγο πριν τις 12, τα μέλη του ΠΑΜΕ άρχισαν να αποχωρούν από τη Βουλή και με πορεία κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη.

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εγκλωβισμένοι οι επιβάτες

Δεμένα παρέμειναν χτες τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς απεργοί είχαν αποκλείσεις τις πύλες εισόδου και εμπόδιζαν τον απόπλου των πλοίων.
Απεργοί, μέλη του ΠΑΜΕ, κατέλαβαν τους καταπέλτες των πλοίων Blue Horizon και Super Fast 12, τα οποία επρόκειτο να αναχωρήσουν στις 14:45 και στις 15:00 με προορισμό τα Χανιά και το Ηράκλειο αντίστοιχα, εμποδίζοντας τον απόπλου.
Νωρίς το μεσημέρι, διαδηλωτές κατέλαβαν τον καταπέλτη και του «Νήσος Χίος», το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 12:30 με προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους επιβάτες ότι το προγραμματισμένο για χθες δρομολόγιο αναβάλλεται για σήμερα Τετάρτη.
Τα μέλη του γνωστοποίησαν ότι θα εμπόδιζαν και τον απόπλου του πλοίου «Έλυρος» της ΑΝΕΚ, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 9 μ.μ. για Σούδα.
Η ΠΟΡΕΙΑ
Με μία εντυπωσιακή πορεία, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που από νωρίς το πρωί είχε περικυκλώσει το Λιμεναρχείο Πειραιά, αποχώρησε από το σημείο.
Ορισμένοι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την πλατεία Καραϊσκάκη, κάποιοι κατευθύνθηκαν προς τον ΗΣΑΠ, προκειμένου να μεταβούν στην πορεία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, και άλλοι παρέμειναν στο λιμάνι του Πειραιά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα