Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση λιμενικών έργων στο νομό Χανίων είναι η ωρίμανση των σχετικών μελετών. Τα παραπάνω επισημαίνονται σε απαντήσεις στην αναφορά που είχε καταθέσει στα πλαίσια της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης για τη χρηματοδότηση των λιμενικών έργων στο Ν. Χανίων από το ΕΣΠΑ.
Τις απαντήσεις έδωσαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Υποδομών & Μεταφορών κ. Γ. Μαγκριώτης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σ. Αρναουτάκης καθώς και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή.
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Στην απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γ. Μαγκριώτη αναφέρονται τα εξής:
Η μελέτη με τίτλο «Μελέτη Ολοκλήρωσης Χερσαίων Έργων Πολυχρηστικού Τμήματος Λιμένα Σούδας» προϋπολογισμού 800.000.00 πρόκειται να ανατεθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου για τα Λιμενικά Έργα, με προβλεπόμενο χρόνο εκπόνησης τους 17 μήνες. Η εν λόγω μελέτη βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης των Τευχών Δημοπράτησης. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 18.000.000 ?ευρώ.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας» χρηματοδοτεί έργα υποδομής σε μεγάλα λιμάνια της χώρας (κυρίως εθνικής σημασίας έργα). Στην παρούσα φάση η χρηματοδότηση των λιμανιών της Σούδας, του Κισάμου και του λιμένα της Μαύρης Λιμνώνας στη Χώρα Σφακίων δεν προβλέπεται από το προαναφερόμενο εγκεκριμένο πρόγραμμα.
Εφόσον όμως ολοκληρωθεί η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών από τους αρμόδιους φορείς (Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ΟΑΔΥΚ ή οικείους Δήμους) για τα περιγραφόμενα στην παραπάνω αναφορά έργα στα Λιμάνια Σούδας, Κισάμου και Χώρας Σφακίων, υπάρχει η δυνατότητα ένταξη τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Η εκπόνηση μελετών και η χρηματοδότηση των έργων στο Λιμένα Μαύρης Λιμνώνας στη Χώρα Σφακίων είναι αρμοδιότητας του ΟΑΔΥΚ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και του Δήμου Σφακίων και κατ΄ επέκταση των Υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας
και Ναυτιλίας
«Προκειμένου να είναι δυνατή η ένταξη των αναφερομένων λιμενικών έργων του Ν. Χανίων (Σούδας, Κισάμου, Χ. Σφακίων) στο ΕΣΠΑ 2007-2013, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες σχετικές μελέτες από τους ενδιαφερόμενους φορείς (Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ΟΑΔΥΚ ή από τους αντίστοιχους Δήμους), να συνταχθούν Τεχνικά Δελτία των προς εκτέλεση έργων, να εγγραφούν απαραίτητες πιστώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τέλος να εγκριθούν πιστώσεις αυτές, για την πλήρη ωρίμανση των έργων» αναφέρει ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αρναουτάκης στην απάντηση του προς το κ. Σκουλάκη.
Παράλληλα ο Κρητικός Υφυπουργός επισημαίνει ότι «οι αντίστοιχες προτάσεις προς ένταξη έργων δύναται να υποβληθούν μετά την έκδοση σχετικών προσκλήσεων, οι οποίες προβλέπονται να εκδοθούν, στο πλαίσιο του Άξονα 1 «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Κρήτης», Κωδικός Θεματικής Προτεραιότητας 30 «Λιμένες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, και να αξιολογηθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ 2007-2013».
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Τέλος η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή τονίζει πως «στο πλαίσιο του Ε.Π. Αλιείας 2007-13 και συγκεκριμένα στο μέτρο 3.3. «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης και καταφύγια» βρίσκεται σε ισχύ, ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων με την αρ. 2871/8-10-2008 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πρόσκληση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.alieia.gr καθώς και από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, από την ως άνω αρμόδια υπηρεσία θα εξεταστούν προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης και σύμφωνα με τα εγκεκριμένα κριτήρια επιλογής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα