Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Απολυτήρια σε είκοσι αποφοιτήσαντες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (Σ.Δ.Ε.) απονεμήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε
στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Πρόκειται για την τρίτη χρονιά λειτουργίας του Σ.Δ.Ε. στα Χανιά, το οποίο δίνει δικαίωμα δεύτερης ευκαιρίας στη γνώση σε δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Όπως ανέφερε η κα Σοφία Κρεμμυδά, αναπληρώτρια διευθύντρια Σ.Δ.Ε. Χανίων, μιλώντας για τον καινοτόμο θεσμό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας “σήμερα (χθες) παίρνουν απολυτήριο είκοσι μαθητές του δεύτερου κύκλου, οι οποίοι παρακολουθούσαν μαθήματα εδώ και δύο χρόνια με πολλές θυσίες καθώς ήταν δύσκολο για τους περισσότερους που ήταν γονείς ή οι εργαζόμενοι να έρχονται απόγευμα στο σχολείο. Το απολυτήριο είναι πολύ σημαντικό γι? αυτούς διότι το χρειάζονται για τη δουλειά τους είτε για να πάνε στο Λύκειο καθώς οι πιο πολλοί από αυτούς θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους”.
“Στο σχολείο είχαμε μαθητές από 20 – 70 ετών και ο μέσος όρος των εκπαιδευόμενων είναι περίπου τα 40 έτη. Μία ακόμη δυσκολία ήταν ότι οι περισσότερες γυναίκες είχαν οικογένειες από τις οποίες έπρεπε να λείψουν για να παρακολουθήσουν το σχολείο, ενώ υπήρχαν άνθρωποι που το πρωί δούλευαν και το απόγευμα βρίσκονταν στο σχολείο.
Οι μαθητές έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια. Αυτό που μας έλεγαν ωστόσο είναι ότι το σχολείο τους ξεκούραζε γιατί ήταν κάτι που είχαν επιλέξει να κάνουν για τον εαυτό τους. Για λίγες ώρες βρίσκονταν σε έναν άλλον κόσμο που τους είχε ανοίξει παράθυρο στη γνώση.
Αποκόμισαν γνώσεις και μέσα από αυτές απέκτησαν νέες ικανότητες και δεξιότητες. Παράλληλα απέκτησαν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Γι? αυτό τον λόγο η απονομή των απολυτηρίων είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές του Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων”, επεσήμανε η κα Κρεμμυδά.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
“Αποφάσισα να εγγραφώ στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας μετά από πολλή σκέψη γιατί το να τελειώσω το Γυμνάσιο αποτελούσε μεγάλη επιθυμία που είχα εδώ πολλά χρόνια. Τελικά ήταν μια πολύ σωστή απόφαση, αφού απέκτησα χρήσιμες γνώσεις. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους με τους οποίους γίναμε φίλοι και είμαστε πλέον σαν οικογένεια. Παράλληλα το απολυτήριο του σχολείου είναι ένα πολύτιμο εργαλείο γιατί θα φανεί πολύ χρήσιμο στην υπηρεσία που δουλεύω”, ανέφερε η κα Ιωάννα Φραγκούλη, απόφοιτη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.
“Ήταν όνειρό μου να τελειώσω το Γυμνάσιο και εφόσον τα καταφέρω και το Λύκειο. Αποκτήσαμε πολλές γνώσεις που είναι πάντα χρήσιμες. Το κλίμα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ήταν πολύ καλό και γι? αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές και στις καθηγήτριες για το άριστο έργο που επιτελούν. Είναι πραγματικά αξιέπαινοι”, επεσήμανε ο κ. Κωστής Χαβρεδάκης, ο οποίος τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του παρακολούθησαν μαζί τα μαθήματα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.
“Είχα μετανοιώσει που σταμάτησα στη Β? Γυμνασίου και δεν πήρα το απολυτήριό μου. Έτσι αποφάσισα να φοιτήσω στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας γιατί υπήρξε και κάποιο πρόβλημα με τη δουλειά μου. Νομίζω ότι τόσο οι γνώσεις όσο και όλη η εμπερία έχουν πολύ ενδιαφέρον. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές που είχαν μεγάλη υπομονή με τους μαθητές και καλή προαίρεση, διότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μας”, επεσήμανε η Ελένη, μαθήτρια του Σ.Δ.Ε. Χανίων.
Συγκινητική ήταν και η ομιλία του αντιδημάρχου Χανίων κ. Βαγγέλη Σαματά, που πριν από αρκετά χρόνια ο ίδιος είχε αποφοιτήσει από Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ο κ. Σαματάς συνεχάρη τους μαθητές και τους παρότρυνε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση Διαθεματικών Εργασιών – Projects με δράσεις των εκπαιδευομένων στο πλαίσιο διαθεματικών εργασιών και ακολούθησε απονομή απολυτηρίων και φύλλων αξιολόγησης.
Επίσης στο φουαγιέ του Δημαρχείου λειτουργούσε έκθεση με έργα των εκπαιδευομένων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα