Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Τη βελτίωση αρκετών σημείων του Ασφαλιστικού, όπως αυτό που αφορά την παράταση του εργασιακού βίου των μητέρων ανήλικων παιδιών, έθεσαν τα μέλη της ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι βουλευτές τόνισαν ότι το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί, ωστόσο πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγεί γιατί γίνεται η κάθε κίνηση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα – αντίβαρα.
«Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων, τι βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός ρωτήθηκε για την 13η και 14η σύνταξη, θέμα για το οποίο δεσμεύθηκε να το εξετάσει.
Οι βουλευτές επισήμαναν ιδιαίτερα τη «θολή εικόνα» που επικρατεί σχετικά με τα μέτρα, δηλαδή ποια μέτρα επιβάλλονται από την τρόικα και το μνημόνιο, ποια αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά και σε ποιο βαθμό και πόσο σκληρά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα.
Ζήτησαν καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπαν, διαπίστωσαν σημεία δυσλειτουργίας της.
Πέραν του ζητήματος των μητέρων ανήλικων παιδιών οι βουλευτές έθεσαν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών, των αναπηρικών συντάξεων-«μαϊμούδων», καθώς και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ορισμένων περιπτώσεων, όπως των στρατιωτικών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτές είναι σύννομες με την ελληνική νομοθεσία.
Επισήμαναν δε ότι πρέπει να ενημερωθούν για τις διατάξεις του Ασφαλιστικού για να ψηφίσουν την προσαρμογή του.
«Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις τον χρόνο θα το ψηφίσουμε;» ρωτούσαν, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές ότι βουλευτές δέχονται προσωπικές απειλές, με αφορμή το ασφαλιστικό ή και προτάσεις «να τα παρατήσουν» και να επιστρέψουν στις περιφέρειές τους.
Από την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αυτή «αποτελεί κράτος εν κράτει».
Ιδιαίτερα επικριτικοί στάθηκαν στο θέμα του πρόσφατου διορισμού 42 υποδιευθυντών, τη στιγμή που προβλέπονται 15 έως 17 αντίστοιχες θέσεις. Τέλος, ζήτημα προβληματισμού των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και το θέμα του πληθωρισμού, για το οποίο ρώτησαν τον υπουργό Οικονομικών σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον έλεγχο στην αγορά.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου είναι απαραίτητες, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, απαντώντας στις επικρίσεις. Με το σημερινό σύστημα η δαπάνη για συντάξεις το 2060 θα έφτανε το 24%, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί και να συζητηθεί πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συχνές της εκθέσεις κατατάσσει τη χώρα μας ως τη χειρότερη χώρα […] η οποία από το 12% του ΑΕΠ, εάν δεν έκανε κάτι, θα έφτανε το 2060 να δαπανά 24% του ΑΕΠ (για το ασφαλιστικό)», είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
«Είναι προφανές ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και για αυτό η κυβέρνηση πήρε την απόφαση και αυτό είναι ξεκάθαρο στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε […] να προχωρήσει η χώρα σε πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, παράμετρος του οποίου είναι να μην αυξηθεί πάνω από 2,5 μονάδες του ΑΕΠ, η σημερινή δαπάνη του ασφαλιστικού με προοπτικές το 2060. Με βάση αυτό εκπονήθηκε και συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με βάση αυτό προσαρμόζεται και ο δημόσιος τομέας» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται στο δημόσιο τομέα -με αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στα 65 έτη, προκειμένου να εξισωθούν με τα όρια που ισχύουν για τους άνδρες- θα ενταχθούν στο συνολικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που αναμένεται να κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.
Μαζί με το ενημερωτικό σημείωμα για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου, την προηγούμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ενημερωτικά σημειώματα για διαβούλευση και των υπό κατάθεση νομοσχεδίων που αφορούν την δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και την σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι τα τρία νομοσχέδια να κατατεθούν και συζητηθούν πριν κλείσει η Βουλή», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα