Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ

Νέα Υόρκη
Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης η σύνοδος των G20 που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά, ήταν τα κυριότερα θέματα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη.
O Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε την συνάντηση εξαιρετικά θετική και εποικοδομητική, ενώ το απόγευμα προέδρευσε της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Παπανδρέου: “Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία
στο Σκοπιανό”
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στο γ.γ. του ΟΗΕ τη βούληση της ελληνικής πλευράς να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και τόνισε εμφατικά ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία στο Σκοπιανό.
 “Θέση μας παραμένει η ίδια για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι και παίρνουμε πρωτοβουλίες για να λυθεί το ζήτημα. Και αυτές δεν είναι μυστικές πρωτοβουλίες, είναι ανοικτές, δημόσιες πρωτοβουλίες, με στόχο να βρούμε τη λύση μέσα σ? αυτά τα πλαίσια”, υπογράμμισε.
Στο ζήτημα του Κυπριακού, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για λύση και ότι στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση λύσης μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνικά χρονοδιαγράμματα.
“Πιστεύουμε”, πρόσθεσε, “ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να συζητείται εσαεί το Κυπριακό. Αντιθέτως. Χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την τουρκική πλευρά, ώστε επιτέλους το Κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν εξάλλου διεθνή θέματα που έχουν σχέση με τους Στόχους της Χιλιετίας, με τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο. Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά ήταν και η σημερινή διεθνής οικονομική κατάσταση, οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στις αγορές, η στήριξη της ανάπτυξης και η επένδυση στην πράσινη τεχνολογία.
Την επιβολή φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των τραπεζών ζήτησε εξάλλου ο πρωθυπουργός, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά και στο όποιο συμμετέχει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Μιλώντας στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την ελληνική οικονομική κρίση στην κακή οικονομική διαχείριση από ένα διογκωμένο κράτος, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, καθώς και στην έλλειψη διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα