Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΔΩΝΙΑ

“Νύχτες γεμάτες φως” είναι ο τίτλος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που ξεκινάνε απόψε το βράδυ στο Πολιτιστικό Στέκι του Δήμου Νέας Κυδωνίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Το Ρόδον”.
Ξεχωριστή σημασία θα έχουν οι βραδιές, στις οποίες δύο μεγάλοι Κρητικοί καλλιτέχνες, δεξιοτέχνες του λαούτου, ο Γιώργος Γομπάκης και ο Πέτρος Καρμπαδάκης, θα μας ξεναγήσουν στα μονοπάτια της καλής και αυθεντικής κρητικής μουσικής.
Για τις εκδηλώσεις αυτές δόθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Ρόδον”, Νίκος Γιακουμάκης, δήλωσε ότι “είναι χρέος μας να τιμούμε τους παλιούς κρητικούς καλλιτέχνες, διότι πάνω σε αυτούς στηριζόμαστε για να καταλάβουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν τα μεγάλα μουσικά κομμάτια της Κρήτης μας. Από τη στιγμή που υπάρχουν ζωντανές ακόμα οι πηγές του παρελθόντος, όπως οι δύο αυτοί Κρητικοί οργανοπαίχτες, όπως o Γιώργος Γομπάκης και ο Πέτρος Καρμπαδάκης που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και θα παίξουν για όλους μας στις «Νύχτες γεμάτες φως». Κατά τη διάρκεια των βραδιών που θα είναι αφιερωμένες σε αυτούς, παράλληλα με τη μουσική και τα τραγούδια τους, θα μας ξεναγήσουν νοσταλγικά με όμορφες ιστορίες του παρελθόντος”.
Ο κ. Γιακουμάκης πρόσθεσε ακόμα ότι “φιλοδοξούμε με αυτές τις εκδηλώσεις να δώσουμε ένα στίγμα στην κοινωνία, ότι θα πρέπει να μη ξεχνάμε ποτέ τους παλιούς καλλιτέχνες, γιατί από αυτούς παίρνουμε διδάγματα και τρόπους ακόμα και σήμερα. Πάντα θα πρέπει να τους παρακολουθούμε και να τους σεβόμαστε”.
Από την πλευρά του αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Μαθιουδάκης τόνισε ότι “ξεκινάμε για πρώτη φορά εκδηλώσεις αφιερωμένες σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά στην κρητική μουσική. Οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο «Νύχτες γεμάτες φως», τίτλος που δεν είναι τυχαίος, αφού οι ημερομηνίες που θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις αυτές, η κάθε μία από αυτές συμπίπτει και με μία πανσέληνο του καλοκαιριού”.
Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, με πρώτο καλλιτέχνη τον λαουτιέρη Γιώργο Γομπάκη. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαθιουδάκης “ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που έχει ταυτίσει τη μουσική του με όλο το φάσμα της κρητικής μουσικής. Με τα τραγούδια και τη μουσική του θα μας ταξιδέψει στα καλά και αγνά γλέντια του παρελθόντος”.
Η επόμενη συνάντηση με τις “Νύχτες γεμάτες φως” θα είναι στις 26 Ιουλίου. Μία βραδιά αφιερωμένη στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, με τίτλο “Σαν Παλιό Σινεμά”. Σε αυτήν θα γίνει προβολή ασπρόμαυρης ταινίας, από παλαιά κινηματογραφική μηχανή, όπως αυτές που περιφέρονταν τα χρόνια εκείνα στα χωριά και διασκέδαζαν τον κόσμο”.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού στις 23 Αυγούστου. Σε αυτήν, όπως τόνισε ο κ. Μαθιουδάκης, “θα μας διασκεδάσει ένας ακόμα μεγάλος καλλιτέχνης, ο Πέτρος Καρμπαδάκης με το λαούτο του. Και αυτός είναι από τη μεγάλη σχολή των παλιών καλών Κρητικών οργανοπαιχτών”.
“Οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 7 Σεπτεμβρίου που γιορτάζεται το «Ρόδο το Αμάραντο». Διοργανώνουμε τότε ένα μεγάλο πανηγύρι στον χώρο του Πολιτιστικού Στεκιού της Νέας Κυδωνίας όπου εδρεύει και ο Σύλλογός μας”, κατέληξε.
“Θα προσπαθήσω να φέρω και πάλι στο προσκήνιο ακούσματα και παιξίματα από τη δεκαετία 1945 – 1955. Είχα την τύχη να γνωρίσω μεγάλους μουσικούς που επηρέασαν όχι μόνο τη δική μου πορεία στη μουσική αλλά σχεδόν το σύνολο των κρητικών μουσικών”, τόνισε μεταξύ άλλων ο λαουτιέρης Γιώργος Γομπάκης, ενώ από την πλευρά του ο επίσης λαουτιέρης Πέτρος Καρμπαδάκης υπογράμμισε ότι “είχα την τύχη να γνωρίσω και να ακούσω τους μεγάλους βετεράνους της κρητικής μουσικής, ενώ ακόμα και σήμερα έχω στα αυτιά μου αυτά τα παιξίματα. Θέλω να τονίσω ότι οι καλλιτέχνες εκείνα τα χρόνια έπαιζαν για το κέφι τους αλλά με πολύ αγάπη για την κρητική μουσική, χωρίς να τους ενδιαφέρουν τα χρήματα, όπως και οι παλιοί ποδοσφαιριστές για τη φανέλα τους”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα