Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ

Μια νέα μέθοδο για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τον προσδιορισμό των αναγκών που έχει ένα κτήριο σε θέρμανση παρουσιάστηκε χθες στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Πρόκειται για την εργασία του φυσικού Παναγιώτη Παντζέκου, μεταπτυχιακού φοιτητή του τομέα Φυσικής του Γενικού τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τίτλο: “Μέθοδος προσδιορισμού και μετρήσεις του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας οικολογικών θερμομονωτικών υλικών για αρχιτεκτονικές εφαρμογές”, με επιβλέπων τον καθηγητή Απόστολο Παντινάκη.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: “Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας είναι πολύ σημαντικός γιατί καθορίζει τον ρυθμό με τον οποίο άγεται (μεταφέρεται) η θερμότητα μέσα από ένα υλικό, δηλαδή καθορίζει πόσο γρήγορα η θερμοκρασία, π.χ. στο εσωτερικό ενός κτηρίου, μειώνεται το χειμώνα ή αυξάνεται το καλοκαίρι. Όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής αυτός τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεται να καταναλωθεί για να διατηρηθεί ένα κτήριο σε θερμική άνεση (ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι), δηλαδή τόσο λιγότερα χρήματα απαιτούνται. Η μέθοδος προσδιορισμού του συντελεστή αυτού αναπτύχθηκε από την ομάδα Πειραματικής φυσικής συμπυκνωμένης ύλης (υπεύθυνος Α. Παντινάκης, Γενικό τμήμα) στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής συνεργασίας, με πρωτοβουλία του εργαστηρίου Πετρολογίας (δ/ντής Θ. Μαρκόπουλος, τμήμα ΜηχΟΠ) και με συμμετοχή αρχιτεκτόνων των Χανίων. Με κατάλληλο πειραματικό σχεδιασμό, η μέθοδος αυτή επιτυγχάνει τον προσδιορισμό του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας με ικανοποιητική ακρίβεια και μάλιστα με αναλυτικό τρόπο”.
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για δείγματα, που προετοιμάστηκαν από το εργαστήριο Πετρολογίας, με χώμα από 4 περιοχές των Χανίων. Η μέθοδος αυτή έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε υλικά in situ (μετρήσεις πεδίου) χωρίς να χρειάζεται να κατασκευαστεί π.χ. τοίχος στο εργαστήριο και είναι επίσης ιδιαίτερα κατάλληλη για οικολογικά θερμομονωτικά υλικά, που αποτελούν κεντρικό ζητούμενο της πράσινης ανάπτυξης στις αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Ήδη αποτελέσματα της μεθόδου έχουν ανακοινωθεί στο 1ο Μεσογειακό συνέδριο Γεωαρχιτεκτονικής, Mediterra 2009, στο Cagliari Ιταλίας τον Μάρτιο 2009.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα